Zaterdag 08/08/2020

Kirsty Coventry doet Zimbabwe ook vieren

Beeld UNKNOWN

De Zimbabwaanse zwemster Kirsty Coventry heeft na drie keer zilver in Peking eindelijk haar eerste gouden medaille gewonnen en geeft het politiek instabiele Zimbabwe ook een reden om te vieren. Coventry zwom oppermachtig naar goud op de 200 meter rugslag én verbeterde ook het wereldrecord. Coventry, die het haalde voor de Amerikaanse Margaret Hoelzer en de Japanse Reiko Nakamura, klokte af in 2:05.24 en doet daarmee bijna een seconde beter dan de 2:06.09 die Hoelzer op 5 juli 2008 in het Amerikaanse Omaha gezwommen had.

Uitslag van finale 200m rugslag (v):
1. Kirsty Coventry (Zim) 2:05.24
2. Margaret Hoelzer (VSt) 2:06.23
3. Reiko Nakamura (Jap) 2:07.13
4. Anastasia Zueva (Rus) 2:07.88
5. Elizabeth Beisel (VSt) 2:08.23
6. Elizabeth Simmonds (GBr) 2:08.51
7. Meagen Nay (Aus) 2:08.84
8. Belinda Hocking (Aus) 2:10.12

Chronologie van het wereldrecord 200m rugslag (v):
2:13.50 Antje Stille (ODu), 13/03/76 in Tallin (Rus)
2:12.47 Birgit Treiber (ODu), 04/06/76 in Berlijn
2:11.93 Linda Jezek (VSt), 24/08/78 in Berlijn
2:11.77 Rica Reinisch (ODu), 27/07/80 in Moskou
2:09.91 Cornelia Sirch (ODu), 07/08/82 in Guayaquil (Ecu)
2:08.60 Betsy Mitchell (VSt), 27/06/86 in Orlando (VSt)
2:06.62 Krisztina Egerszegi (Hon), 25/08/91 in Athene
2:06.39 Kirsty Coventry (Zim), 16/02/07 in Columbia (VSt)
2:06.09 Margaret Hoelzer (VSt), 05/07/08 in Omaha (VSt)
2:05.25 Kirsty Conventry (Zim), 16/08/08 in Peking

Naam: Coventry
Voornaam: Kirsty
Nationaliteit: Zimbabwaanse
Geboortedatum: 19/08/1983
Geboorteplaats: Harare
Lengte: 1,79 m
Gewicht: 60 kg
Sport/disciplines: zwemmen/wisselslag, rug
Neemt op de Spelen van Peking deel aan 4 onderdelen

Palmares:
Olympische Spelen
200m rug: 1e (2004, 2008)
100m rug: 2e (2004, 2008)
200m wissel: 2e (2008), 3e (2004)
400m wissel: 2e (2008)

WK
100m rug: 1e (2005)
200m rug: 1e (2005), 2e (2007)
200m wissel: 2e (2005, 2007)
400m wissel: 2e (2005)

Wereldrecords:
100m rug: 58.77/100 (11/08/08)
200m rug: 2:05.24/100 (16/08/08)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234