Dinsdag 20/04/2021

Kitchenista

undefined

Kerst was nog nooit zo makkelijk

Geen zin om tijdens de feestdagen zelf achter het fornuis te staan? Kies dan voor take away van de bovenste plank, zoals je bij Point Albert in Elsene vindt. Deze gourmet traiteur selecteert enkel de beste producten en bereidt alle gerechten ter plekke. Point Albert verwent met een pure en eenvoudige keuken. Niet die typische, voorverpakte schoteltjes, maar een verscheidenheid aan originele en dagverse bereidingen vullen er de toonbank. De schalen en kommen zijn gevuld met een geslaagde mix van Italiaans en Marokkaans geïnspireerde gerechten, zoals aubergine gevuld met schapenricotta, pastillas met kip en amandel, gegrilde broccoli met hazelnoten en gnocchi met limoen en Parmezaanse kaas. Aan de andere kant van de ruimte ligt een assortiment artisanale kazen en fijne vleeswaren te blinken. Kies daarbij nog een fles uit het mooie wijnaanbod en je bent all set voor een geslaagd diner zonder stress.

Point Albert, Albert Leemansplein 10, Elsene, pointalbert.tumblr.com

Handgedraaid vernuft

Het culinair creatief consultancybureau Tour De Fork stelde tijdens de laatste Biënnale Interieur in Kortrijk de Gelato Meccanico voor, een artisanale ijsmaker met een hedendaags design. Doel: het sociale en rustgevende aspect van koken stimuleren. Er komt namelijk geen elektriciteit aan te pas.

Hoe dat precies in z'n werk gaat? Een mix van zout en ijsblokjes gaat in een apart compartiment van de machine. Rondom het compartiment voeg je de warme basismix van melk, room en suiker toe. Door 20 minuten aan de hendel te draaien, koelt de basismix af tot een temperatuur van exact -21,3°C. Et voilà, handgedraaid roomijs!

Meer info via www.tourdefork.net

Culiblog met Aziatisch tintje

Sinds mijn culinaire reis naar Thailand, zeven jaar geleden, ben ik verzot op de Aziatische keuken en experimenteer ik graag met recepten uit Japan, Vietnam... Toegegeven, het is niet altijd eenvoudig de gerechten helemaal juist te krijgen als je niet met het smakenpalet opgegroeide, maar blogs zoals die van Pick Yin helpen me met de echte Aziatische smaakbeleving. De Maleisische creëert haalbare en heerlijk ogende gerechten; haar man, Vijay, zorgt voor de smakelijke foto's. Probeer bijvoorbeeld eens dit Japans-geïnspireerde recept:

01 Gril een in teriyaki gemarineerd stuk vis of kip met een handvol gebakken paddenstoelen in de oven. Teriyaki maak je door gelijke delen sojasaus, mirin, sake en suiker met elkaar te vermengen.

02 Schep een flinke lepel gestoomde rijst in een kommetje en leg er de gekaramelliseerde vis of kip overheen. Maak een kuiltje in de warme rijst en breek er een kakelvers rauw ei in.

03 Werk af met een fijngesneden lente-uitje, een scheutje sojasaus en eventueel wat versneden nori. Roer met je chopsticks het ei door de rijst en geniet.

Benieuwd naar meer? surf naar pickyin.blogspot.be

Weetje van de week

Maak harde, gekristalliseerde honing opnieuw lopend door de pot eventjes in heet water te laten staan

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234