Dinsdag 26/05/2020

KITCHENISTA

Lees meer van Louise op kitchenet.be en thursdaydinners.com

Gent is on fire

Gent is goed op weg om dé culinaire hotspot van Vlaanderen te worden. Die Gentse is uiteraard bevooroordeeld, hoor ik u denken, maar de waterval van nieuwe culinaire initiatieven liegt er niet om. Gent is hot!

A slice of Brooklyn

Pizza's zijn al lang geen exclusief Italiaans gerecht meer. In Londen en Brooklyn (NY) herinterpreteren jonge chefs deze guilty pleasure al langer. Vorig jaar, rond deze periode, opende in Antwerpen Otomat, een on-Italiaanse pizzeria. Waar de zaak vooral bekend om staat, zijn de pizza's met atypische toppings en speciale smakencombinaties.

Binnen enkele dagen komen de bedenkers van Otomat met hun 'beerish' deeg, dat Duvel-gist bevat en atypische garnituur, ook naar het hart van Gent. Niet enkel hun deeg maar ook hun kaart staat grotendeels in het teken van bier. Onze nationale trots is immers bezig aan een stevige comeback, en ook dat hebben de jongens van Otomat, met hun uitgebalanceerde beer pairing, goed begrepen.

Denk aan 'Zorba the freak', een pizza met feta, coeur de boeuf, aubergines en munt, gecombineerd met een La Chouffe Soleil. Of, iets gewaagder, de 'Tom Selleck' met gepekelde ananas, jalapeño's, beenham, gekonfijte gember en ricotta met als biertip de Triple d'Anvers.

Net zoals bij hun grote voorbeeld Roberta's in Brooklyn kun je bij Otomat een groene side salad bij je pizza bestellen. Een prachtidee, zeker om het vettige wat te counteren.

Open vanaf 21/10, Kleine Vismarkt 3, Gent, otomat.be

Een vleugje Japan

Pizza eet je beter niet elke dag, al denken de studenten in Gent daar waarschijnlijk anders over. Wie graag af en toe een gezonde maaltijd achter de kiezen steekt, kan sinds kort terecht bij Nunchi, de eerste bentobar van Gent. Een bento is een esthetisch vormgegeven Japanse lunchbox, uitgebalanceerd op het vlak van koolhydraten, proteïnen en groenten. Al wordt het concept bij Nunchi ietsje vrijer ingevuld. Zo is er ook ruimte voor Peruviaanse zoete aardappel of ceviche. Voor de schappelijke prijs van 8,90 euro stel je hier al een lunchbento samen. "Ge kunt er niet voor sukkelen", zou een Gentenaar zeggen.

Baudelostraat 37, Gent. De wisselende menukaart vind je op facebook.com/nunchigent

Een portie versgeplukt

In het nieuwe Gentse Co.Station aan de Dampoort huist vanaf eind oktober de tweede vestiging van Romain Roquette. "Het wordt de eerste zelfvoorzienende saladebar van Europa. We werken met verticale serres om onze groenten en kruiden ter plekke te kweken", aldus Brecht Kerckhof, een van de breinen achter Romain Roquette. Daar wil ik het fijne van weten!

Wat is het voordeel van verticale serres?

"Eerst en vooral geven ze ons de mogelijkheid om zelf in onze sla te voorzien, er komt dus geen boot, vliegtuig of vrachtwagen aan te pas. De sla wordt in de serres ook onder de meest ideale omstandigheden gekweekt: aan een constante temperatuur en vochtigheidsgraad, waardoor we de kroppen helemaal onder controle hebben. Zo hoeven we niet te spuiten tegen ziektes of ongedierte, is er veel minder spoelwerk en, als doorslaggevende factor, kweek je heel lekkere én gezonde sla."

Waarom enkel sla?

"In theorie is het mogelijk om ook andere soorten groenten op deze manier te telen, maar daar heb je veel meer ruimte voor nodig, waardoor het te duur wordt. De technologie is nog heel jong, maar ik ben ervan overtuigd dat dit dé toekomst van groenten telen is."

Nederkouter 7 en Dampoortstation, Gent, romain-roquette.be

WEETJE VAN DE WEEK

Bier heeft niet enkel een heilzame werking op pizzadeeg, een geutje door je pannenkoekenbeslag resulteert in superluchtige pannenkoeken.

Waar eet Isolde Lasoen?

De drumster en zangeres toert momenteel met haar band Isolde et Les Bens in Vlaanderen. Binnenkort neemt ze een nieuw album op en vanaf november hoort u haar bezig op de gloednieuwe plaat van Daan.

Isolde: "Een recente ontdekking is Bodo, een restaurantje in het centrum van Gent, vlak bij het Gravensteen. Ik woonde lang geleden in deze buurt en kom hier graag terug. Vandaag is dit deel van de stad wel heel toeristisch geworden. Desondanks is Bodo een verademing, die zich niet volledig op toeristen richt. Het interieur is fris en oogt wat Scandinavisch. Op de continu wisselende kaart vind je simpele, maar lekkere kost, gemaakt met goede en verse ingrediënten. Ik at er laatst bloemkoolstoemp met worst, zo eenvoudig maar zo goed! Het leuke is ook dat je er met iedereen kunt komen. Soms ga ik met mijn vriend voor een gezellige tête-à-tête, soms komt ons zoontje mee of ga ik met vriendinnen."

Burgstraat 2 , Gent, bodo.gent

Winter is coming

Le Creuset brengt naar aanleiding van het nieuwe winterseizoen een nieuwe reeks soeppotten uit. Het merk koos voor de productie eens niet voor gietijzer, maar voor plaatstaal en gekleurd email. Het aanzienlijk lichtere én goedkopere broertje is vanaf 79 euro verkrijgbaar in het typische kersenrood waar Le Creuset voor bekendstaat.

lecreuset.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234