Zaterdag 19/10/2019

Kitchenista

Scandinavische nieuwkomer

Na Gent strijkt het Deense designmerk Bolia nu ook neer in de Kammenstraat in Antwerpen. Behalve meubels voor de woon- en eetkamer omvat de collectie ook een ruim assortiment aan Scandinavische keuken- en tafelaccessoires. Van kleurrijke espressokopjes en elegant zwart bestek tot marmeren kaarsenhouders en gefumeerde wijnglazen.

Kammenstraat 33, Antwerpen, bolia.com

Alles wat je zelf maakt...

Met het project Future Food onderzocht de stad Brugge afgelopen zomer welke rol ambachten en wetenschap in de voeding van morgen hebben. Zo werd er een ketchupwedstrijd uitgeschreven met zongerijpte tomaten uit de eigen tuin (of die van de buurman). De toekomst van onze voeding ligt volgens kok Maxime Willems, curator van Futur Food en bezieler van foodlaboratorium Proef, in de herontdekking van oeroude technieken door nieuwe inzichten. "Het feit dat we nu bijvoorbeeld meer weten over fermenteren en microbiologie laat ons toe om producten en technieken te ontwikkelen voor smaakvoller eten."

Uit meer dan zestig inzendingen ging de creatie van Greet Decuyper uit Oedelem deze maand met de titel van 'lekkerste ketchup' lopen. Bij de bereiding van haar ketchup gebruikte ze vijf soorten tomaten, zoete paprika, paprikapoeder, een halve chili, peper, rode ui, steranijs, korianderzaad en honing. Begint het te kriebelen om zelf ook te experimenteren? Het Belgische tomatenseizoen mag dan wel net afgelopen zijn, je eigen homemade ketchup kun je nog altijd maken met Italiaanse tomaten, zoals de San Marzano, of kwaliteitsvolle tomaten uit blik. Of waarom eens geen ketchup met een andere groente maken? Wortel- of rodebietenketchup zijn mijn favoriete wintervarianten!

basisrecept voor gefermenteerde kechup

Dit heb je nodig

1 kg zongerijpte tomaten of tomaten uit blik, 1 kleine ui, 1 teentje knoflook, 1 el honing, 1 tl witte peper, 2 tl zout, een scheutje olijfolie, persoonlijke toets (laurier, bleekselder, paprikapoeder, chilli, kruidnagel, kaneel ...), grondig uitgewassen bokaal (confituur- of weckpot), 2 el melkwei (te vinden bij de kaasboer in de buurt of bij een zuivelkraam op de markt)

1. Hak de ui en de knoflook fijn. Snij de tomaten in stukken.

2. Stoof de ui en de knoflook aan in olijfolie en voeg de tomaten toe.

3. Voeg honing, peper en zout toe. Werk af met je persoonlijke toets en laat inkoken tot de gewenste dikte.

4. Mix met een staafmixer.

5. Voeg vervolgens de melkwei toe en roer. Giet meteen in een bokaal en sluit goed af.

6. Plaats de pot drie dagen uit de koelkast en ontlucht de pot dagelijks (om ontploffing te vermijden!).

7. Plaats de pot op dag vier in de koelkast. Eens in de koelkast wordt het fermentatieproces vertraagd. Hoe langer je de ketchup bewaart, hoe meer het fermentatieproces de smaak zal beïnvloeden.

Ik drink altijd thee

Op 12 november organiseert Japan Square vzw weer een tasting in Gent. Na sake en whisky draait het nu rond groene thee. Sinds ik het drankje tijdens een reis door Japan leerde kennen, ben ik er verzot op. Echte Japanse thee vind je bij ons maar op een paar plekken. Het Antwerpse Azumaya van Michael Van den Putte is er een van. Hij is dus de geknipte man voor de proefsessie.

Hoe kwam je in aanraking met Japanse groene thee?

"Ik werk al meer dan tien jaar samen met Japanners en dronk sowieso al veel thee, maar in Japan kreeg thee een volledig nieuwe invulling. Eenmaal terug thuis ging ik op zoek naar dat fantastische product, maar in België en zelfs in Europa bleek Japanse thee zo goed als onvindbaar. Na jaren zoeken en proeven, startte ik met twee Japanners Azumaya met als doel Belgen te laten kennismaken met échte Japanse groene thee."

Wat maakt de thee zo uniek?

"'De smaak! Groene thee is een vers product dat je erg goed moet beschermen tegen oxidatie. Het mag zo min mogelijk in aanraking komen met de lucht. Deze afscherming leidt tot een ongelooflijk volle smaak een mooie groene kleur."

Do's and don'ts bij het zetten van groene thee? Wat is cruciaal?

"Bewaar thee altijd in een kleine, luchtledige verpakking en kies voor zacht water. Wij filteren bij Azumaya kraanwater met Japanse houtskool en koken het vervolgens in een gietijzeren pot. Een gemakkelijkere manier is om Spa te gebruiken, dat is een heel zacht water met weinig mineralen. De temperatuur van het water is idealiter tussen de 65° en 70°C. Ook de infusietijd is belangrijk. Groene thee heeft gemiddeld maar één minuut nodig."

Tijdens de tasting, op zondag 12 november bij Way (Dok Noord in Gent) proef je 10 soorten groene Japanse thee, aangevuld met Japanse hapjes van Gohan en Yuzu. 19 euro, inschrijven kan via japan-square.be

Plezier in de brooddoos

De struggle om elke dag opnieuw de brooddozen van het kroost te vullen, is real. Althans als we de uitgevers mogen geloven, want het thema is hot in boekenland. Zo is er Easy Peasy Lunchbox dat vorig jaar bij Fontaine verscheen, de boekenreeks Op de groei van Sofie Dumont en de net verschenen Wat lunchen we vandaag? In dat laatste boek toont de Nederlandse foodblogster Susan Aretz hoe je kinderen ook buitenshuis gevarieerd en lekker kunnen eten zonder dat jij vroeger uit je bed moet. In het 215 pagina's dikke kookboek vind je inspiratie voor de dagelijkse brooddoos, tienuurtjes, traktaties op school en verjaardagsfeestjes.

Wat lunchen we vandaag?, Susan Aretz, Nieuw Amsterdam, 24,99 euro

Let op dat je niet te veel bakpoeder gebruikt in je cakebeslag. Het deeg zal té snel rijzen en weer inzakken. Hou als vuistregel 5 g bakpoeder per 120 g bloem

Siska Schoeters, vaste waarde bij Studio Brussel, presenteert De middag draait door.

"Wanneer ik mijn zoon in Bornem op school afzet, gebeurt het wel eens dat ik een koffie ga drinken bij Jam, een ontbijt- en lunchadres dat evengoed in Antwerpen of Gent zou kunnen liggen. Ik hou niet van trendy plekken waar het interieur belangrijker is dan de kwaliteit van het eten. Bij Jam wordt op dat vlak geen compromis gemaakt. Er hangt een gezellige en hippe sfeer en de salades, broodjes en soepen zijn heerlijk. De plek is ook heel toegankelijk voor ouders met een kinderwagen, iets waar ik tegenwoordig toch ook altijd op let."

JAM, Boomstraat 78/003, Bornem, jambornem.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234