Zondag 27/09/2020

Klaar voor de laatste rechte lijn

Met Het groot debat 09 op Eén hebben de politieke tenoren de eindspurt naar de verkiezingen ingezet. Philip Dewinter weigert te kiezen tussen Turken en Marokkanen, Geert Lambert verkiest de groenen boven zijn voormalige kartelpartner en Bart De Wever heeft Herman Van Rompuy liever dan Yves Leterme. En er konden nog enkele vaststellingen gedaan worden. Door Gorik Van Holen en Liesbeth Van Impe

Na Bart Tommelein zegt nu ook de Vlaamse Open Vld-kopman het klaar en duidelijk: Dirk Van Mechelen stapt niet in een Vlaamse regering “zonder dat de jobkorting substantieel versterkt wordt”. Hij voegde er wel aan toe dat het fiscale cadeautje aan de werkende Vlamingen niet meteen op 8 juni hoeft klaar te liggen, maar wel zodra opnieuw voldoende geld voorhanden is. Van Mechelen, die zijn uiterste best deed om meer te zijn dan de vleesgeworden degelijkheid maar daarmee wel aan geloofwaardigheid inboette, probeerde Peeters te overtuigen van de noodzaak van een jobkorting, maar die was niet onder de indruk. Hij wees erop dat een verdubbeling van de jobkorting 1,4 miljard euro zou kosten, iets waarvoor absoluut geen geld is. “Zelfs als er in de loop van de legislatuur extra middelen zouden vrijkomen, moet dat niet naar een verdubbelde jobkorting gaan”, vond Peeters. Open Vld vond het de volgende dag nodig om te laten weten dat Peeters zich vergiste: de jobkorting kost nu 700 miljoen, ze verdubbelen zou nog eens 700 miljoen kosten en geen 1,4 miljard. “Tenzij Peeters eerst de huidige korting afschaft, natuurlijk.”

Vlaams minister-president Kris Peeters liet dan weer weten dat hij geen partijen in de Vlaamse regering zal dulden die niet voluit achter zijn ‘Vlaanderen in Actie’ (ViA) staan, het plan dat Vlaanderen tegen 2020 in staat moet stellen om tot de top vijf van de Europese regio’s door te dringen. Met name Groen! heeft ViA en de keuze van Kris Peeters om Vlaanderen verder uit te bouwen als een logistieke draaischijf uitgekozen als favoriete mikpunt in haar campagne. “Een partij die ViA niet steunt, hoort niet thuis in de Vlaamse regering”, zegt Peeters ferm. Opmerkelijk: de vraag of Groen! zichzelf met de kritiek dus bij voorbaat onmogelijk gemaakt heeft, wilde Peeters dan weer niet beantwoorden. Mieke Vogels, die tijdens het televisiedebat niet volledig tot haar recht kwam en zich achteraf lastig maakte op de presentatoren omdat ze te weinig aan bod was gekomen, vindt die uitspraak van Peeters “ondemocratisch”. “Wij hebben een alternatief voor het beton van Peeters. Laat de kiezer maar beslissen”, zei Vogels.

Voor Frank Vandenbroucke, sp.a-boegbeeld maar als politicus van een te kleine partij geen kandidaat-minister-president, komt het er vooral op aan om te benadrukken hoe belangrijk het is dat de socialisten in de regering zitten. Dat geldt bijvoorbeeld als het over de staatshervorming gaat, waarover hij met Dewinter in duel mocht. Dewinters ‘Eenzijdige Onafhankelijkheidsverklaring van Vlaanderen’ werd door Vandenbroucke weggelachen. “Een Extreem Onhaalbaar Verhaaltje”, zei hij. “Wie erin gelooft moet vooral op het VB stemmen.” Vandenbroucke wees er rustig op dat zijn partij liever aan de onderhandelingstafel gaat zitten. Vandenbroucke stond scherp: desgevraagd maakte hij ook fijntjes duidelijk waar Van Mechelen een rekenfout maakte of waar CD&V de vorige keer te grote beloftes gedaan heeft. Hij kreeg wel nog een behoorlijk vinnige Geert Lambert tegenover zich, vroeger kartelpartner, nu SLP en vastbesloten op de grote verschillen te wijzen: “Wij willen fundamentele keuzes maken. U doet dat niet.” Lambert gooide er nog een rake oneliner achteraan: “Sp.a heeft de SLP niet nodig om de verkiezingen te verliezen.”

De nakende confrontatie met de kiezer maakt de uittredende minister-president wat zenuwachtig en dat was bij momenten ook zichtbaar. Bovendien vervalt Peeters al eens in regeringsjargon dat niet meteen besteed is aan de modale tv-kijker. “Dit is een goed voorbeeld dat lineaire maatregelen nu niet aan de orde zijn”, antwoordde hij op de concrete vraag van Van Mechelen of hij het ermee eens was om het aantal Vlaamse ambtenaren te halveren van 5.000 naar 2.500. Ook in zijn debat met Jean-Marie Dedecker raakte Peeters wat geïrriteerd. Dedecker vroeg zich af of Opel wel nog een gezond bedrijf is, en of de overheid geld moet blijven pompen in ‘oude industrieën’. “Ik zou het geld van de belastingbetaler niet in een bodemloze put storten als ik niet de zekerheid had dat ik het geld terugkreeg of dat die jobs behouden blijven”, zei hij. Peeters slaagde er niet goed in om uit te leggen dat de Vlaamse regering dat eigenlijk niet doet. Peeters slaagde er ook niet in een helder antwoord te formuleren op de kritiek die Dehaene te slikken kreeg voor Dexia en hij wilde ook niet herhalen dat Fortis slecht opgelost werd, al had hij dat in De Tijd gezegd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234