Zondag 19/09/2021

Kinepolis en CinemaxX: om de twee weken een nieuwe bioscoop bouwen

We willen samen met Kinepolis niet alleen in het Oostblok in sneltempo cinemacomplexen openen. Ook in Scandinavië, Italië, Zwitserland en Turkije hebben we plannen. De Morgen trok naar Hamburg en had er een gesprek met de directie van CinemaxX, sinds vorige week 30 procent eigendom van de Belgische beursgenoteerde filmzalengroep Kinepolis.

Hamburg.

Van onze verslaggever Geert Sciot

Het aandeel van Kinepolis was al een tijdje voorwerp van speculatie en vorige week dinsdag werd duidelijk waarom. De beursgenoteerde keten van de families Bert en Claeys stapt in het kapitaal van de Duitse groep CinemaxX.

In ruil voor 30 procent van de aandelen krijgt Kinepolis er de helft van de zeggenschap. Dankzij de deal, waaraan een prijskaartje van ongeveer 4,5 miljard frank zou hangen, wordt de Kinepolis Group Europa de grootste cinemaexploitant. Het Vlaamse bedrijf is immers niet alleen in België, maar ook al in Spanje, Frankrijk en Nederland actief en opent nu samen met CinemaxX de deur naar een hele resem andere locaties.

"De overeenkomst met Kinepolis is het beste wat ons is kunnen overkomen", steekt directeur Thomas Schulz van CinemaxX van wal. "We zijn haast even groot, helemaal complementair, halen dezelfde omzet en toeschouwersaantal en koesteren beide grootse expansieplannen. Bovendien hebben we destijds in België onze mosterd gehaald. Vooraleer CinemaxX in '91 haar eerste multizalencomplex openende zijn we in België gaan kijken hoe de familie Bert het daar aanpakte. Ook toen we vorig jaar naar de beurs stapten hebben de analisten in hun prospectus de vergelijking met België gemaakt. Kinepolis is dus zowat onze natuurlijke partner. De pers heeft positief gereageerd op de samenwerking. De beurs ook. Het CinemaxX-aandeel is met 3,5 euro of ruim tien procent gestegen."

Waarom gaan jullie samenwerken? Is het niet makkelijker om in je eentje die groeiplannen te realiseren?

"Nee, want we moeten opboksen tegen gigantische niet-Europese groepen die eveneens het Europese cinemapotentieel willen ontginnen. Hier in Duitsland is bijvoorbeeld United Cinema International, zeg maar de groep rond Paramount, Fox en United Pictures International, al neergestreken. Ook Warner Bros en enkele Australische bedrijven zijn hier aanwezig. In die context is het onmogelijk om zonder partner te groeien. Het moet immers ongelooflijk snel gaan. Wie niet om de twee weken een nieuw complex kan openen is er aan voor de moeite. Waarom? Eenvoudig. Het aantal locaties is beperkt. Je kan niet in elke grootstad tien multicomplexen optrekken. Er is maar plaats voor één of twee. Ik heb begrepen dat België nu al verzadigd is, in Duitsland bereiken we de grens over anderhalf jaar. Maar gelukkig wacht elders in Europa nog een groot potentieel."

Jullie willen dus a rato van één nieuwe zaal om de twee weken de Europese nummer één blijven?

"Zo is dat. Sinds de late herfst van vorig jaar zijn we in dat tempo bezig. Drie september openden we ons gigantisch gebouw op de Berlijnse Potsdammer Platz, een maand later was het de beurt aan Hamm, een week daarna Regensburg, amper twee dagen later knipten we het lintje door in Mannheim, nog eens vijf dagen later volgden Mülheim, Berlin Hohenschönhausen en Bielefeld. CinemaxX is vandaag exploitant van 21 projecten, over anderhalf jaar moeten er dat in Duitsland meer dan 40 zijn."

U zegt "exploitant". Betekent dat dat CinemaxX niet de eigenaar is van die zalen?

"Dat klopt. In tegenstelling tot Kinepolis hebben wij altijd geopteerd voor langdurige concessieformules. We trekken de gebouwen niet zélf op maar huren ze voor tien, vijftien jaar. De technische uitrusting is wel eigendom van ons. Gevolg: de investering blijft beperkt tot 4 à 7 miljoen D-mark per cinema zodat we veel sneller kunnen groeien dan onze concurrenten die de hele bouw op zich nemen. Is onze strategie risicovol? Nee. We hebben niet alleen langlopende contracten; bovendien is de projectontwikkelaar in elke stad verschillend."

Er is nog een grote tegenstelling tussen Kinepolis en CinemaxX. Terwijl u opteert voor cinemazalen in het hartje van de stad, zweert Kinepolis bij constructies aan de rand.

"Dat is juist. Al de zalen die we in Duitsland bezitten liggen, net zoals Gaumont bij jullie in Antwerpen, in volle stadscentrum. In het begin stonden de stadsbesturen daar erg kritisch tegenover. Ze vreesden dat de bezoekers voor flink wat overlast zouden zorgen, dat er criminaliteit zou ontstaan... Niets is minder waar. Stadsbuurten die er voor de opening van een CinemaxX 's avonds doods bijlagen zijn weer bruisend geworden. Winkeltjes, restaurants en cafés groeien er als paddestoelen uit de grond want de 4.000 mensen die elke avond een filmpje willen meepikken gaan meestal ook nog een hapje eten of een pint drinken. Bovendien trekt de filmzaal geen criminaliteit aan. Integendeel. De sociale controle is juist veel groter geworden."

Nu jullie gaan samenwerken zal één van beide zijn visie moeten prijsgeven. Wordt het stadscentrum of periferie?

"Daar zijn we nog niet uit. Het is juist dat we een consensus zullen moeten vinden en dat CinemaxX niet veel voelt voor die grüne Wiese. Wat zal het worden? Te vroeg om te zeggen. De stichter-eigenaar van CinemaxX, Hans-Joachim Flebbe, moet dat samen met meneer Bert nog uitmaken. Maar ze zullen er wel uitraken hoor. Verwacht geen conflict. Het zijn twee figuren die perfect weten waarmee ze bezig zijn en die hun roots, de kleine klassieke stadscinema, niet vergeten zijn."

In welke landen mogen we de volgende jaren realisaties van Kinepolis/CinemaxX verwachten?

"Vorige week is in de media gesteld dat we vooral in Oost-Europa aanwezig willen zijn. Dat is slechts gedeeltelijk waar. Het klopt dat we in Polen, Hongarije en Litouwen bij wijze van spreken een braakliggend terrein vinden. Maar dat is evenzeer het geval in Scandinavië. Wist je dat er daar nog nergens een gebouw staat met meer dan tien cinemazalen? Bovendien is het een kapitaalkrachtige markt en wegens de lange, koude en donkere winters zijn we ervan overtuigd dat de mensen er graag 's avonds naar de bioscoop willen. Ook Turkije biedt heel wat mogelijkheden. CinemaxX is sinds vorig jaar, erg succesvol, aanwezig in de Turkse hoofdstad Ankara. Vermits Turkije verschillende miljoenensteden telt, denk maar aan Istanbul, Antalya, Izmir... zijn er daar heel wat mogelijkheden. Ook in Italië en Zwitserland is er toekomst. De eerste zalen, we denken in totaal aan twintig projecten, hopen we begin 2000 te openen. Op sommige plaatsen hebben we al concrete plannen, elders starten we nog maar pas met de prospectie."

Jullie beursgang, in de lente van vorig jaar, was heel wat minder succesvol dan die van Kinepolis. Hoe verklaart u dat?

"Je kan de beursresultaten van de twee moeilijk vergelijken. Op uitdrukkelijk verzoek van onze beursbegeleiders hebben we niet voor een notering op de zeg maar sexy neue Markt gekozen maar voor de klassieke, veel stabielere ambtliche Markt. Die laatste trekt niet de speculanten aan die snel uit zijn op winst maar wel de mensen die op termijn resultaten willen zien. Gevolg: we hebben de koers niet drie keer verdubbeld in korte tijd maar een zeg maar gewoon groeicijfer gerealiseerd van 48 naar 68 mark. Dat cijfer beantwoordt aan onze verwachtingen. Er is trouwens in dat verband nog goed nieuws te melden. De Duitse beurs gaat binnenkort een nieuwe referentiewaarde in het leven roepen naast de Dax. De Smax, zoals de nieuwkomer gaat heten, wordt de parameter van de bedrijven die marktleider zijn in hun sector. Er is besloten dat CinemaxX wordt opgenomen in die Smax-korf. Het geloof in ons bedrijf is dus groot."

Is het waar dat jullie stichter Hans-Joachim Flebbe in de raad van bestuur van Kinepolis gaat zetelen?

"Het is nog niet beslist maar het is in het kader van corporate governance best mogelijk. De besprekingen tussen Kinepolis en CinemaxX die de volgende weken plaatsvinden zullen dat uitwijzen. Gaat Flebbe participeren in Kinepolis? Hij heeft een optie op een kleine participatie maar ook daarover is nog niets beslist."

Wie gaat de buitenlandse expansie leiden?

"Zoals bekend worden de toekomstige buitenlandse activiteiten van Kinepolis en CinemaxX ondergebracht in een nieuwe vennootschap, Kinemax. Met een kapitaal van ruim twee miljard Belgische frank gaat die buitenlandse activiteiten leiden. De afspraak is dat Kinepolis zich niet bemoeit met het beleid van CinemaxX in Duitsland maar uiteraard wel een stevige vinger in de pap heeft in de andere landen. Waar de hoofdzetel van Kinemax wordt ondergebracht staat nog niet vast maar we denken sterk aan Nederland."

Zal jullie samenwerking tot nog andere synergieën leiden?

"We gaan uiteraard onderzoeken wat we gezamenlijk kunnen doen. Ik denk daarbij aan filmaankoop en uiteraard is de kans groot dat het dochterbedrijf van meneer Bert dat gespecialiseerd is in de bouw van cinema-installaties van ons een stevig orderboekje mag verwachten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234