Kinetische-fonteinkunstenaar Pol Bury overleden
Het einde van de trage beweging
Pol Bury is gisteren op 83-jarige leeftijd overleden. De Belgische beeldende kunstenaar maakte deel uit van de surrealistische beweging en de Cobra-groep. Beroemd werd hij door zijn langzaam bewegende metalen fonteinen, die zowat overal ter wereld staan. Hij gebruikte water als stille kracht.
Brussel
Eigen berichtgeving
Eric Rinckhout
Bury wordt in 1922 geboren in Haine-Saint-Pierre, Henegouwen. Op zijn zestiende begint hij tekenlessen te volgen aan de Academie voor Schone Kunsten in Mons, maar hij maakt al snel kennis met het werk van de Frans-Amerikaanse surrealist Yves Tanguy. Ook Magritte beïnvloedt hem. Onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog stelt hij voor het eerst tentoon. Vanaf 1947 begint Bury almaar abstracter te schilderen en wordt hij gedwongen de surrealistische beweging te verlaten. Hij sluit zich aan bij de groep La Jeune Peinture Belge. Rond die tijd leert hij een van de Cobra-boegbeelden, Christian Dotremont, kennen en exposeert hij met Cobra-kunstenaars. In mei 1952 richt hij mee de beweging Art Abstrait op. Vanaf dan begint hij zowat overal in België te exposeren.
Iets later neemt zijn kunstenaarschap een belangrijke wending door zijn kennismaking met het werk van de Amerikaan Alexander Calder. Bury voelt zich aangetrokken tot diens 'kinetische kunst' - Calder is de vader van het mobiel. Hij geeft het schilderen op voor de beeldhouwkunst. In 1955 neemt hij deel aan een tentoonstelling in Parijs, samen met Calder. Ook Duchamp, Tinguely en Vasarely zijn van de partij. Bury concentreert zich sindsdien op de kunst van de beweging en schenkt vooral aandacht aan drie elementen: de vorm, de ruimte en de beweging die het kunstwerk nieuwe energie moet geven. De traagheid van de beweging is typerend voor zijn kunstwerken.
In 1964 verhuist Bury naar Frankrijk. Enkele jaren later ruilt hij het hout in voor koper en roestvrij staal. Hij begint magneten te gebruiken om de onderdelen van zijn sculpturen een grotere vrijheid en beweeglijkheid te geven. Zijn eerste monumentale werk maakt hij in 1969: een fontein voor de universiteit van Iowa.
Op dit moment loopt er nog een overzicht van Bury's oeuvre: Des fontaines et des sculptures, in het park van Seneffe, vlak bij La Louvière. Daar zijn de voor hem typerende fonteinen te zien waarin de kracht en de zwaarte van het water stalen bollen traag doen draaien en buizen tergend langzaam kantelen. In België is er permanent werk van Bury te zien in Brussel en Antwerpen. Hij werkte ook veel internationaal.