Vrijdag 15/10/2021

Kitchenista

Winterfruit

Citrusvruchten, en meer bepaald bloed-sinaasappels, zijn op en top winterfruit. Het prachtig kleurenpalet en de zoetzure smaak van de Siciliaanse moro-appelsien inspireerden me tot dit doodeenvoudig tussendoortje of licht nagerecht.

Rooster een handvol ongezouten pistachenoten ongeveer een kwartier in een voorverwarmde oven van 180°C. Laat ze afkoelen en hak ze in grove stukken. Schil drie bloedsinaasappels en snijd ze in halve centimeter dikke plakken. Schik ze op een grote serveerschaal en besprenkel spaarzaam met enkele druppels rozenwater. Werk af met verse munt en de grofgehakte pistachenoten.

Bijzonder botanisch

Naar aanleiding van de beklijvende docu Cowspiracy, die de verpletterende impact van de vleesindustrie op onze planeet toont, kwam mijn persoonlijk nieuwjaarsvoornemen tot stand. In 2016 wil ik veel minder vlees en vis op het menu zetten. Thuis vegetarisch koken is tegenwoordig met de hulp van tal van veggiekookboeken en -blogs geen probleem, lekker énvegetarisch gaan eten daarentegen blijkt een veel moeilijkere opgave. Kok en vegetariër Nicolas Decloedt dacht er net zo over en organiseert, onder de naam Humus Botanical Gastronomy, ongeveer elke maand een table d'hôtes in zijn eigen huiskamer in Jette. Samen met een 14-tal gasten smult u er van een gastronomisch en plant based vijfgangenmenu met aangepaste natuurlijke wijnen.

Cowspiracy is te bekijken via Netflix. Hou de Facebook-pagina van Humus Botanical Gastronomy in de gaten voor data

Bonen in de kijker

Bonen, linzen, erwten en sojabonen vormen een goedkope en smakelijke bron van eiwitten. Met 75 gram peulen vervangt u 100 gram vlees, de vezels, mineralen, vitaminen en langzame koolhydraten krijgt u er gratis bij. Ook de Verenigde Naties zien het belang van peulvruchten in. Met het International year of pulses willen ze in 2016 peulvruchten als primaire bron van eiwitten op de wereldkaart zetten. Joke Boon (tja) wijdt er een boek aan. Met de recepten uit Bonen! wil de Nederlandse aantonen dat peulvruchten een pak veelzijdiger klaar te maken zijn dan wat we van onze kindertrauma's herinneren. Van zoete bereidingen zoals linzentruffels tot chutney van sperziebonen en het lievelingsgerecht van haar dochter, een broodje Indisch gekruide tempé.

Bonen!, Joke Boon, uitgeverij Carrera

Bakker Aldo nodigt u uit

Voor een pain rustique, boterpistoletjes of focaccia moet je bij Aldo Neri zijn. De voormalige bakker van Domestic opende zijn eigen bakkersatelier.

Lange Leemstraat 388, Antwerpen

The Lunch Lady

'De wereld op zijn kop' dacht Kate Berry toen ze hoorde dat haar 9-jarige dochter op school gepest werd met haar homemade lunch. De Australische mama startte daarom de blog The Lunch Lady waarmee ze andere ouders aan de hand van tips en tricks en leuke recepten hoopt te inspireren om thuis zelf ook gezonde, lekkere lunches te maken voor hun kinderen. Geschreven met humor en zelfrelativering, overgoten met een Australisch sausje. Aanrader, ook voor mensen zonder kinderen.

hellolunchlady.com.au

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234