Kitchenista Foodblogster Louise De Brabandere serveert kraakvers keukennieuws
Gekke bekken-boek
"Zuur is vaak wat er mist in een gerecht, zonder dat je het zelf doorhebt", aldus Bas Robben, auteur van het gloednieuwe kookboek Zuur. Ik geef hem voor de volle 100 procent gelijk. Zuur is de meest onderschatte smaak. Het staat zelden of nooit in recepten beschreven, maar stoofpotten, soep en marinades hebben stuk voor stuk baat bij een geutje goede azijn of een kneepje citroensap. Of denk maar aan een klassiek charcuterieplankje waarbij zure pickles en ingemaakte augurken een welgekomen fris tegenwicht bieden voor de rijke smaken van rilette en salami. Robben neemt je met dit leerrijke boek mee naar alle uithoeken van de zure wereld en is gul met recepten waar je gegarandeerd gekke bekken van trekt, zoals kabeljauwceviche met zoete aardappel, miso-kippenvleugels met tamarindedipsaus of pisco sour met tijm en rabarber.
Zuur, 24,95 euro, uitgeverij Good Cook
De oven doet al het werk
Van tijd tot tijd komt er een recept voorbij waarvan je op voorhand al weet dat het een familiefavoriet wordt. Met het recept 'geroosterde kip met dadels, olijven en kappertjes' van Ottolenghi was het liefde op het eerste gezicht. Fantastisch in al zijn eenvoud. Geen gedoe, gewoon de oven het werk laten doen. Wanneer ik het sappige boutvlees door de heerlijke, kleverige saus haal, is het keer op keer feest. Dit gerecht stelt nooit teleur en komt hier dan ook minstens een keer per maand op tafel. Het succesrecept vond zijn weg naar al mijn vrienden en nu deel ik mijn vrije interpretatie met veel plezier met jullie. Investeer in goede ingrediënten zoals biokip en medjouldadels, ze maken een wereld van verschil. Laat het smaken!
Ingrediënten voor 4 mensen
4 kippenbouten met vel, 3 teentjes knoflook (geplet), enkele takjes oregano of rozemarijn, 2 el rodewijnazijn, 2 el olijfolie, 50 gram olijven, 40 gram kappertjes + 2 el van hun sap, 4 grote medjouldadels in stukjes gesneden, 2 laurierblaadjes, 70 ml droge witte wijn, 1 el stroop, zout en zwarte peper
Bereiding
Leg de kip in een ovenschaal en voeg alle ingrediënten toe, breng op smaak met zout en peper en meng goed door elkaar. Laat de kip, als je tijd hebt, een nacht in de koelkast marineren. Schuif de ovenschaal in een hete oven van 180°C en bak in 50 minuten, of tot het vel van de kip goudkleurig en knapperig is, gaar. Serveer met geroosterde groenten of romige polenta.
Waar eet...
An Oost
An stond als topmodel op de cover van Vogue Italia en i-D. Vandaag runt ze de B&B Design&Breakfast en werkt ze voor Cassette for timescapes, een productiehuis voor films met een sociaal engagement.
An: "Vlak bij mijn huis opende afgelopen zomer de Lousbergmarkt, een klein overdekt marktje waar enkele producenten samenkomen. De Gentse kaasmakerij Het Hinkelspel verkoopt er zijn kazen, er staat een bioboer met groenten, een bakker en er is ook een gezellig kantine 'De dochters van de Jaegher'. De zussen Gaëlle en Sybille delen een passie voor de gezonde en bovenal smaakvolle vegetarische keuken. Het eethuis is een eerbetoon aan hun ouders, die in de 'hippiejaren' een van de eerste vegetarische restaurants, Le Paradis, in Brussel openden. Ik ga er regelmatig ontbijten."
welkom.dochtersvandejaegher.be, Lousbergkaai 33, Gent
Havermoutgeluk
Sinds ik zelf potjes draai, is mijn fascinatie en liefde voor keramiek alleen maar gegroeid. Ik kijk dan ook elk seizoen uit naar de nieuwe collecties van mijn favoriete merken. Broste Copenhagen slaat voor zijn lentereeks de handen in elkaar met GRØD, een succesvolle havermoutpapbar in Kopenhagen met als doel het meest traditionele Scandinavische gerecht nieuw leven inblazen en een hedendaagse invulling geven. Grød, ofte pap, wordt er als ontbijt, maar ook als lunch en avondmaal geserveerd. Havermoutrisotto, -congee en -daal, zijn maar enkele van de hartige opties. Traditie vormt ook de rode draad doorheen de samenwerking tussen de twee Deense merken.
brostecopenhagen.com
Chocoladewalhalla
Gentse chocoladeliefhebbers mogen in hun handjes wrijven: meester-chocolatier Marijn Coertjens besliste om van de Arteveldestad zijn nieuwe thuisbasis te maken en opent er op 11 februari zijn eerste eigen zaak. Coertjens is geen kleintje in de chocoladewereld. Naast zijn vorige job als chef chocolatier in het prestigieuze vijfsterrenhotel The Peninsula Hong Kong, waar hij heerlijke pralines en chocoladekunstwerkjes creëerde voor de allerrijksten, werkte hij samen met luxemerken zoals Louis Vuitton, Rolls-Royce en Tiffany & Co. Doorheen de jaren sleepte hij een pak awards in de wacht, onder andere de bronzen medaille op het wereldkampioenschap World Chocolate Masters. Samen met zijn vriendin opent hij nu een eigen winkel.
Burgstraat 151, Gent