Woensdag 05/08/2020

KITCHENISTA

Shakshuka uit het Midden-Oosten

Hectische dagen vragen om gemakkelijke en voedzame kost. Met een aantal basisingrediënten die standaard in mijn voorraadkast staan en groenterestjes uit de koelkast, maak ik de koning van de makkelijke comfortfood: Shakshuka, een hartig en vullend eiergerecht met roots in het Midden-Oosten.

ZO MAAKT U HET

Stoof een ui, een teentje geplette look en een fijngesneden chilipepertje op een laag vuur. Voeg versneden groenten zoals spinazie, paprika (of een andere lekkere groente die je in de frigo vindt) toe en roerbak circa 5 minuten. Doe er een blik tomatenstukjes, 1 theelepel tomatenconcentraat, 100 g voorgekookte kikkererwten en een flinke snuf komijn- en paprikapoeder bij. Breng zachtjes aan de kook.

Maak dan vier 'kuiltjes' in de saus en breek er telkens een ei in. Draai het vuur laag, zet een deksel op de pan en laat een kwartiertje verder pruttelen tot de eieren gaar zijn. Werk af met peper, zout en verse kruiden zoals koriander of peterselie.

Dromen van sushi

Als jonge knaap werd hem verteld dat de geschiedenis van sushi zo ver terugging dat er niets nieuws meer kon worden uitgevonden. Maar dat was buiten Jiro Ono gerekend, de nu 89-jarige chef van 's werelds enige sushirestaurant met drie Michelinsterren. Er is altijd ruimte voor verbetering, dacht hij toen (en nog altijd). En zo wijdt Jiro zijn volledige leven aan het perfectioneren van sushi. In zijn zaak met slechts tien zitplaatsen staan geen sushiboten op de kaart, god forbid. Een tasting menu van 20 gangen en 30.000 Japanse yen (200 euro) gidst je door het levenswerk van 's werelds beste sushichef.

Dat de man extreem ver gaat in zijn queeste naar perfectie, wordt in de gelauwerde documentaire Jiro dreams of sushi pas echt duidelijk. Ooit iemand een octopus zien masseren? Jiro's leerlingen masseren de beestjes zonder verpinken drie kwartier lang voor een zijdezachte textuur. Innovatieve technieken, superieure vis en onmeetbare passie. Inspirerend.

Jiro dreams of sushi - te koop via iTunes of bij Paard van Troje in Gent

Recht van bij de boer

Op zaterdag 13 juni vindt in Antwerpen de eerste editie van Marta plaats. Marta is het geesteskind van de vzw's
Ondergrond en Labeur Local en wordt de markt van 't stad waar kleinschalige boeren, dappere ambachten en genieters samen kunnen komen. Geïnspireerd door farmers markets, zoals je ze vindt in de grootsteden van de VS, Europa en Zuid-Afrika, biedt Marta een platform voor lokale producten, rechtstreeks van de producent.

De boerenmarkt zal er zijn voor consumenten op zoek naar oorsprong, gezond, eerlijk en lekker.

Marta, 13 juni vanaf 9 uur, Kievitplein, Antwerpen

Weetje van de week

Rol verse kruiden in wat velletjes keukenpapier en bewaar ze in de koelkast

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234