Zaterdag 03/12/2022

KITCHENISTA

Lees meer van Louise op kitchenet.be en thursdaydinners.com

Superette-brood in Bokrijk

Bokrijk is een plek waar het erfgoed van gebouwen, objecten en gebruiken van het Vlaamse plattelandsleven al 60 jaar goed geconserveerd wordt. Om dit soort erfgoed relevant te houden en te vermijden dat het openluchtmuseum een gestold verleden wordt, is het volop bezig met een grote transformatie. Daarbij wordt resoluut de kaart van het hedendaags vakmanschap getrokken. Zo werkt Bokrijk aan de voorbereidingen van een 'De Superette-broodatelier' onder leiding van niemand minder dan Kobe Desramaults en bakker Sarah Lemke. Als alles goed loopt, kun je er vanaf het voorjaar 2017 kraakvers, in een steenoven gebakken brood kopen. Sarah zal er ook broodworkshops organiseren om zo de vaardigheden van het metier door te geven. Nieuwsgierig geworden? Tijdens de Biënnale van Kortrijk maak je alvast kennis met het project BKRK - Bokrijk Brandmerkt, waarbij Vlaamse ontwerpers het verleden als inspiratie nemen om tot een inventief object te komen. Vijf items zijn reeds geproduceerd en worden in Kortrijk voorgesteld.

bokrijk.be

Sarah Lemke deelt haar ambachtelijke broodbakskills vanaf nu ook in Bokrijk.

Restjes oogsten

De eerste keer dat ik over gleaning ofte 'voedseljutten' hoorde, was via mijn tante. Ze gebruikte weliswaar niet de term, maar vertelde me over het patattenveld vlak bij hun huis waar ze elke zomer, zodra de boer de oogst heeft binnengehaald, samen met vele anderen uit de buurt een grote doos met overgebleven aardappelen vult. Een hele hoop perfect eetbaar voedsel blijft anders liggen, omdat rooiers niet tot in alle hoeken van het veld geraken, of de knollen en aardappelen zijn te krom, te groot of te klein voor de machine.

Initiatieven die strijden tegen voedselverspilling, zoals Gleaning Network Belgium (GNB), brengen het fenomeen al enkele jaren onder de aandacht. Gleaning is een in onbruik geraakt recht uit de middeleeuwen dat toestemming geeft om tussen zonsopgang en zonsondergang fruit en groenten te verzamelen die na het oogsten zijn achtergebleven op het veld en in de boomgaard, zonder daarbij een mechanisch hulpmiddel te gebruiken. GNB kiest ervoor om de verzamelde groenten aan de voedselbank te doneren. Voedselverspilling is - terecht - een hot item, dus springen ook grotere bedrijven mee op de kar. Zo organiseert de Belgische gezonde fastfoodketen Exki op 16 oktober een gleaning-dag op de boerderij Ferme du Passavant in Vieux-Genappe.

Inschrijven kan via rapenendelen.be

Gleanen: achtergebleven groenten en fruit verzamelen in de strijd tegen voedselverspilling.

Indiaas koken in de 21ste eeuw

Indiaas koken lijkt voor velen, inclusief mezelf, onbegonnen werk. De ellenlange ingrediëntenlijsten en omslachtige bereidingen schrikken af. Dat het ook anders kan, leer je in het Basisboek India. Auteur Amandip Uppal streeft ernaar om traditionele Indiase gerechten aan te passen aan de moderne (lees: gehaaste) tijd en waar nodig, te vereenvoudigen. De lange kooktijd voor dahl, een soort peulvruchtenstoofpot, omzeilt Amandip bijvoorbeeld handig door te kiezen voor voorgekookte in plaats van gedroogde bonen en linzen, die urenlang moeten staan pruttelen. Het resultaat ziet er in ieder geval niet minder smakelijk uit. Het water loopt je zo in de mond bij het doorbladeren van dit mooie kookboek.

Basisboek India, 29,95 euro, Uitgeverij Becht

WEETJE VAN DE WEEK

Maak deze winter je haardvuur aan met gedroogde sinaasappelschillen. De olie in de schil is ontvlambaar, waardoor die perfect dienstdoet als aanmaakblokje.

Goddelijke springrolls

Mijn favoriete springroll-eethuis Knees to Chin opende deze zomer een tweede vestiging in het hart van Brussel, meer bepaald op de Vlaamsesteenweg. De lenterolletjes met pekingeend en de versie met kokosomelet en gekaramelliseerde ui zijn om duimen en vingers af te likken. Allen daarheen!

kneestochin.com

WAAR EET: Kim Hertogs

De actrice en drijvende kracht achter boekenwinkel/koffiebar Buchbar is vanaf begin oktober te horen in de animatiefilm Storks. Kim sprak de stem in van Tulip, een van de twee hoofdpersonages.

Kim Hertogs probeert minstens één keer per week naar Café Stanny in Berchem te gaan. "Het is het soort eethuis waar je gemakkelijk alleen naartoe kunt. De plek heeft iets van een volkscafé, er hangt een gemoedelijke sfeer. Het interieur is helemaal niet hip, maar gewoon gezellig. Alles is er vers gemaakt, waardoor de kaart klein is, maar dat stoort mij niet. Op is op, en dan maakt de chef gewoon iets nieuws. De gerechten komen uit alle hoeken van de wereld en zijn heel vaak oosters getint. Je kunt er bestellen tot negen uur 's avonds, maar soms haal ik dat niet. Gelukkig is er dan altijd de superlekkere spaghetti bolognese om op terug te vallen; die serveren ze altijd, ook al is de keuken al lang gesloten."

Café Stanny, Stanleystraat 1, Antwerpen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234