Maandag 20/01/2020

KITCHENISTA

Coupe nostalgie

In mijn jeugdjaren stond ijssalon Talamini gelijk aan zomervakanties. Met 15 frank op zak liep ik op zwoele zomerdagen de garagepoort door die uitkwam op het kleine ijssalon, niet veel meer dan een bescheiden koeltoog en een viertal tafeltjes 'gereserveerd voor coupes'.

Het legendarische Talamini werd nu overgenomen door de ambitieuze student-ondernemer Tanguy Serraes, die twee jaar geleden ook al de Gentse sneeuwballen van Larmuseau nieuw leven inblies. Met 15 frank kom je allang niet meer toe, maar voor het voortbestaan van mijn jeugdsentiment betaal ik graag een veelvoud.

Maaltebruggestraat 9, Gent

Filmpje proeven?

Estômago van Marco Jorge neemt je mee naar het bruisende Brazilië. De film, waarin van de eerste tot de laatste minuut gegeten wordt, toont hoe eten en erotiek hand in hand kunnen gaan. De rijke Braziliaanse gerechten spelen een cruciale rol in het verleidingsspel tussen de jonge Raimundo Nonato, die niets anders kan dan koken, en de wulpse prostituee Iria, die niets liever doet dan eten. En zo begint de paringsdans.

In Nederland serveert het Rotterdamse Cinema Culinair elke maand een 'eetfilm' in jazzclub/restaurant BIRD. Tijdens gastronomische films krijg je, op precies het juiste moment, hetzelfde voorgeschoteld als wat de personages eten. En ook Estômago is daar al de revue gepasseerd. Hoe cool moet het zijn om, als Iria een sensuele hap uit Nonato's coxinha neemt, zelf ook zo'n kippenkroket te mogen verorberen?

Meer info en nieuwe voorstellingen, check cinemaculinair.nl

Streelzachte tofu

Ik word telkens blij als een klein kind bij de ontdekking van een nieuw en lekker ingrediënt. Spaanse pimientos de Padrón, Italiaanse zampone of tal van Aziatische producten, zoals Japanse 7-spice of deze silken tofu. Een vondst tijdens een bezoek aan Sun Wah, de grootste Aziatische supermarkt in de Antwerpse Van Wezenbekestraat. Silken tofu, zo vertelde de dame aan de kassa, is een tofuvariant die je gewoon rauw kunt eten of licht laat opwarmen in een soep of saus. Eenmaal thuis kom ik tot de constatatie dat die naam best letterlijk mag genomen worden. O zo fragiel en zijdezacht van structuur. Google leert me dat je silken tofu eigenlijk in best veel gerechten kunt verwerken. Voor veganisten is het een handig alternatief voor room, melk of eieren in sauzen, nagerechten of smoothies.

Snijd voor een frisse lentehap de tofu in kleine kubusjes en schik de blokjes voorzichtig op een bord. Kook een handje sojabonen in gezouten water en maak ondertussen een dressing op basis van rijstwijn, rijstazijn, wasabi en sojasaus. Werk af met een aantal slierten komkommer en sesamzaad.

Weetje van de week

Gooi pastawater nooit weg, maar laat het afkoelen en giet je kamerplanten ermee

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234