Donderdag 21/01/2021

KITCHENISTA

Digestivo italiano

Scroppino leerde ik, net als zo veel Italiaanse gerechten, bij mijn goede vriend Giancarlo kennen. We spreken zelden of nooit af op restaurant want de Italiaanse huiskeuken, waar we allebei nooit genoeg van krijgen, vind je in België maar moeilijk terug. Tot mijn grote teleurstelling kwam ik nog nooit een van zijn authentieke gerechten op een restaurantmenu tegen. Zonde, want die originele mediterrane keuken is zoveel rijker dan penne all'arrabbiata en escalope Milanese. Zo schotelde die Italiaanse vriend me ooit een overdonderend lekkere risotto met zampone, een met gehakt en specerijen gevulde varkenspoot, voor. Gevolgd door een verfrissende scroppino, een zelfgemaakt digestief op basis van limoensorbet, wodka en prosecco.

ZO MAAKT U HET

Doe een goede geut (en nog één als het wat sterker mag zijn) ijskoude wodka en ongeveer 1/3 fles prosecco bij een bakje limoensorbet van 250 ml. Een paar seconden in de blender of even loskloppen met de hand, en het smeuïge spraakwater is klaar.

Serveer het sneeuwwitte schuim onmiddellijk in ijskoude glazen.

Italiaanse fast food

Italië bestaat er niet zoiets als fast food in de betekenis van een snelle, ongezonde hap, maar sommige pasta's lenen zich perfect voor drukke weekdagen waarop je maar een kwartiertje de tijd hebt om iets vers en hartigs voor je gezin klaar te maken. Zelf heb ik een handvol 'life savers', waaronder deze pasta con ricotta e rucola uit het boek La Cucina d'Abruzzo. In de Abruzzen wordt dit gerecht met schapenricotta, ricotta di pecora, gemaakt, maar geloof me, ook met ricotta op basis van koemelk zullen tafelgenoten gemakkelijk een tweede keer opscheppen.

Het recept komt met ingrediënten voor 12 personen, kwestie van voorzien te zijn op de Italiaanse 'zoete inval'.

Kook 1 kg fusilli in water met flink wat zout beetgaar. Snijd ondertussen 6 tenen knoflook in zeer dunne plakjes, ontzaad 2 rode pepertjes en snijd ook die in dunne ringen. Verwarm 250 ml olijfolie en voeg de knoflookplakjes en peperringetjes toe. Haal de pan van het vuur wanneer de knoflook net begint te kleuren. Roer de olie met de stukjes knoflook en rode peper door de uitgelekte pasta. Meng er vervolgens 500 gram ricotta en 400 gram gehalveerde kerstomaten door, gevolgd door enkele royale handen rucola. Breng goed op smaak met peper en zout. Buon appetito!

La Cucina d'Abruzzo, Terra-Lannoo 19,99 euro

Smulreisje

Inge Boets verloor haar hart aan Italië. Na een carrière van 27 jaar bij Ernst & Young besloot ze het roer om te gooien en opende ze op het Antwerpse Hopland de Italiaanse wijn- en delicatessenzaak La Scoperta, de ontdekking. Tegenwoordig doorkruist ze het zuiderse land op zoek naar de beste artisanale producenten uit prachtige streken zoals Toscane, Friuli en Parma. Haarontdekkingen wil ze nu ook graag met anderen delen aan de hand van een zesdaagse rondreis die Boets samen met Alloux, dat kant-en-klare luxereizen aanbiedt, samenstelde. Op het menu: de witte truffel en dieprode wijnen van Piemonte.

Waar kan ik reserveren? alloux.com

Weetje van de week

Fruitvlekken op je huid verwijder je met behulp van een vers geschilde aardappel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234