Woensdag 07/12/2022

Kitchenista

Messen meisje

Chelsea Miller startte in 2011 met het maken van kaas- en koksmessen om tijd met haar zieke vader, een timmerman en smid, door te brengen. Vandaag draait haar hele leven om messen en maakt ze scherpe creaties met atypische materialen zoals paardenhoefvijlen. Deze eyecatcher heeft niet alleen esthetische waarde maar dient volgens Miller ook een functioneel doel. Zo'n vijl blijkt namelijk een uitstekende rasp voor kaas, knoflook, gember en nootmuskaat te zijn.

chelseamillerknives.com

Bokrijk zkt potjeskijkers

Met BKRK - Bokrijk brandmerkt - staat het openluchtmuseum Bokrijk aan de vooravond van een vernieuwings- project. Het museum selecteerde tien ambachten om de komende jaren extra in de verf te zetten. Na de campagne rond lederambacht in 2014 was het afgelopen jaar de beurt aan keramiek. Het resultaat van de co-creaties en projecten kunt u er dit jaar gaan bekijken, kopen en beleven. Zo liet keramiekdesigner Piet Stockmans zich op het domein inspireren en ontwierp hij exclusief voor Bokrijk een porseleinen ge-SCHENK-kom. Steekt u liever zelf de handen uit de mouwen, dan kunt u terecht bij workshops pottendraaien en broodbakken. Verder ontwikkelde Bokrijk ook een doe-het-zelfkommetje dat u thuis kunt afwerken met behulp van een keramiekstift, alvorens het een laatste bakbeurt te geven. En als kers op de taart schreef het museum een wedstrijd uit waarbij het No-Spoon espressokopje van Stijn Schauwers met de hoofdprijs ging lopen.

bokrijk.be

Terrazzo maakt een comeback

Terrazzo is dit jaar aan een revival toe. Niet verwonderlijk, want je kunt er alle kanten mee op. Hou je van strak, ga dan voor rustige tonen en kleine korrels. Liever wat gewaagder en unieker? Varieer in de grootte van stenen, ga voor speciale trapeziumvormen, voeg glasscherven of spiegeldeeltjes toe of kies voor een gewaagde cementkleur. Het materiaal staat bovendien bekend voor zijn duurzaamheid, hitte- en krasbestendigheid en gebruiksgemak.

Woedende noedels

Een dramatische foodblog, ja het bestaat. 'Lady and Pups - an angry food blog' lijkt er het beste voorbeeld van. Waarom blogster Mandy Lee precies zo kwaad is? Zes jaar geleden verhuisde Lee, door de job van haar man, van NYC naar Peking, iets waar ze duidelijk niet over te spreken is. Ze hunkert naar blauwe, zuivere lucht en breek haar vooral de mond niet open over Chinese censuur. Gelukkig voor ons kanaliseert ze al haar frustraties door in de potten te roeren met als resultaat de meest verrukkelijke gerechten. Mocht u met een van haar recepten aan de slag willen gaan, wees gewaarschuwd, Lee heeft zo veel woede in zich dat ze zelfs noedels helemaal from scratch maakt.Ik blokkeer alvast een dag in mijn agenda om haar beruchte 'hand-smashed' noedels met pikant komijn-lam uit te testen.

ladyandpups.com

32 'cruciale verhoudingen'

Volgens de Amerikaanse chef Michael Ruhlmans hoef je maar één ratio te kennen om duizend gerechten te kunnen maken. 32 'cruciale verhoudingen' zijn volgens hem goed voor een leven lang kookplezier. Koekjes bijvoorbeeld: 1 deel suiker, 2 delen vet en 3 delen bloem. Via zijn app Ratio heb je voor 4,99 eurode ratio's altijd bij de hand.

TIP VAN DE WEEK

Eet een stukje harde kaas bij het drinken van rode wijn om blauwe lippen of vlekken op je tanden te vermijden

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234