Donderdag 21/11/2019

KITCHENISTA

Gat in de chocolademarkt

Dat het leven wel eens een onverwachte wending neemt, daar weet Lieve Vandamme alles van. Na een onverwacht ontslag als administratief bediende besliste ze haar leven om te gooien en maakte ze van haar chocoladehobby haar beroep door het bedrijfje Liv' In Choc op te richten. Anderhalf jaar geleden liet ze tijdens Vegan Fest in Gent het publiek kennismaken met haar 100 procent plantaardige chocoladetruffels.

Waarom vegan chocolade?

Lieve: "In de opleiding ambachtelijk chocoladeverwerker gebruik je alle traditionele ingrediënten om pralines te maken: room, boter en suiker. Mijn nichtje heeft een zware melkallergie en kon dus nooit van mijn chocoladecreaties proeven. Het veganisme komt heel hard op en ook steeds meer mensen kampen met lactose-intolerantie of -allergie, maar op de markt vind je nauwelijks vegan chocoladecreaties. Een gevulde plantaardige praline ontwikkelen, leek me dan ook de ideale insteek voor mijn eindproef."

Hoe pas je de recepten aan om ze vegan te maken?

Lieve: "Ik vertrok destijds vanuit dezelfde recepten als voor een klassieke praline en verving boter en room door plantaardige alternatieven. Wat eenvoudiger lijkt dan het is. Sojaroom reageert bijvoorbeeld helemaal anders dan koemelk. Stap voor stap en na heel veel testen en proeven ontwikkelde ik een compleet nieuwe manier van werken. In mijn atelier komen nooit dierlijke producten binnen. Mensen met een allergie of veganisten kunnen dus op hun beide oren rusten."

Waar haal je inspiratie voor je creaties?

Lieve: "Het assortiment bestaat momenteel uit vijf truffels. Eerst en vooral wou ik de klassieke, traditionele Belgische praline vertalen naar een plantaardige variant en bewijzen dat die minstens even lekker kan zijn. Er is de 'Belgian Classic' met hazelnootpraliné, 'Coffee World' met toetsen van koffie en zoete karamel en 'Chocolate Heaven', een truffel op basis van pure chocoladeganache. De iets exotischere varianten bevatten passievrucht en verse framboos."

Wat heeft de toekomst nog voor je in petto?

Lieve: Liv' In Choc staat nog in zijn kinderschoenen, maar ik ben aangenaam verrast over de enthousiaste reacties. Stiekem droom ik al van het buitenland. In steden als Londen en Berlijn leeft een grote vegan community; die zou ik in de toekomst graag laten kennismaken met mijn chocoladetruffels."

Liv' In Choc, te koop via livinchoc.be

Wikkel kaas nooit in huishoudfolie als je hem in de koelkast legt. Kaas bewaart langer en schimmelt minder snel in bakpapier.

WAAR EET...

Nele Content

Nele is de vrouw achter het Belgische schoenenmerk Atelier Content. Haar nieuwe zomercollectie ligt vanaf volgende week in de winkel.

"De Vrijheid is mijn stamrestaurant in Ronse, waar ik woon. Het is een apart eetcafé met een zeer creatieve uitbater, Angelo, die zowel het interieur als de menukaart regelmatig op zijn eigen manier onder handen neemt. Wijnglazen hangen hier aan skilatten, je moet door een kast om naar de wc te gaan, overal hangen spreuken en toffe schilderijtjes aan de muur... De Vrijheid heeft veel vaste klanten, dus de sfeer is altijd los en gezellig. Het menu staat in teken van hamburgers met niet alledaagse ingrediënten en combinaties. Zoals de Bastille Burger, met gegratineerde geitenkaas, breydelspek en gin-tonicdressing. Angelo runt zijn zaak duidelijk met veel plezier.

De Vrijheid, Kleine Markt 14, Ronse

De nomadische keuken

Verhuizen betekent vaak met spijt in het hart afscheid nemen van je geliefde keuken. De Italiaanse keukenbouwer Cesar heeft daar met het gloednieuwe concept Unit iets op gevonden. Door het modulaire design en de lichtheid van de elementen, neem je voortaan je vertrouwde keuken gewoon mee naar je nieuwe woning. Unit is te bezichtigen en te koop bij de Antwerpse keuken- en interieurwinkel Si Accomodi.

Meer info via siaccomodi.be

Maak je eigen winterchips

Aardpeer, topinamboer, jeruzalemartisjok... Geen groente draagt meer verschillende namen dan deze heerlijke winterknol. Hoe je hem ook noemt, de knobbelige groente heeft een kenmerkende nootachtige, zoete, crunchy smaak en verdient het om wat vaker op het menu te staan. De Britse culinair schrijver Nigel Slater bakt schijfjes aardpeer in een pan samen met prei en bloedworst. De befaamde chef-kok Yotam Ottolenghi roostert ze in de oven met veel knoflook, salie, zwarte Kalamata-olijven en citroen. En onze eigen tv-chef Jeroen Meus verwerkt de knollen in een vegetarische moussaka. Rauw, geroosterd of gekookt en tot een smeuïge puree gestampt, de veelzijdige aardpeer smaakt altijd verrassend lekker. Laat dit weekend de zak chips uit de winkel eens in de kast liggen en trakteer jezelf op een kommetje
zelfgemaakte aardpeerchips. Een revelatie!

Aardpeerchips

1. Snijd met behulp van een mandoline of een heel scherp mes de aardpeer in plakjes van ongeveer 2 mm. 2. Schik de plakjes tussen twee vellen keukenpapier en druk goed aan met je handen. Herhaal nogmaals met nieuw keukenpapier. Hoe droger de aardpeer, hoe beter het resultaat.

3. Verhit ondertussen 5 cm arachide- of zonnebloemolie in een pan of pot. Test de temperatuur door een stukje brood in de hete olie te gooien. Borrelt en bruist de olie, dan is de temperatuur goed.

4. Bak nu, voorzichtig, de plakjes aardpeer. Draai na ongeveer 15 à 20 seconden de plakjes met een tang om en bak nog eens 10 à 15 seconden, net tot de witte schijfjes beginnen te kleuren.

5. Haal de chips met een schuimspaan of tang uit de pan en laat ze op een velletje keukenpapier uitlekken. Besprenkel onmiddellijk met fleur de sel. Bak op deze manier alle schijfjes aardpeer tot knapperige chips.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234