Zondag 24/10/2021

Kitchenista

Smakelijk erfgoed

'Zwienemutsen' - licht gepekelde en gekookte varkensmagen uit Oostende, Kontichse specfour ofte gevulde speculaas, Gentse Tierenteyn-mosterd, advocaat en graanjenever van de Oost-Vlaamse destilleerderij Filliers: het zijn enkele van de negen nieuwe erkende Vlaamse streekproducten. Een label dat in het leven geroepen werd om het culinaire erfgoed van een regio herkenbaar te maken en in ere te houden.

streekproduct.be

KLEIKOPPEN

Sigrid Volders en Joke Leonare vormen samen het duo achter keramiekstudio Clay Club. Ze maken gebruiksvoorwerpen met natuurlijke vormen waarvan je ziet dat ze handgemaakt zijn.

Hoe ben je gestart met keramiek?

"Ik wou graag iets helemaal from scratch met mijn handen maken. Na de eerste keer potten draaien, was ik onmiddellijk verkocht. In het begin kreeg ik twee uur per week les op een klein zolderkamertje, ondertussen volg ik al drie jaar deeltijds les op de academie van Antwerpen. Daarnaast vind je me nog minstens een dag per week in onze studio. Dat alles naast mijn job als make-upartieste. Mijn dagen zijn dus goed gevuld."

Waarom is ambachtelijk handwerk zo belangrijk voor jou?

"Alles gaat tegenwoordig zo snel. Keramiek maken is net het omgekeerde. Het is een mooi en natuurlijk, maar ook heel traag proces waarin ik mezelf helemaal kan verliezen. Op dat moment denk ik alleen aan het item waarmee ik bezig ben, de vorm die ik wil creëren of de juiste kleur van glazuur die ik wil bereiken. Heel rustgevend."

Is keramiek maken moeilijk?

"Werken in opbouw is niet zo moeilijk, het is een werkwijze waarmee je snel resultaat boekt. Draaien daarentegen vraagt veel oefening. Je kunt redelijk snel basic potjes draaien, maar men zegt dat je om en bij de tienduizend draaiuren nodig hebt om het metier helemaal onder de knie te hebben en verfijnd te kunnen werken. Zeker identieke stuks maken voor een servies is aartsmoeilijk. Het is dus een eindeloos, maar gelukkig ook erg leuk leerproces."

Welke projecten staan er op stapel?

"Afgelopen zomer werkte ik aan een reeks voor het concept Fortlaan 93, een initiatief van Laura Praet, die met een vijftal ontwerpers samen een product maakt. We ontwikkelden dertig borden waarvan de glazuren samen een degradé vormen, van warm beige tot zalmroze. Op 26 oktober is de vernissage.

"Op dit ogenblik werk ik samen met een meisje uit Londen dat in februari volgend jaar een theeboek lanceert. Ik ben dus volop alle benodigdheden aan het maken voor een hedendaagse theeceremonie."

Het werk van Clay Club kun je volgen via @clay.club op Instagram

Ze is de vrouw achter het artisanale granolamerk La Favo. Momenteel is Bie volop bezig met de ontwikkeling van gezonde repen om mee te nemen.

"Je kunt me een aantal keer per week in De Walvis in de Antwerpse wijk Zurenborg vinden. Deze gezellige ontbijt- en lunchplek is sinds zijn opening de place to be. En terecht. De bediening is supervriendelijk en het eten is er top. De Vietnamees geïnspireerde noedelsalade met rundsvlees die er af en toe op de kaart staat is onweerstaanbaar lekker. 's Avonds is het er tof zitten voor een lekker wijntje en een bordje charcuterie en kaas. De zaak is kleurrijk en met warme materialen ingericht. Rond een opvallend houten barmeubel staan marmeren tafeltjes met gekleurde stoelen. Er zijn veel planten en altijd verse bloemen. Hier kan ik met gemak een hele dag rondhangen."

De Walvis, Walvisstraat 1, Antwerpen

Eerste hulp bij de nieuwe voedseldriehoek

Het leven in de restaurantsector is loodzwaar. Lange dagen, weinig slaap, ongezonde eetgewoontes en stress zijn schering en inslag. Precies de levensstijl die ervoor zorgde dat de Franse chef Jean-Christian Jury in korte tijd twee hartaanvallen kreeg. Een serieuze wake-upcall.

Hij verdiepte zich in raw food en ontwikkelde een gloednieuw Berlijns restaurantconcept op basis van veganistische, biologische en rauwe voeding en wijn. La Mano Verde opende in 2007 zijn deuren en al snel kwamen geïnteresseerden speciaal daarvoor naar de Duitse hoofdstad afzakken. Met Vegan - Het kookboek laat Jury zien hoe je thuis veganistische gerechten toegankelijk, lekker en aantrekkelijk maakt. Een klepper van formaat met 450 voedzame gerechten van over de hele wereld.

Voor wie sinds de nieuwe voedseldriekhoek niet meer weet wat op de boterham te smeren, reikt Jury tal van opties aan. De shiitake-hazelnotenpaté, rodepaprikadip met walnoot of tostada met asperge en avocado zijn maar enkele van de voorbeelden die nu en dan eens salami en preparé kunnen vervangen. Naast zijn eigen gerechten neemt Jury in het hoofdstuk 'gastchefs' ook een aantal recepten van vooraanstaande chefs op, zoals Dan Barber van Blue Hill en Michel Bras van Le Suquet. Een interessant kookboek voor planten- én vleeseters.

Vegan - Het kookboek is uitgegeven bij Spectrum, 39,99 euro

Tijdloze klassieker rond de tafel

De Thonet-stoel is terug van nooit helemaal weggeweest. En terecht! Meubelpionier Michael Thonet werd wereldberoemd met zijn unieke methode om meubels te maken van gestoomd en gebogen hout. De iconische Thonet-stoelen zijn tijdloos, comfortabel én betaalbaar wanneer je ze tweedehands of bij Dille & Kamille koopt. De onbewerkte stoelen in beukenhout van Dille & Kamille, geïnspireerd op de originele modellen, worden met de hand gemaakt in een houtbuigerij in het Tsjechische plaatsje Bystřice. Elegante klassiekers die in elk interieur goed staan.

dille-kamille.be

Stoofpotjes vragen om laurier. Hoe verser en groener het laurierblad, hoe beter de kwaliteit. Bewaar laurier nooit langer dan een jaar, dan hou je voornamelijk bitterheid over.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234