Dinsdag 19/01/2021

Kitchenista

Lentestengels

De eerste felroze stengels rabarber in de schappen bij de groenteboer kondigen elk jaar onofficieel de lente aan. Pocheer de elegante stelen in een badje van warme kruiden zoals kardemom en kaneel, en eet ze als ontbijt met een flinke schep Griekse yoghurt, of verwerk ze in een smeuïge cake of ovenwarme crumble. Rabarber leent zich niet enkel tot zoete gerechten, het is immers een groente vermomd als fruit. Zo kookt Nigel Slater ze met chili, steranijs en wittewijnazijn in tot een hartige chutney, die hij vervolgens naast gebakken varkenskoteletjes opschept.

Twee culturen, één servies

De 25-jarige Genkse productontwikkelaar Liane Castermans ontwierp een servies dat is gebaseerd op een gemengd huwelijk en het verenigen van verschillende culturele tradities. Belmar is een serviesgoed waarin Belgische en Marokkaanse eetgewoontes samenkomen. Het geheel bestaat uit een taartplateau, borden, bekers en servetten, waarbij beide culturen elkaar via vorm en materiaal vinden in één product.

lianecastermans.com

Yin en yang in de keuken

Acupuncturist en voedingsconsulent Rik Vermuyten legt in zijn nieuwste boek Echt (w)eten de link tussen de seizoenen, de organen in je lichaam en mentale en emotionele patronen. Om geest en lichaam optimaal gezond te houden, eten we in de lente bijvoorbeeld best prei, citroen en sperzieboontjes om de lever en galblaas te ondersteunen. Mag je haardos wat weelderiger? Zoek dan je heil in natuurlijke medicijnen zoals zaden en pitten. Co-auteur Viviane Van Dyck, die haar strepen in de keuken van Anne Teresa de Keersmaeker verdiende, vertaalt Vermuytens adviezen naar lekkere en haalbare recepten. Echt (w)eten, Uitgeverij Lannoo, 24,99 euro

Lekkere post

Na de populaire Animal Box en Pattern Box brengt uitgeverij Princeton Architectural Press nu Curious Feast op de markt, een doos met 100 postkaarten gemaakt door 10 artiesten met eten als gemeenschappelijk onderwerp. Elke artiest benadert het thema op zijn eigen manier, wat een bonte mix van smakelijke foto's, collages, schilderijen en illustraties oplevert. Een perfect huwelijk tussen eten en kunst.

papress.com

Niet Nix

Wie binnenkort een trip naar NYC plant en er graag de allernieuwste culinaire hotspot bezoekt, boekt nu best al een tafeltje bij NIX, het geesteskind van Michelin-sterrenchef John Fraser. Het gastronomisch restaurant biedt zijn klanten uitsluitend vegetarische en veganistische opties aan. Niet enkel met het menu trekt Nix een alternatieve kaart, ook de outfit van de bediening is opmerkelijk. Inspiratie vond men in de vintage Japanse kunstenaarskiel, wat zich vertaalt naar prachtige marineblauwe jurken, een groot verschil met het typische, beetje saaie, horeca-uniform dat in veel restaurants domineert.

nixny.com

TIP VAN DE WEEK

Geef een roestige gietijzeren pan een tweede leven met een azijnbad en een schrobbeurt

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234