Maandag 30/01/2023

Voor u uitgelegdCoronatesten

Klaar om op reis te vertrekken? Hier kunt u zich nog laten testen

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Op reis binnen de Europese Unie deze zomer, maar nog geen twee weken volledig gevaccineerd? Dan moet je een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Elke Belg die nog niet helemaal ingeënt is, heeft recht op twee gratis PCR-tests. Op verscheidene plaatsen in Vlaanderen zijn daarom testcentra ingericht. Waar kunnen de Vlamingen met reisplannen hiervoor terecht? Je ontdekt hier de locaties per provincie. Vergeet zeker niet op je stad of gemeente te klikken voor alle praktische info.

Ruben Lagae

Eerst dit: wie de gratis PCR-tests wil bekomen, kan daarvoor vanaf 1 juli de nodige codes opvragen via www.mijngezondheid.be. Ook voor kinderen die op hetzelfde adres wonen, kan dergelijke code aangemaakt worden. Nadien ontvang je per post een betaalverzoek van 55 euro per test.

West-Vlaanderen

Wie in Brugge woont, maakt eerst een afspraak in het testcentrum Daverlo in Assebroek. Inwoners van Oostkamp kunnen terecht op twee plaatsen. Ofwel begeven ze zich naar het centrum op de site Daverlo in Assebroek, maar ook in Oostkamp zelf worden testen afgenomen, in het Oosthuis. Ook daar werken ze alleen op afspraak.

Het ziekenhuis AZ Zeno heeft een Covid-testcentrum geopend in Blankenberge, waar je ook voor een snelle PCR-test kan langsgaan. Reserveren is niet nodig.

De inwoners van De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Middelkerke, Veurne, Diksmuide, Alveringem en Lo-Reninge kunnen zich laten testen in Veurne of in Diksmuide. In Veurne is dat in een wachtpost van de huisartsen en in Diksmuide is dat in een lokaal bij cc Kruispunt. “In Diksmuide staat een ploeg van 20 tot 25 verpleegkundigen paraat om alles uit te voeren. Dat is voldoende. We werken uitsluitend op afspraak", zegt Sofie Corteel, woordvoerster van de huisartsenkring IJzerstreek en Westkust.

In Zuid-West-Vlaanderen kan je op verscheidene plekken terecht voor een PCR-test. Labo Van Poucke en testcentrum Beneluxpark 2 in Kortrijk, het test-en triagecentrum in Waregem, en de drie ziekenhuizen in Kortrijk, Waregem en Menen. Bij Labo Van Poucke bevestigen ze dat het drukker begint te worden. “Het aantal tests dat we afnemen, stijgt op dit moment met een paar honderden per dag”, zegt Tibo Demoor. “Op dit moment zitten we op zo’n 14.000 testen per dag, maar we zitten nog maar aan 30 procent van onze capaciteit. Er is dus nog marge.” Dokter Dirk Bernard van het labo in Kortrijk heeft dan weer een aantal ‘testtips’ voor wie de komende tijd op reis gaat.

In Midden West-Vlaanderen kunnen de inwoners van Tielt, Wingene, Pittem, Dentergem, Ruiselede, Meulebeke en Oostrozebeke zich laten testen in de Krommewalstraat in Tielt. Daar wordt de capaciteit verdubbeld met het oog op de vakantiegangers.

In de Westhoek kan je terecht in de screeningpost aan het Jan Yperman Ziekenhuis of in de Oostlaan 11 in Poperinge. “Maakt tijdig een afspraak want begin juli wordt het heel druk. Vergeet ook de CTPC-code niet aan te vragen”, klinkt het.

Moleculair laborant Aron Huysentruyt en dokter Dirk Bernard (rechts) labelen bij Labo Van Poucke in Kortrijk de stalen die zijn afgenomen. Beeld Henk Deleu
Moleculair laborant Aron Huysentruyt en dokter Dirk Bernard (rechts) labelen bij Labo Van Poucke in Kortrijk de stalen die zijn afgenomen.Beeld Henk Deleu

Oost-Vlaanderen

Het grootste testcentrum van Gent is te vinden bij het UZ, tussen de huisartsenwachtpost en de spoed. Je kan er alleen op afspraak komen. “Wij hebben onze testcapaciteit verdrievoudigd”, zegt woordvoerder Karlien Wouters. “We kunnen nu tot 2.000 mensen per dag testen op weekdagen. Op weekenddagen gaat het tot 800 per dag. Gelukkig hebben we voldoende personeel gevonden. Het zijn bijna allemaal jobstudenten. Zij die de tests afnemen, zijn minstens bachelor geneeskunde of verpleegkunde. De anderen worden onder meer als steward ingezet. Ze zijn nodig. Wie een terugbetaalde test wil, heeft ook een code nodig, en daar wringt vaak het schoentje. De stewards helpen de mensen dan om die code nog snel te downloaden.”

Voor een sneltest kan je in Gent ook in het AZ Sint-Lucas en AZ Maria Middelares terecht. Het AZ Jan Palfijn blijft alleen het testcentrum voor wie coronasymptomen heeft of een hoogrisicocontact had.

Stewards aan het testcentrum van het UZ Gent controleren of de mensen de benodigde code hebben, en helpen die te verkrijgen als dat nodig is. Beeld Wannes Nimmegeers
Stewards aan het testcentrum van het UZ Gent controleren of de mensen de benodigde code hebben, en helpen die te verkrijgen als dat nodig is.Beeld Wannes Nimmegeers

Ook in de rand rond Gent worden locaties uitgebouwd. Testen voor een coronacertificaat worden in Merelbeke afgenomen in de triagepost in het oude rusthuis. ELZ Scheldekracht, een samenwerkingsverband binnen de gemeenten Destelbergen, Laarne, Lochristi, Melle, Merelbeke, Wachtebeke, Wetteren en Wichelen, verwacht een stijgend aantal testaanvragen. “We doen er alles aan om zoveel mogelijk testgelegenheden te creëren voor de reizigers”, zegt Katrien Stessens, projectmedewerker van Eerstelijnszone Scheldekracht. Dat kan bij onder meer alle labo’s van Medina, de triagepost van Beervelde of het ASZ in Wetteren.

In Aalst kan je je onder meer laten testen in de twee ziekenhuizen ASZ en OLV. In Ninove ligt het testcentrum aan het vroegere politiekantoor. “Het aantal tests verhoogt wekelijks. Deze week zijn er 89, maar volgende week 200", bevestigt de Ninoofse burgemeester Tania De Jonge (Open Vld).

In Ronse kun je terecht in het AZ Glorieux in de Glorieuxlaan, maar ook bij Senor in de Ninovestraat en in het Medisch Centrum op het Aimé Dehayeplein.

Antwerpen

De inwoners van Mol, Balen, Dessel en Retie kunnen terecht in het ecocentrum De Goren. Wie in Dessel of Retie woont, kan eventueel ook terecht in de teststraat van Campus Blairon in Turnhout. Voor Herentals, Herenthout, Vorselaar, Grobbendonk en Olen moet je in het ziekenhuis van Herentals zijn. Ook in het Centrum voor Medische Analyse (CMA) in Herentals kun je je laten testen. Testen om op reis te kunnen gaan, is dan weer niet mogelijk bij testcentrum Teunenberg in Olen.

De inwoners van de tien gemeenten van de Eerstelijnszone Kempenland (Baarle-Hertog, Ravels, Arendonk, Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse, Lille, Vosselaar, Hoogstraten, Rijkevorsel en Merksplas) hebben verschillende mogelijkheden. Je kunt terecht in de teststraat van Campus Blairon in Turnhout, het AZ Turnhout of het Centrum Medische Analyse. Daarnaast zijn er ook nog de lokale testcentra in Hoogstraten, Arendonk en Weelde.

Inwoners van Lille kunnen terecht in het ziekenhuis van Herentals of dat van Turnhout of bij het Centrum Medische Analyse in Herentals. De inwoners van Kasterlee, Lichtaart en Tielen hebben ook verschillende mogelijkheden. Zij kunnen zich laten testen in de teststraat van Campus Blairon in Turnhout, bij AZ Turnhout en AZ Herentals of in het Centrum voor Medische Analyse in Herentals. Het ziekenhuis van Geel gaat in de zomermaanden de testcapaciteit voor reizigers verdubbelen. De voorbije maanden werden er al 36.000 patiënten en 5.400 reizigers getest. Het UZA werkt ook met een mobiel centrum in Geel.

Van de Kempen trekken we naar Mechelen, waar een testcentrum voor vakantiegangers is geopend in het Coronapunt van Huisartsenkring Dijle en Nete. Het gaat om het grootste testcentrum in Mechelen met een capaciteit van 160 plaatsen per dag. Daarnaast kun je ook in AZ Sint-Maarten een PCR-test laten afnemen. Dat kan enkel voor vertrekkende reizigers. Nog in Mechelen kun je je ook nog laten testen bij Zorgteam De Maan en bij het Algemeen Medisch Laboratorium.

Zo ziet het testcentrum in Putte er aan de binnenkant uit.  Beeld
Zo ziet het testcentrum in Putte er aan de binnenkant uit.

We blijven in de streek en gaan naar Bornem, Puurs-Sint-Amands, Willebroek en Rumst. De triageposten aan het AZ Rivierenland in Bornem en Rumst staan klaar voor vakantiegangers. “We kunnen samen 600 mensen per dag testen. Als het drukker zou worden, kunnen we nog verder opschalen en zelfs nog uitbreiden door afspraken met de labo’s in de regio”, zegt voorzitter van de huisartsenkring Schelde-Rupel dokter Veronique Sung.

En dan naar Putte, Lier en Heist-op-den-Berg. Om de coronatriagecentra van Lier en Heist-op-den-Berg niet te overbelasten, werd in Klein Boom in Putte een testcentrum voor reizigers ingericht. Deze testsite ligt vlak naast het plaatselijke vaccinatiecentrum.

In Antwerpen zijn er verschillende plekken waar je een afspraak kunt maken. Ten eerste heb je het testdorp aan het Wilrijkse Plein. Ook op de campus van het UZA is een testcentrum voor vakantiegangers geopend, tussen de hoofdingang van het UZA en de inkom van de spoedgevallendienst. Daarnaast kun je je ook laten testen in Antwerp Airport en het Centraal Station en tot slot ook bij Ontzorg.

In de noordrand kunnen de inwoners van Brasschaat, Brecht, St.Job, Essen, Kalmthout, Kapellen, Wuustwezel, Stabroek, Schoten, Schilde, Malle, Zoersel of Ekeren daarvoor terecht in het AZ Klina en de oude brandweerkazerne in Kalmthout. Ook in het AZ Malle is er een Testcentrum Voorkempen.

In de testcontainer in het ziekenhuis AZ Voorkempen kan je voor vertrek een PCR-test laten afnemen. Beeld Klaas De Scheirder
In de testcontainer in het ziekenhuis AZ Voorkempen kan je voor vertrek een PCR-test laten afnemen.Beeld Klaas De Scheirder

In de Voorkempen zijn er testcontainers bij de spoeddienst van AZ Voorkempen (voormalige Sint-Jozefziekenhuis) in Malle. Het doelpubliek is in de eerste plaats de inwoners uit de Eerstelijnszone Voorkempen (Wijnegem, Schilde, Brecht, Malle, Zoersel en Zandhoven), maar het testcentrum stelt geen beperkingen in op basis van gemeente: iedereen mag zich er dus laten komen testen.

Inwoners van Wommelgem en Borsbeek kunnen zich laten testen in het testdorp ZNA op het Wilrijkse Plein, de inwoners van Wijnegem niet omdat de gemeente aangesloten is bij de Eerstelijnszone Voorkempen. Daarom moeten zij zich in de eerste plaats laten testen in het AZ Voorkempen (Sint-Jozef) in Malle.

Vlaams-Brabant

Inwoners van Tervuren, Overijse, Hoeilaart, Wezembeek-Oppem en Kraainem die de komende weken op vakantie vertrekken en een coronatest nodig hebben, kunnen in het testcentrum in Tervuren terecht. Daar kunnen 240 testen per dag afgenomen worden, maar de Eerstelijnszone Druivenstreek wil dat aantal optrekken tot 350. “Maar dan hebben we extra personeel nodig”, zegt Dirk Devroey van de eerstelijnszone. “Daarom doen we een oproep naar artsen, verpleegkundigen, artsen in opleiding en apothekers in opleiding om ons te komen helpen. De vraag is veel groter dan het aanbod.”

Inwoners van Meise, Grimbergen, Wemmel, Vilvoorde, Steenokkerzeel, Kampenhout, Machelen en Zaventem kunnen dan weer terecht in het medisch testcentrum in het AZ Jan Portaels. “Mensen hoeven niet ongerust te zijn, we zullen voldoende kunnen testen. We verwachten 300 tot 700 mensen op de piekmomenten per dag”, zegt Anja Van Nuffel.

In het labo van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maria in Halle is het alle hens aan dek. Het labo verwerkt de testen van de inwoners van de Zennevallei (Beersel, Halle, Drogenbos, Linkebeek, Pepingen, Sint-Pieters-Leeuw en Sint-Genesius-Rode). “Er is nog capaciteit om alle testen te verwerken, maar we gaan voortaan op afspraak werken”, zegt communicatiemedewerkster Lies Loeckx van AZ Sint-Maria.

Het triagecentrum van eerstelijnszone Demerland in Rillaar - in een zijvleugel van rusthuis Sint-Jozef - is er voor alle inwoners van Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Scherpenheuvel-Zichem en Tielt-Winge. “Voordien deed een extern labo - SMA uit Herentals - de PCR-tests voor reizigers, maar we zagen dat het bijna niet bij te houden was in hun agenda, dus hebben we zelf een testcentrum geopend. Op dit moment is er nog een beetje capaciteit, maar echt niet veel meer”, zeggen coördinatoren Katrien Verschueren en Vicky Docx.

Het testcentrum in de Naamsestraat in Leuven. Beeld Vertommen
Het testcentrum in de Naamsestraat in Leuven.Beeld Vertommen

Ook in het Regionaal Ziekenhuis Tienen is het alle hens aan denk. Hier kunnen inwoners uit de Eerstelijnszone Zuidoost Hageland (Tienen, Hoegaarden, Glabbeek, Kortenaken, Linter, Zoutleeuw, Geetbets, Landen en Boutersem) zich laten testen voor ze op vakantie gaan. “In de eerste week namen we 40 tot 50 test per dag af. Ondertussen is dat aantal vervijfvoudigd en zijn er dagen dat we 300 tests afnemen”, zegt dr. Silvie Nickmans, klinisch bioloog in RZ Tienen.

Wie in Leuven, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Holsbeek, Huldenberg, Keerbergen, Kortenberg Lubbeek, Oud-Heverlee, Rotselaar of Tremelo woont, kan zich aanmelden in teststraat op een deel van de parking van de Brabanthal of in het testcentrum op de parking van het Van Dalecollege in de Naamsestraat. Een bezoekje aan dat laatste testcentrum leert ons dat er nog geen sprake is van overdreven drukte. Het is druk, dat wel, maar wie vandaag een afspraak maakt, kan morgen terecht in een van de twee Leuvense testcentra.

Limburg

Ook in Limburg kun je op meerdere plaatsen terecht. In eerstelijnszone Haspengouw kun je je laten testen in het Sint-Trudo Ziekenhuis, maar ook in het medisch labo LKO-LMC. In Zuid-Oost Limburg maakt de Tongerse campus van het AZ Vesalius zich op om mensen te testen en in Bilzen moet je in het Seniorenhuis zijn voor je PCR-test. In het Maasland is er één testcentrum: in de Oude Burelen. Inwoners van de eerstelijnszone Kemp en Duin kunnen beroep doen op drie testcentra.

In Genk gaat het dan om de test drive-in van het Ziekenhuis Oost-Limburg aan campus Sint-Jan en een testcentrum in Labo Rigo in Bosdel. In Bree kun je in medisch centrum Practimed terecht en in Hasselt zijn er twee locaties: Huisartsenwachtpost Herkenrode Huis 9, aan het Jessa Ziekenhuis, en het Centrum voor Medische Analyse. In West-Limburg doen de medische centra Practimed in Beringen en Tessenderlo dienst als testcentra. Noord-Limburgers moeten tot slot naar het Peltse Mariaziekenhuis of Lommelse Diagnosecentrum.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234