Dinsdag 04/08/2020

KITCHENISTA

Italiaans smaakbommetje

Knoflook, citroen en peterselie, meer heb je niet nodig om je tafelgenoten een onverwachte smaakervaring te bezorgen. Gremolata, de begeleider van de Italiaanse klassieker ossobuco, heeft de magische kracht om soepen en pastasauzen, maar ook lichte visgerechten en gegrilde groenten van wat frisheid te voorzien.

Ik heb de neiging om, heel on-Italiaans, deze kruidenmengeling naar het gerecht waarvoor ik het klaarmaak aan te passen. Ragù van varkenswangetjes smeekt om basilicum, romige knolseldersoep kan best wat fijngehakte walnoten gebruiken, vers gebakken vis fleurt helemaal op met dragon en kappertjes-gremolata en gegrilde lamsboutjes kunnen nu eenmaal niet zonder munt.

Dit hebt u nodig:

2 teentjes knoflook zeste van 1 bio-citroen bosje platte peterselie 4 el olie

Zo maakt u het:

01 Rasp de tenen knoflook en de schil van één onbespoten citroen heel fijn.

02 Hak de peterselie en voeg toe aan het knoflook-citroenmengsel.

03 Persoonlijk roer ik er graag enkele eetlepels olijfolie door, zodat het een gemakkelijk hanteerbaar kruidensausje wordt.

Midwinter- nachtblauw

De winter in het Noorden is lang, donker en zonder twijfel een belangrijke reden waarom Scandinaviërs het graag zo gezellig en mooi maken in huis. De fantastische Deense, Noorse, Finse en Zweedse interieurmerken zijn niet eens op twintig handen te tellen. Scandinavische designmerken herken je aan hun lichte en cleane objecten, maar ze slagen er vreemd genoeg toch in om elk hun eigen, sterke identiteit te bewaren.

Zo ook Broste Copenhagen, dat sinds 1955 traag maar gestaag zijn collectie van kwaliteitskaarsen uitbreidde tot een volwaardig merk met textiel, servies en decoratie. Mijn persoonlijke favoriet uit de collectie is de recent gelanceerde Esrum-reeks. Denk aan een stormachtige winteravond, knetterend haardvuur, comfort food, een tafel met vrienden en dit contrasterend nachtblauw en sneeuwwit servies; de ideale ingrediënten voor een vleugje Scandinavische melancholie.

www.brostecopenhagen.com

Veggiebijbel

Vegalicious is, zoals veel kookboeken die ik hier bespreek, geen gloednieuw exemplaar maar té goed om het niet aan te raden. Dit boek van Alice Hart staat sinds zijn publicatie in 2011 in mijn boekenkast en was, toegegeven, m'n allereerste veggie-kookboek. Een revelatie tussen het toen nog saaie en beperkte vegetarische aanbod.

Wild van deze ontdekking deed ik het cadeau aan een vriendin, die al zo lang ik het me kan herinneren vis en vlees afzweert. Een jaar later zag ik het letterlijk tot op de draad versleten terug. De kracht? No-nonsense en toegankelijke recepten die zowel carnivoren als planteneters weten te bekoren. Wat dacht u van wortelbeignets met halloumi en citroensaus? Of aardappelkoekjes met olijven en een gepocheerd ei? En om je het water helemaal in de mond te laten lopen: chocoladetaart met gezouten boterkaramel!

Vegalicious, 15 euro bij Terra Lannoo

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234