Zondag 23/02/2020

Kitchenista

De korte keten

De kanaalzone in Molenbeek heeft er sinds kort een bioshop bij: The Food Hub, een initiatief dat wil helpen bij het creëren van een integrale, transparante en sociaal, ecologisch en economisch duurzame voedselketen. Na de oprichting van The Food Hub in Leuven werken Simon Clissold en Valdibella, een coöperatieve van bioboeren, nu samen met Atelier Groot Eiland. Dat is een vzw die al dertig jaar werkervaring aan langdurig werklozen uit Brussel aanbiedt. In The Food Hub vind je allerhande bioproducten die rechtstreeks aangekocht worden van kleine en middelgrote boeren in België en de rest van Europa. In de 1.500 m2 grote moestuin achter de shop teelt Atelier Groot Eiland al enkele seizoenen biogroenten, die elke dag worden verwerkt in het restaurant Bel Mundo en voortaan ook in de shop worden verkocht.

thefoodhub.be

BIER OP HET MENU

Bierliefhebbers kunnen zich in de handen wrijven, want op restaurant wordt de wijnkaart steeds vaker vervangen of aangevuld met een bierkaart. In het boek Beer & Burgers combineren Jilles D'hulster van burgerrestaurant Jilles en biersommelier Sofie Vanrafelghem 48 burgers met het ideale brouwsel.

Hoe komt het dat artisanale bieren steeds meer hun weg naar de restaurantkaart vinden?

Sofie Vanrafelghem: "Het heeft in België lang geduurd, maar de afgelopen twee jaar merk ik een enorme groei. We zijn een echt bierland, maar als het op biergastronomie aankomt, liepen we lange tijd achter. In andere landen staan restaurants op dat vlak al een pak verder. Door de groeiende vraag van klanten staan restauranthouders er nu toch stilaan meer voor open. Het Belgisch bierlandschap is zo divers dat je het gerust bij een volledig menu kan schenken en niet enkel als aperitief of bij een kaasbordje."

Ook bij het dessert?

"Zeker! Vaak durven gastronomische restaurants, zoals Onder de Toren en sterrenrestaurant De Jonkman in Brugge, tot en met het nagerecht compromisloos voor beerpairing te gaan."

Zijn er valkuilen?

"Een absolute don't is de combinatie van pure zeevruchten, zoals oesters of grijze garnalen, met een droog blond, bitter bier. Die pairing werkt gewoon niet. Het zachte, zilte karakter van de zeevrucht in combinatie met een harde, droge bitterheid geeft een zeer wrange en onaangename smaak. Oesters zijn daarentegen heerlijk met een fris, zurig biertje zoals een toegankelijke Oude Geuze Boon."

Beer & Burgers, Jilles D'hulster en Sofie Vanrafelghem, Uitgeverij Kannibaal, 29,50 euro

Shirley is een van de 63 kunstenaars die deel uitmaakt van het project Ecce Homo, dat vanaf 23 november in Antwerpen van start gaat. Haar kleurrijke acrylportretten ontdek je dan bij Plein Publiek.

"Abooov Adanaci is een goed bewaard geheim in Gent. Het is een unieke plek waar je de authentieke Zuid-Turkse keuken proeft. Het woord kebabzaak doet dit eethuis geen eer aan: hier worden geen dürüms met andalousesaus geserveerd, maar ontdek je de échte Adana kebab. Gekruid lamsgehakt of kip op spiesjes worden er à la minute boven gloeiendhete kolen gegrild en tussen een knapperig broodje gestopt. Drink er een zoute yoghurtdrank bij voor de full experience. Op de koop toe wordt de plek door heel vriendelijke mensen uitgebaat en kan je er tot vier uur 's nachts terecht."

Abooov Adanaci, Geraard Mercatorstraat 2, Gent

Eerst koken, dan kopen

Het begrip keuzestress werd nog nooit zo concreet als bij het samenstellen van de nieuwe keuken voor onze foodstudio. Een keuken bepaalt immers de look van de ruimte en is bovendien een van de duurste aankopen tijdens een renovatie of nieuwbouw. Van materiaal en kleur tot werkblad en elektro, de lijst is eindeloos en de keuze onbeperkt. Het Deens designmerk Vipp, dat meer dan 75 jaar geleden de legendarische pedaalemmer ontwierp en sinds een aantal jaren ook een keuken in het assortiment heeft, begrijpt dat je bij de keuze liefst niet over een nacht ijs gaat. Daarom bedacht het merk het ultieme 'try before you buy'-concept, "We willen mensen uitnodigen om onze filosofie van een goed ontwerp in een unieke setting ten volle te ervaren. Zo kan je logeren in een shelter midden in de Zweedse wildernis of boek je een weekend in de net geopende loft in het hart van Kopenhagen. Een Vipp-keuken is voor het leven, maar je kan met een weekend beginnen", aldus Kasper Egelund, CEO van Vipp.

Te boeken vanaf 1 november via Vipp.com

Bak voor risotto de rauwe rijst altijd even in olie om te verhinderen dat de korrels aan
elkaar kleven én voor een licht geroosterde smaak.

Wijn verliest terrein

Vergeet kaas en wijn, tegenwoordig drinken we bij een kaasplank een verfrissend artisanaal biertje. Véronique Socié, de Beste Kaasmeester van België 2016 en oprichtster van kaaswinkel La Fruitière, combineert Brussels craft beer met kazen uit Zwitserland. Haar tip? Analyseer eerst je favoriete kaas. Smaakt hij bitter, fruitig, zout... Probeer vervolgens een gebalanceerd smaakpalet te creëren. Zo houdt een vette kaas van een fris bier met aciditeit. Laat je het werk liever aan de kaasmeester over, dan kan je tijdens de feestdagen bij La Fruitière terecht voor drie sets Zwitserse kazen & Brusselse bieren.

La Fruitière, Kolenmarkt 99-103, 1000 Brussel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234