Vrijdag 27/01/2023

Kitchenista

Keramiek van de bovenstE plank

De Belgische keramiste Cathérine Lovatt groeide op in Noord-Frankrijk en volgde beeldende kunst aan het Gentse Sint-Lucas. Dat Lovatt een creatieve duizendpoot is, bewijst het parcours dat ze sinds haar afstuderen aflegde. Zo werkte ze in de moderne kunst, richtte ze haar eigen keramiekstudio op en ontwierp ze als freelancer voor internationale merken.

Lovatts werk staat synoniem voor zachte lijnen, een rustig kleurenpalet en minimalistisch design. De collectie Family Set, die de designster in 2011 voor het Belgische interieurmerk Serax ontwierp, wordt nu uitgebreid met nieuwe ontwerpen en kleuren. Wit en taupetinten krijgen het gezelschap van pastelroze en contrasterend zwart. Door het stelselmatig gebruik van cilindervormen zijn de nieuwe aanwinsten een perfecte aanvulling op de bestaande familie.

Best of Italy: burrata

Wie ooit het privilege had in Italië een verse bol burrata te verorberen, kent de definitie van la dolce vita. Op het eerste gezicht doet burrata aan mozzarella denken, maar schijn bedriegt. Glijd met je mes door het dunne kaasschild en ontdek een wereld van romige zaligheid.

Burrata is het toppunt van de Italiaanse seizoenskeuken waarbij niets verloren gaat. Dit verse kaaspakketje werd door een slimme Italiaan uitgevonden die de kleine stukjes mozzarella di bufala, die tijdens het maken van de kaas overblijven in het vat, van verspilling wilde redden. Verse wrongel wordt in warm water ondergedompeld, en tot een beursje van mozzarella gekneed. Vervolgens wordt het kommetje tot aan de rand gevuld met de restjes mozzarella en, best of all, verse room. Italianen staan 's ochtends voor deze heerlijke hap in de rij, want hoe verser, hoe lekkerder.

Hier in België moeten we het stellen met geïmporteerde burrata die, uiteraard, niet dagvers maar nog altijd bijzonder lekker is. Je moet er, zoals voor alle goede dingen in het leven, wel wat moeite voor doen. Gespecialiseerde kaashandelaars en Italiaanse delicatessewinkels krijgen regelmatig verse aanvoer rechtstreeks uit Italië. Op het juiste moment de winkel binnenstappen, hoort er een beetje bij.

Hanteer de regels van la cucina povera bij het eten van burrata. Deze verse kaas heeft geen pasta of pizza nodig om te schitteren. Verorber deze smeuïge roommassa in al zijn glorie met enkel een geut goede olijfolie en geniet van zijn rijke, 'boterige' smaak.

Californië op het Antwerpse eilandje

Een boekenwinkel met een coffeecorner of een restaurant waar je workshops kunt volgen: daar kijkt niemand nog van op. Jon en Maša van Klein Agency gaan nog een stap verder. Onder één dak, aan het Antwerpse eilandje, vind je op weekdagen een product- en meubeldesignstudio en tijdens het weekend een brunch- en lunchspot met gerechten geïnspireerd op de Californische keuken, de thuisbasis van Jon. Op het menu originele brunchgerechten, met al even originele namen. Zo is 'Andre the Giant' een hartige burrito met een stukje traaggegaarde varkensschouder. Een andere favoriet is de 'Flat stack', een stapel American pancakes met zwarte bessen, banaan, macadamianoten en een geut ahornsiroop. Drink er een 'Spicy Maria' bij, Kleins versie van de bloody mary, met sriracha en koriander, en je zondag kan niet meer stuk.

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang een uitnodiging voor de Klein Private Dinner Club: een vrijdags zevengangenmenu. klein.agency

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234