Donderdag 01/10/2020

Klaar in 15 minuten

Een vermoeiende dag op het werk, file-ellende en uitgehongerd thuiskomen, het klinkt ongetwijfeld bekend in de oren. Hét moment waarop ongezonde afhaal onze redding is. Je gaat me niet horen zeggen dat een frietkotfrietje op tijd en stond niet smaken kan, maar wanneer vettige snacks en diepvriespizza's meer regel dan uitzondering zijn, is het tijd om in te grijpen. Smartmat, dat kookboxen aan huis levert, en de start-up Dagvers, het online bestelplatform voor vers bereide maaltijden, slaan de handen in elkaar om je zonder al te veel moeite toch aan een gezonde en verse maaltijd te helpen. In de nieuwe '15 minuten'-kookbox zitten twee recepten met bijhorende ingrediënten die volgens Smartmat in een kwartiertje op tafel staan. Daarnaast zorgt Dagvers voor een reeds bereide maaltijd, gemaakt met biologische ingrediënten, die alleen nog opgewarmd moet worden in de (microgolf)oven. Op het menu vind je voornamelijk kindvriendelijke gerechten zoals balletjes in tomatensaus, pasta pesto met spekjes en pitabroodjes met gemarineerde kip. Een box voor drie dagen kost 62 euro voor twee en 80 euro voor vier personen.

Meer info op smartmat.be

De ultieme salade

Voor salades geldt maar één regel: er zijn geen regels. Met voldoende verbeelding en creativiteit is het dan ook mogelijk om van je slaatje een echte smaakbom te maken. We moeten dus af van het idee dat dit soort gerecht gelijkstaat aan konijnenvoer en voornamelijk rauwe groenten behelst, want je kunt élk ingrediënt tot een salade maken. Sally Butcher, die we kennen van haar bestseller Veggiestan, bewijst met haar nieuwe boek dat salades ook comforting en overheerlijk kunnen zijn. Inspiratie haalt Butcher deze keer niet alleen uit het Midden-Oosten maar uit alle windrichtingen. Denk maar aan gado gado (Indonesische pindasalade) of een Italiaanse pastasalade met pistachepesto, en een eendensalade met puylinzen en originele kiwichutney. Een hoofdstuk over dressings en dips is onontbeerlijk. Een lekkere vinaigrette maakt of kraakt immers je salade en zorgt ervoor dat alle ingrediënten een mooi geheel vormen. Een inspirerend boek dat je ongetwijfeld afhelpt van eventuele vooroordelen.

Salades: vers, warm, koud, simpel, uitdagend en exotisch is uitgegeven bij Karakter, 14,99 euro

Een werkblad waarop alles mag

Momenteel zit ik in de keukenrenovaties en er is niets waar ik me meer het hoofd over breek dan over het werkblad. Aan zowat elke optie zijn nadelen verboden. Prachtige maar poreuze en dure natuursteen, hip maar veel te zwaar beton of natuurlijk hout dat gevoelig is aan vocht en zeer onderhoudsintensief. Hét ideale keukenwerkblad lijkt niet te bestaan. Of toch? Een materiaal dat aan een opmars bezig is, claimt elk probleem te tackelen. Zo bestaan de werkbladen van producenten zoals Dekton, Neolith en Lapitec uit een geavanceerde mix van grondstoffen die resulteren in een zeer hard, ultra-compact en niet-poreus materiaal dat hitte-, vlek- en krasbestendig is. De imitaties van marmer en hout zijn niet mijn ding, maar de egale, natuurlijke tinten uit het assortiment werken een strakke designkeuken af met een minimalistische look.

Een ander materiaal dat aan populariteit wint is microbeton, een mortel samengesteld op basis van twee componenten: cement en hars, dat in laagjes op je werkblad aangebracht wordt. Het kleurenpalet is eindeloos en het oppervlak krijgt na verloop van tijd een mooie, 'geleefde' uitstraling.

De nieuwe luxe

De nieuwe collectie van de Deense homeware- en meubelfabrikant Ferm Living staat in teken van geometrische eetkamerlampen, bronzen serveerlepels, luxueuze keukenhanddoeken, gestileerde kruidenmolens en asymmetrische snijplanken gemaakt van gerookte eik. De Sekki-reeks is een knipoog naar het traditioneel Japans keramiekerfgoed en omvat ongeglazuurde kopjes en kommen in verschillende maten met grove textuur en in warme, winterse tinten zoals donkerroest en steenkoolzwart.

fermliving.com

Pepermolens uit de Sekki-reeks van Ferm Living.

Filmregisseur Gilles Coulier, bekend van de televisiereeks Bevergem, bracht deze week zijn eerste langspeelfilm, Cargo, naar de cinemazalen.

"Wanneer ik 't Werftje in Zeebrugge binnenstap, word ik instant gelukkig. Je eet hier niet enkel de beste garnaalkroketten van de kust, ook de desolate locatie en de couleur locale van de haven en zijn dokken geven het geheel een aparte en authentieke sfeer. Ik spreek uit ervaring wanneer ik zeg dat een lekkere garnaalkroket maken niet zo eenvoudig is. In de keuken van 't Werftje trekken ze nog zelf hun garnalenbouillon. De textuur van de vulling is perfect: niet te lopend, niet te vast, maar juist goed. Wat gefrituurde peterselie en een partje citroen erbij en ik ben een gelukkig mens."

't Werftje, Werfkaai 29, Zeebrugge, twerftje.be

Pomodoro op zondag

Het tomatenseizoen loopt op z'n einde. Dit is het ideale moment om de zomergroenten in te maken en te bewaren. Rooster tomaten op een lage temperatuur in de oven en conserveer ze samen met olijfolie in gesteriliseerde potten, verwerk ze tot een pittige chutney en homemade ketchup of maak op een rustige zondag liters passata om tijdens de koude wintermaanden te verwerken in stoofpotten en pastasauzen. Je voorraadkast zal je dankbaar zijn.

Pimp je azijn: Kook hem en giet over een ingrediënt, zoals frambozen of verse dragon. Laat afkoelen, zeef en giet in gesteriliseerde flesjes.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234