Vrijdag 25/09/2020

Kitchenista

'Nouveau Deco' op tafel

Het Belgische designhuis XLBoom bestaat 20 jaar en viert dat met een paar interessante samenwerkingen. Na Alain Berteau, die de eerste glassware collectie Host ontwierp voor XLBoom, doet het bedrijf nu een beroep op het Antwerpse designbureau Co.Studio, die voor het recent gerenoveerde restaurant Zuiderterras aan de Schelde enkele objecten ontwierp. Het iconische gebouw van architect Bob Van Reeth, met zijn sterke architecturale lijnen, inspireerde zijn oud-studenten bij het ontwerpen van de tableware collectie RAS. De Nouveau Deco-objecten zijn gemaakt van roestvrij staal en verkrijgbaar in zwart of brons. De reeks bestaat uit een kleine en grote plateau, een servetring en theelichthouder en werd door het designhuis opgenomen en uitgebracht als vaste collectie.

www.xlboom.com

Leer trucjes van een selfmade chef

De Portlandse autodidact Naomi Pomeroy volgde geen koksopleiding, maar leerde het vak uit kookboeken en door in de keuken naar haar professionele collega's te kijken. Vandaag is ze een bekroonde chef, restaurateur en zelf leermeester. In haar allereerste boek Smaak& techniek reikt Naomi culinaire bouwstenen aan die dagelijkse gerechten naar een hoger niveau tillen. Leer de trucjes die professionele koks van een thuiskok onderscheiden. Denk maar aan het 'emulgeren' (het mengen van twee ingrediënten die normaal moeilijk te binden zijn) van een saus met een scheutje kookwater van pasta. Geen raketwetenschap, maar je moet het weten. Het is geen toeval dat de selfmade chef het boek begint met een hoofdstuk over sauzen. "Sauzen zijn hét middel bij uitstek om een gerecht meer cachet te geven. Ze verbinden alle componenten op het bord", vertelt Naomi.

De rubriek gaat van een klassieke demi-glacesaus en beurre blanc tot een hartige tomatenconfituur en een pittige mierikswortelgremolata. Minder avontuurlijke thuiskoks die graag heel precies een recept volgen, hoopt Naomi tot wat meer creativiteit te verleiden door in de kantlijn telkens verschillende varianties neer te pennen. Een groene peterseliesaus is bijvoorbeeld ook heerlijk met wat ansjovispasta, grof gehakte hazelnoten of gekonfijte citroen in verwerkt. De passie voor smaak en koken spat van de pagina's en geeft onmiddellijk goesting om de keukenschort voor te binden en aan de slag te gaan.

Uitgeverij Spectrum, 39,99 euro

WAAR EET...

Goedele Leyssen

Yogalerares en healthy lifestyle-auteur. Na haar boeken Boost en Balans ligt nu MoodFood in de winkel, een kookboek waarin ze vertelt hoe je emotioneel stabieler kunt worden door juist te eten.

Noordoever aan de Vaartkom in Leuven is een vegetarisch/veganistisch restaurant waar dagelijks vers, biologisch en overheerlijk gekookt wordt. Aan een groot buffet schep je uit tal van koude en warme schotels op en betaal je per gewicht. De gerechten gaan van Indische bloemkoolcurry en gevulde portobello met halloumi tot gesauteerde broccoli. Bij elk gerecht vind je de ingrediëntenlijst, ideaal voor mensen die zoals ik met voedselintoleranties kampen en graag bepaalde dingen vermijden. De grote ruimte ademt licht en lucht, wat volledig bij het natuurlijke en pure concept past.

Vaartkom 17, Leuven, noordoever.be

Geroosterde soep

Willen of niet, het soepseizoen is weer helemaal aangebroken. Kille, regenachtige dagen vragen om hartverwarmend comfortfood. Maar dat hoeft zeker niet altijd gelijk te staan met dikke kaassauzen en vettige kost. Een kom verse, smaakvolle soep doet op sombere dagen minstens evenveel deugd. Knolgroenten, pompoenen en kolen zijn ideale roostergroenten die je vervolgens samen met bouillon tot een romige soep pureert. Resultaat: een vollere en rijkere smaak. Gooi eens een versneden bloemkool met twee grof gesneden uien, een aantal tenen gepelde knoflook en verse kruiden zoals tijm, rozemarijn en oregano in de oven met een gulle geut olijfolie en flink wat peper en zout. Of waarom geen butternutblokjes met gember en komijn roosteren? Voeg, eens de groenten zacht en gekaramelliseerd zijn, bouillon toe en mix tot een smeuïg geheel. Werk af met Parmezaanse kaas, gehakte noten, verse kruiden of croutons. Gezonde comfortfood die gemakkelijk invriest.

Jong keukengeweld

Het is de negende keer dat Toerisme Vlaanderen jonge topchefs in de kijker zet met het initiatief Jong Keukengeweld. Zesendertig topkoks tot en met 35 jaar laten jongeren tussen de 18 en 30 jaar aan een verlaagd tarief kennismaken met de Vlaamse gastronomie. Het team is versterkt met twaalf nieuwe chefs, onder wie Ladychef van het jaar Laure Genonceaux van Brinz'l en Ruige Vermeire van Bistro L.E.S.S. Behoor je tot de leeftijdscategorie, dan eet je van 1 tot en met 31 oktober voor 45 euro een driegangenmenu, inclusief wijnen, water en bier. Voor restaurants met een Michelinster of een Gault&Millau-score vanaf 15/20 is het 55 euro.

Reserveren kan via jongkeukengeweld.be

WEETJE VAN DE WEEK

Eten dat je warm op smaak brengt, maar gekoeld gaat eten, wordt flauwer van smaak. bijkruiden met zout en zuur, zoals citroensap, is dus een must.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234