Zaterdag 04/02/2023

‘Kiwidokter’ Dirk Van Duppen krijgt Prijs voor de Democratie 2009

GENT

Ook in de Gentse Feestendebatten, dit jaar aan hun 20e editie toe, brengen vzw Trefpunt en Democratie 2000 hulde aan de in februari overleden filosoof Jaap Kruithof.

De sociale actiegroep Democratie 2000 werd in het leven geroepen als reactie op de eerste Zwarte Zondag, 24 november 1991. Sindsdien werden onder meer Maurice De Wilde, Paula D’hondt, Karel Van Noppen en Walter Zinzen bekroond voor hun inzet voor een multiculturele democratie. Als 18de laureaat van de Prijs voor Democratie kwam gisteren Dirk Van Duppen (53) uit de bus, voorzitter van Geneeskunde voor het Volk (GvhV). Van Duppen is vooral bekend als promotor van het Kiwimodel voor het geneesmiddelenbeleid. Volgens dit model zou de overheid openbare aanbestedingen voor de farma-industrie uitschrijven. Enkel het goedkoopste geneesmiddel zou dan vergoed worden door de ziekteverzekering. Van Duppen haalde het voor andere genomineerden als Ludo De Brabandere en Georges Spriet van de vzw Vrede. “Dankzij een wetenschappelijk goed onderbouwde argumentatie en geduldig overtuigingswerk heeft Dirk Van Duppen een breed maatschappelijk draagvlak voor het Kiwimodel gecreëerd”, argumenteert Eric Goeman van Democratie 2000 de keuze van de jury. “Hij kreeg ook politieke steun bij de meeste democratische partijen en hij voert participatieve democratie hoog in het vaandel. Begin dit jaar bracht Europees Commissaris voor Concurrentie Neelie Kroes een rapport uit met felle kritiek op de zogenaamde Big Pharma. Daarbij baseerde ze zich grotendeels op De cholesteroloorlog, Van Duppens boek uit 2004. Als laureaat van de Prijs voor de Democratie ontvangt Van Duppen een bronzen beeldje van de hand van Walter ‘Meneer Gentse Feesten’ De Buck.

Recht voor de Jaap

Als hommage aan de in februari overleden filosoof-opiniemakerla pensée unique”, aldus Goeman. ‘Recht voor de Jaap’ beklemtoont daarnaast het door Kruithof beleden internationale engagement van linkse dwarsliggers.Eerste laureaat Frans ‘persona non grata’ Wuytack (75) belichaamt alvast volledig het profiel van de kersverse trofee. Overal waar Wuytack verbleef, van Antwerpen over CataloniëAtama, van de Gentse kunstenaar Koen Vos verbonden. In de jury voor beide prijzen zetelden naast de inrichtende partijen ook onafhankelijke leden als professor Koen Raes (UGent), Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en journalist Frank Schlömer (De Morgen). Ook tijdens de traditionele Gentse Feestendebatten, dit jaar aan hun 20ste editie toe, krijgt Jaap Kruithof een eerbetoon. Op zaterdag 18 juli organiseert Democratie 2000 in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) een speciaal debat rond de erfenis van Kruithofs denken. Kruithofingewijden als Koen Raes, voorzitter van Humanistisch-Vrijzinnige Verenigingen Rik Pinxten en Marc Reynebeau leggen tijdens het debat de intellectuele nalatenschap van Kruithof kritisch onder de loep. Pianist jan Vermeulen zorgt voor een muzikaal eerbetoon.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234