Update
Kippenvleesschandaal schrikt Verenigd Koninkrijk op: "Grootste Britse leverancier mengt vers en oud kippenvlees"
2 Sister Food Group, het bedrijf dat grote Britse supermarkten als Tesco en Sainsbury's van kip voorziet, heeft tegen consumenten gelogen over de houdbaarheid van producten om zo meer producten te kunnen verkopen. 'Oud' vlees dat door supermarkten werd teruggestuurd, werd opnieuw verpakt, vermengd met vers geslacht vlees en opnieuw doorgestuurd naar andere supermarkten. Ook werd geknoeid met houdbaarheidslabels. Dat meldt The Guardian op basis van een onderzoek dat de krant deed met ITV News.
De krant en ITV News maakten in het geheim twaalf dagen lang opnamen in de fabriek van 2 Sisters Food Group in de plaats West Bromwich. Uit de beelden zou blijken dat kip die door supermarkten wordt teruggestuurd, opnieuw wordt verpakt en vervolgens bij andere supermarkten terecht komen. Ook is vastgelegd dat op de vloer gevallen kip alsnog werd verpakt.
Misstanden
Er wordt in de fabriek flink geknoeid met labels, aldus The Guardian. In sommige gevallen pasten werknemers de plaats aan waar een kip werd geslacht. De bron van eventueel besmette kip kan zo een stuk minder makkelijk worden herleid door de autoriteiten. Ook kwamen kippen die op verschillende dagen werden geslacht bij elkaar op een hoop te liggen en kreeg dat vlees allemaal een sticker met dezelfde meest recente slachtdatum. Zo kan ouder vlees alsnog als 'vers' verkocht worden. Meer dan twintig werknemers spraken op basis van anonimiteit over de misstanden in de fabriek.
Onderzoek
Een professor uit Belfast die na het paardenvleesschandaal in 2013 een onafhankelijk onderzoek leidde naar voedselveiligheid in het Verenigd Koninkrijk, roept op tot een grootschalig onderzoek. Op basis van die resultaten kan dan worden gekeken of de fabriek dicht moet, aldus Chris Elliot, die expert is op het gebied van voedselveiligheid. 2 Sisters Food Group verwerkt wekelijks zo'n 6 miljoen kippen.
Het bedrijf ontkent en zegt niet genoeg tijd te hebben gekregen om op de beschuldigingen te reageren. "Voedselveiligheid en hygiëne zijn de twee belangrijkste prioriteiten van 2 Sisters Food Group", aldus een verklaring. Het is bij de wet verboden om expres een verkeerde houdbaarheidsdatum op een product aan te brengen. De betrokken supermarkten lijken zich van geen kwaad bewust en zeiden de zaak te zullen onderzoeken.
Het bedrijf 2 Sisters Food Group is in 1993 in West Bromwich gesticht door Ranjit Singh Boparan die samen met zijn echtgenote eigenaar is. Er werken 23.000 mensen bj de groep.
Paardenvlees
In Ierland werd in 2013 paardenvlees ontdekt in hamburgers die eigenlijk alleen rundvlees hadden mogen bevatten. Met dat paardenvlees bleek te zijn gerommeld. Vervolgens werd door heel Europa paardenvlees gevonden in producten waar het niet in zou mogen zitten.
Geen link met België
Navraag bij Belgische supermarkten leert dat ze geen kippenvlees importeren van 2 Sisters. Lidl in België werkt niet samen met 2 Sisters, zo liet woordvoerster Isabelle Colbrandt weten. Ook Colruyt werkt niet samen met het bedrijf. Carrefour laat bij monde van woordvoerder Baptiste Van Outryve weten dat het kippenvlees bij de keten van Belgische of Franse origine is. Aldi was niet bereikbaar voor commentaar.