Zondag 31/05/2020

Kitchenista

... zeven dagen lang

Joachim Boudens, de sommelier van sterrenrestaurant Hertog Jan, bracht het boek Wat zullen we drinken uit bij uitgeverij Luster. Een vraag waar volgens Boudens veel mensen mee worstelen. Hij probeert op een eenvoudige manier inzicht te geven in het ingewikkelde vakjargon en geeft aan de hand van acht specifieke gelegenheden, zoals een kaasavond, een avond met vrienden of barbecue, tips en concrete dranksuggesties. Die gaan van een bepaalde wijn, Japanse sake en artisanale madeira tot zelf gecreëerde recepten voor zomerse punch of mangolassi. Ook zijn compagnon, chef Gert De Mangeleer, bracht een gloednieuw kookboek uit, Unplugged. Daarover lees je meer in het magazine van volgende week.

Wat zullen we drinken, Luster, 29,95 euro

H20veral

Ik leerde mezelf minstens anderhalve liter water per dag te drinken, met als gevolg dat ik overal van die lelijke plastic flesjes mee naartoe neem. No more! De bekroonde designfles Memobottle ziet er stylish uit, past perfect in m'n handtas én is herbruikbaar.

Vanaf 24 euro, memobottle.com

Boer gaat digitaal

Het is zalig om op zaterdag tijd te nemen om naar de boerenmarkt te gaan om groenten, een kraakvers brood en een lekker stuk kaas. Maar wanneer de deadlines toeslaan en de boodschappen gewoon snel en efficiënt moeten gebeuren, biedt eFarmz een helpende hand. De webboerderij heeft meer dan 800 biologische en ambachtelijke producten van 68 producenten in het assortiment. Biologische kerstomaten van Le Monde des Mille Couleurs, duurzame Omegabaars uit Kruishoutem, of Gentse Berloumi grillkaas. Efarmz levert naast in het Brusselse nu ook in Vlaams-Brabant, Antwerpen en Gent. efarmz.be

Life's too short to drink bad wine

Tot enkele jaren geleden behoorde ik tot de grote groep mensen die twijfelend op en neer liep op de wijnafdeling. Tegenwoordig haal ik mijn druivennat bij Les Verres Bavards. Oenoloog Paul Cooreman selecteert steevast lekkere flessen aan prijzen die kunnen concurreren met de bulkwijnen uit de supermarkt. Ook wijnstart-up Our Daily Bottle wil jonge mensen laten kennismaken met kwaliteitsvolle wijnen van kleine wijnboeren. Met Our Daily Bottle sturen ze, via een onlineabonnementsformule, hun leden maandelijks twee flessen.

topwijnen.net, ourdailybottle.com

Katersapjes

De succesformule van de vegetarische blog Green Kitchen Stories kent geen grenzen. Na twee kookboeken brengt het Zweedse koppel David en Luise nu een derde telg op de markt, in het teken van smoothies, sapjes, granola's en desserts. Zo kleurrijk dat ik meteen naar de post-its greep. De gazpachosmoothie, de parfait van kiwi en de virgin mary (voor als je een kater hebt) spreken alvast tot de verbeelding.

The Green Kitchen Smoothies, Becht, 16,95 euro

Een lichte witte wijn serveer je best op een temperatuur tussen de 8 en 10°C. Een volle, aromatische variant tussen de 10 en 12°C.

Cooking the books

Het assortiment kookboeken in de Gentse boekhandel Paard van Troje verraadt de liefde van uitbater Bart van Aken voor koken en eten. In het verleden haalde hij al topchefs zoals René Redzepi en Alex Atala naar zijn winkel, maar het nieuwe concept Cooking The Books is een initiatief van zijn collega Céline Morris. Het principe is eenvoudig: Céline kiest een culinair boek uit het rek en kookt, tijdens een diner in de winkel, enkele signatuurgerechten van de auteur. Op 15/9 is Sorocco aan de beurt, de nieuwste telg van Persiana-auteur Sabrina Ghayour, die de avond zelf ook mee aan tafel schuift.

Inschrijven kan via info@paardvantroje.be

Sabrina Ghayour. De Brits-Iraanse chef en auteur schuift mee aan tafel in boekhandel Paard van Troje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234