Woensdag 22/09/2021

KITCHENISTA

Frisse hap

Verleng het nazomergevoel nog héél even met een fris gerecht op basis van het zomerfruit bij uitstek: watermeloen! Amanda van de blog Heartbeet Kitchen serveert partjes gele watermeloen met een gepekelde gember-komkommersalsa. Klaar in een handomdraai.

01 Meng een theelepel versgeraspte gember met 2 eetlepels appelazijn, 3 eetlepels olijfolie, een handvol fijngehakte peterselie en een flinke snuif zout. 02 Werk af met een goede draai van de pepermolen. 03 Voeg 150 gram in brunoise gesneden komkommer en

50 gram fijngesnipperde lente-ui toe. Meng goed door elkaar en laat 20 minuten trekken.

04 Snijd een (gele) watermeloen in driehoekjes met een dikte van 1 cm. Leg ze op een groot bord, garneer met de salsa en werk af met extra olijfolie, zout en peper.

Meer lekkers op heartbeetnj.com

Kids only

Een zoon of dochter met culinaire ambities, of een flinke dosis creativiteit? Twee inspirerende ideeën.

1. Potjes bakken op woensdag-middag

Sinds september zit ik iedere maandagavond bij Keramika achter een draaischijf. De meeste van mijn vrienden denken daarbij spontaan aan de zwoele scène uit Ghost met Patrick Swayze en Demi Moore, maar in feite is potten draaien een meditatief ambachtswerk dat me toelaat even vanachter m'n computer te kruipen en mijn handen vuil te maken. Het betekent bijna drie uur lang alleen maar bezig zijn met de homp klei die voor mijn neus ligt. Dat ik aan het eind van het semester naar huis ga met mijn eigen servies, is mooi meegenomen. Het ambacht won de laatste jaren enorm aan populariteit. Er zijn dan ook lange wachtlijsten. Dit jaar is er wél nog plaats voor kinderen die op woensdagmiddag kopjes, kommetjes, monsters of juweeltjes willen maken.

Meer info op keramika.be

2. Versier eens een griezel

Leeft je kind zich liever uit in de keuken dan met klei? Bakkerij Poilâne organiseert naar aanleiding van Halloween een aantal workshops voor kinderen in haar bakkerij in Wijnegem.

Kids versieren er op zaterdag 22 of 29 oktober griezelige zandkoekjes in de vorm van spookjes, vleermuizen en pompoenen.

Inschrijven kan via poilane.belgique@poilane.fr

De 50 beste restaurants volgens Monocle

Afgelopen zomer publiceerde het internationale lifestylemagazine Monocle de tweede editie van The Monocle Restaurants Awards. Volgens velen is deze lijst van 50 restaurants een niet zo subtiele sneer naar onder andere de World's Best Restaurants-lijst die jaarlijks door Restaurant Magazine uitgebracht wordt en gesponsord is door San Pellegrino. "Restaurantlijsten zijn té vaak onverteerbare, hoogdravende aangelegenheden", aldus hoofdredacteur Tyler Brûlé. Een uitspraak die kan tellen. We kunnen niet ontkennen dat de gereputeerde lijst van Restaurant Magazine fantastische zaken telt, maar wat mij het meest frustreert, is dat de meeste zo ongelooflijk onbereikbaar zijn. Maandenlange wachtlijsten en superdure menu's fnuiken mijn goesting. Monocle ging op zoek naar vaste waarden die vaak al tientallen jaren lekker eten serveren, aangevuld met nieuwkomers. Allemaal plekken die betaalbaar zijn en waar je vaak de dag zelf kunt binnenwandelen voor een maaltijd: The River Café in Londen, Tartine in San Francisco, Russ & Daughters in New York en Karakoy Lokantasi in Istanboel. Op de 44ste plaats spot ik het eerste en enige Belgische restaurant: Au Vieux Saint Martin in Brussel.

monocle.com

WAAR EET... Wim Lybaert

Levensgenieter Wim Lybaert is elke dinsdagavond op Eén te zien met zijn nieuw programma Het goeie leven. Op 27 oktober ligt het gelijknamige boek in de winkel.

Ik ben vaste klant bij Tête Pressée in Sint-Michiels. Het restaurant ligt achter mijn hoek en ik kom er zo vaak dat ik de eigenaar, Pieter Lonneville, ondertussen een vriend kan noemen. Als boerenzoon kent Pieter als geen ander het belang van een goed ingrediënt. De continu wisselende kaart bij Tête Pressée is dan ook volledig opgebouwd naar het aanbod van zijn producenten. Pieter heeft het hart op de juiste plaats. Zo trekt hij heel hard mee aan de kar van de North Sea Chefs en werkt hij vaak met bijvangst. Koken from scratch is zijn stokpaardje. Alles doet hij zelf. Zo zal hij geen stuk vlees kopen maar een halve koe, die hij vervolgens helemaal verwerkt tot heerlijke gerechten.

Koningin Astridlaan 100, Sint-Michiels bij Brugge, tetepressee.be

A Match Made in Heaven

De Waalse Fabienne Effertz was 26 jaar lang kaasmaakster en woonde vijf jaar in Zwitserland, in Gruyère. Daar zag ze hoe mensen uit de Alpen thee dronken bij fondue of raclette. Het bracht haar op het idee om thee ook te combineren met andere kazen op basis van rauwe melk. "Het resultaat zijn twee compleet verschillende smaken die elkaar wonderwel aanvullen", vertelt Effertz. De kaasmaakster combineert een zachte, fruitige Gruyère AOP Classic met Bai Mu Tan, een witte thee uit China. Bij een licht bittere Emmentaler AOP des Grottes hoort dan weer Japanse groene thee.

kaasuitzwitserland.be

WEETJE VAN DE WEEK

Rode wijn bewaar je het best in de koelkast. Een lichte variant kun je maximaal twee dagen bewaren, een volle rode wijn gaat dan weer vier dagen mee.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234