Donderdag 23/01/2020

Kitchenista

onigiriis

Move over sushi, onigiriis the new kid in town. Deze traditionele Japanse snack is gemaakt van rijst en wordt gevuld met
vlees, vis of groenten. Onigiri Inc. Belgium is de eerste die dit gezond fastfoodalternatief naar België haalt.

onigiri-inc.be

Een stukje Parijse Seine aan de Gentse Leie

'Eenvoudig en puur' is de beste omschrijving voor l'Apéro d'Oc, een van mijn favoriete Gentse adresjes. Wat ooit begon als een levendig kraam op de markt van Ledeberg, is vandaag een minstens even sfeervolle zaak aan de Gentse Ajuinlei. De grote voorliefde van de zaakvoerders voor producten uit La Douce France en de mediterrane keuken weerspiegelt zich in de kaart. Een krijtbord met suggesties telt zeven gerechtjes, bedoeld om te delen. Zowel vis, vlees als groenteliefhebbers komen aan hun trekken. Denk aan een pittig soepje met moules de bouchot (zonder twijfel de beste soort mossels die er zijn) en chorizo of mergpijp gegrild met broodkruim. De jonge chef hier weet duidelijk wat hij doet. Simpele bordjes maar o zo vol van smaak. De uitgelezen plek voor een gezellige zondagse lunch na een uurtje kuieren op de tweedehandsboekenmarkt recht tegenover de deur.

L'Apéro d'Oc, Ajuinlei 22, Gent

Streling voor oog en tong

Geef mij maar een ouderwetse filterkoffie in plaats van kant-en-klare koffie. Ook de look van klassiekers zoals de Moccamaster uit de jaren 60 verkies ik boven het spacey design van nu. Zeg nu zelf: wie kan deze roze variant weerstaan?

Vanaf 179 euro te koop bij onder andere Mok in Leuven en Vandekerckhove's koffiebranderij in Gent

Spruitjes worden groot

Brussels sprouts, zoals men ze overzees noemt, zijn dé nieuwste voedselhype. Ottolenghi roostert ze met pomelo en koriander, bij Gjelina (zie hiernaast) staan gebakken spuitjes met spek en dadels op het menu, de blog Green Kitchen Stories verwerkt de blaadjes rauw in een salade met honing-tahindressing en ook Jamie Oliver blijft in zijn nieuwste boek, Jamie's super food voor elke dag, niet achter met een saladerecept voor wilde rijst en spruitjes. Genoeg inspiratie om creatief met deze wintergroente aan de slag te gaan.

Beyonce's favoriete eettent brengt kookboek uit

Gjelina, een van de meest besproken restaurants van Venice Beach in Californië, heeft zijn enorme populariteit te danken aan de groentegeoriënteerde keuken van eigenaar en chef Travis Lett. Het gelijknamige boek, dat enkele weken geleden met veel gejuich onthaald werd, staat dan ook grotendeels in teken van veggies. "De truc om groenten smaakvol te bereiden, is niet door ze te koken of stomen, maar door ze te grillen en bakken. Geef ze extra punch met zelfgemaakte sauzen zoals pesto, pistou, gremolata en harissa", zegt Travis. Gjelina - Cooking from Venice, California vormt een mooie aanvulling op de eveneens überpopulaire Ottolenghi-reeks. Het verschil met de groentegerechten van de Israëlische Jerusalem-chef is dat Travis, met recepten zoals geroosterde pastinaak met hazelnotenpicada, groenten op een Californisch-Italiaanse manier benadert. Een trip richting L.A. staat na het doorbladeren van dit boek hoog op mijn agenda.

Gjelina, 33,99 euro, Chronicle Books

TIP VAN DE WEEK

Hou zelfgemaakte guacamole vers én groen door de dip met een laagje water in een afgesloten doosje te bewaren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234