Kitchenista
Buongiorno!
Alberto Alessi heeft koffie door zijn aderen lopen. Zijn grootvader, Alfonso Bialetti, ontwierp in de jaren 30 de allereerste espressomaker voor thuis: de iconische Moka Express. In 1979 bracht het designmerk van kleinzoon Alberto met de '9090' espressomaker een ode aan Bialetti. Alessi won er prompt zijn eerst Compasso d'Oro mee, Italiës belangrijkste industriële design-award. Sindsdien laat het merk regelmatig bekende architecten en designers los op het koffiekannetje. Nieuwste telg van de familie 'Ossidiana', ontworpen door Mario Trimarchi, is een architecturaal pareltje. Hij liet zich inspireren door oeroude beeldhouwtechnieken. Een solide cilindervorm bewerkte hij tot een perfect in de hand liggende espressomaker door de ene na de andere overbodige laag aluminium te verwijderen. Het resultaat is een functioneel designobject dat het perfecte kopje zwart goud schenkt.
Verkrijgbaar in 3 formaten,
prijs vanaf 46 euro
Slow cooking met kleurrijk tintje
Uit de Marokkaanse tajine komen de heerlijkste stoofpotten met boterzacht vlees. En ook in India zijn ze verzot op hun aardewerken tandoor. Kookpotten van klei hebben de mooie eigenschap warmte te verdelen en eten gelijkmatig te garen, wat zorgt voor intense, rijke smaken. Maar hier is de traditie zogoed als verdwenen. Spijtig, zo vindt ontwerpster Stefania Vasquez, die met Terra.Cotto het gebruik nieuw leven in wil blazen. Deze reeks minimalistisch ogende kookpotten past binnen de tijdgeest: trager koken, maar met méér smaak.
Terra.Cotto kookpotten, vanaf 45,90 euro bij Corifeo in Brasschaat
Life is like a box of...
Van chips tot koekjes en van bier tot thee: iedere maand stuurt Foodnomads zijn klanten de lekkerste goodies toe. Het gloednieuwe initiatief biedt een alternatief voor het massa-aanbod van een handvol wereldspelers in de supermarkt. Jorien Willems (23) is de jonge bezielster van het concept.
Vanwaar het idee?
"Mijn reizen staan altijd in het teken van lekker eten. Bestemmingen kies ik op basis van de lokale keuken, ik laat me graag verrassen en inspireren. Maar ook thuis eet ik het liefst producten met dat tikje extra, ambachtelijk gemaakt en met een verhaal. Die vind je niet zomaar in de rekken van de supermarkt, je moet er echt naar op zoek gaan. Met Foodnomads wil ik op een laagdrempelige, gemakkelijke manier mijn ontdekkingen delen."
Hoe selecteer je de producten?
"Eerst en vooral moeten ze lekker zijn. Vaak kom je dan automatisch uit bij ambachtelijke producten, met veel passie vervaardigd door kleine producenten en met zo weinig mogelijk onnatuurlijke additieven. Ik wil dat mensen weer weten wat ze eten, kunnen traceren waar het vandaan komt."
'Rise and shine' is het thema van je eerste box.
"Die staat volledig in het teken van het ontbijt, met thee van Café Couture, verse granola van Elisa Kookt en vacuüm gedroogd fruit van het Poolse Puffins in de box. Mijn klanten mogen telkens een gevarieerd aanbod verwachten met een winkelwaarde van
minstens 28 euro."
De novemberbox 'Rise and Shine' kun je nog tot 27 oktober bestellenop www.foodnomads.be
Weetje
De schil van een ui komt moeiteloos los als je hem eerst 5 minuten onder water legt