Woensdag 22/01/2020

Kitchenista

Ode aan het verleden

Now and Then is een bijzondere samenwerking tussen architecte en designer Natascha Madeiski en zilversmid en juweelontwerpster Linnie Mclarty. Aan de basis van de collectie ligt een archeologische opgraving in Beiroet. Het duo liet zich voor de collaboratie tussen klei en metaal inspireren door de architectuur en de geschiedenis van de site. Resultaat is een elegante pottenreeks met fijne koperen accessoires en een vette knipoog naar het traditioneel vakmanschap uit vervlogen tijden.

Shaker it, baby!

De traditionele Shaker-stijl inspireert tot op de dag van vandaag talloze ontwerpers. Zo ook IKEA-designer Mikael Axelsson, getuige zijn nieuwe keuken Torhamn. De Shakers zijn een zo goed als verdwenen sekte uit de 18de eeuw met een sterke voorliefde voor eenvoud. Ze maakten zelf al hun spulletjes, meubels en huizen. Functionaliteit en vakmanschap voerden de boventoon in het design. Met massief houten frames, essenfineer en gesmede handgrepen roept Axelsson de sfeer van weleer terug op.

Tornhamn-keuken vanaf februari te verkrijgen bij IKEA

Jeugdsentiment

Op 10-jarige leeftijd verhuisde Renée Kemps met haar hele gezin naar een oude boerderij op het platteland. Ze groeide op tussen de appelbomen, ging in de zomer wilde bosbessen plukken en hielp haar vader met het planten van groenten.
Dezelfde magische, authentieke sfeer van haar jeugd vindt u vandaag terug in de foto's en recepten die ze op haar site deelt.

reneekemps.com

Vloeibaar goud

De kwaliteit van olijfolie begint bij de kwaliteit van de olijven. Het correct verzorgen van de bomen en de kunst van het plukken en verwerken van de olijven zijn van essentieel belang voor een uitgesproken smaak.

Maar ook de locatie speelt een belangrijke rol. Eeuwenoude steden zoals Efeze, Aphrodisias en Troje vormen al duizenden jaren de bakermat van fijne olijfolie. Net zoals bij wijn hebben de regio's elk hun specifieke soort olijven met een eigen smaak en karakter.

Taris, de grootste unie van landbouwproducenten van het Egeïsch zeegebied, zet sinds 1915 unieke, premium extra virgin olijfoliën op de wereldkaart. Het fairtrade-bedrijf maakt jaarlijks, samen met 33 coöperatieven, meer dan 60 unieke soorten vloeibaar goud met smaken die gaan van volle, smeuïge aroma's tot fruitige, subtiele toetsen.

Taris olijfoliën zijn te verkrijgen bij TA-ZE, Koestraat 11, Gent

Culinair recenseren doe je zo

Iedereen heeft tegenwoordig wel een mening over restaurants, hun menu's en de chefs. Ergert u zich aan de vaak ongefundeerde standpunten op TripAdvisor en co. en wilt u leren om zelf de smaakpapillen te beoordelen? Volg dan de richtlijnen van culinair schrijfster en foodie Roberta Schira. Na twintig jaar recensies schrijven en ontelbare restaurantbezoeken stelde Schira zeven regels op om een goede keuken te (h)erkennen. Zo benadrukt ze in regel één het belang van kwaliteitsvolle ingrediënten en legt ze uit hoe je verse vis herkent en wanneer abrikozen precies op hun best zijn. Ik noteer dat het oneindig herhalen van de fijnproeverswerkwoorden - proeven, studeren, vragen stellen en vergelijken - van iedereen een waardevolle recensent maken en reserveer bij de nieuwste hotspot.

7 regels om een goede keuken te (h)erkennen, Roberta Schira, 20 euro, uitgeverij Terra

TIP VAN DE WEEK

Voeg een eetlepel zure room toe aan je roerei voor een zijdezacht resultaat

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234