Dinsdag 09/03/2021

Cultuur

Kindvriendelijke cultuurtips voor de kerstvakantie

'Draak van het Gentse Belfort', ca. 1911. Beeld collectie Stadsarchief Gent
'Draak van het Gentse Belfort', ca. 1911.Beeld collectie Stadsarchief Gent

Tijdens het jaar schiet een theater- of concertbezoek met de kinderen er al eens bij in, maar de eindejaarsperiode is hét moment bij uitstek om dit goed te maken. Met deze cultuurtips voor kinderen tijdens de kerstvakantie zit je als kunstminnende ouders alvast goed.

1. Zwanemans (15+)

Regisseur Guy Joosten vroeg acteur Koen De Graeve om Richard Wagners opera 'Lohengrin' te bewerken voor jongeren. Het resultaat is een soort rockopera, doorspekt met levensliederen, te zien in HETPALEIS en later nog Opera Gent. Koen De Graeve, van wie we al wisten dat hij een aardig stukje kan zingen, speelt zelf de hoofdrol van de naamloze ridder die komt aangevaren in een door een zwaan getrokken bootje. Charlotte Vandermeersch, Stefaan Degand, Ariane van Vliet en Gert Jochems vervolledigen de sterke cast.

Op 27, 28, 29, 30/12 en van 3 tot en met 8/1 elke dag in HETPALEIS, Antwerpen
Op 27 en 28/1 in Opera Gent.

Lees hier het interview met Koen De Graeve, naar aanleiding van Zwanemans: "Ik wil zweet laten" (+)

Een repetitie van Zwanedans. Beeld Bob Van Mol
Een repetitie van Zwanedans.Beeld Bob Van Mol

2. Cellostorm (5+)

Hoe klinkt vriendschap? Duif voelt zich alleen en gaat op zoek naar vrienden. Het Nederlandse Oorkaan en Cello8ctet Amsterdam planten de cello voorgoed in het hart van jonge kinderen (en hun ouders) met deze humoristische, woordeloze voorstelling over eenzaamheid en vriendschap. Acht cellisten brengen werk van onder anderen Astor Piazolla, Franz Schubert, Philip Glass en John Adams. Een pareltje.

8/1 in 30CC, Leuven.

3. Spekkenfestival (2-12j)

Het populaire kindertheaterfestival Spekken in Gent heeft ook dit weer een indrukwekkend programma samengesteld. Tien dagen lang (vijf vóór en vijf na Nieuwjaar) zijn in Tinnenpot in totaal zo'n vijftig producties te zien in allerlei genres. Eén daarvan is 'Jeanine' van Theater Hutsepot, de festivalwinnaar van vorig jaar. Deze voorstelling over een gewone vrouw die het zat is om gewoon te zijn, is gebaseerd op 'Eenoogje, tweeoogje, drieoogje' van de gebroeders Grimm.

Van 26 tot en met 30/12 en 3 tot en met 7/1 in Theater Tinnenpot, Gent

4. Kerstspecial KOPERGIETERY / Het Meisje van de Touwslagerij (6+)

Touwen die al dan niet in de knoop liggen, vormen letterlijk en figuurlijk de rode draad in de voorstelling Het Meisje van de Touwslagerij, met een hilarische Ruth Beeckmans, Frank Dierens en Cami Moonen. Het spelplezier druipt eraf met spitsvondige sketches, personages die zo lijken te zijn weggelopen uit Kulderzipken, razendsnelle personagewissels en heen en weer vliegende taalgrapjes. Deze productie vormt het hoofdgerecht op het menu van de Kerstspecial in de KOPERGIETERY. Verder is daar ook nog Hip Hip Hip Cabine van Audrey Dero te zien, een wonderlijke theatrale installatie in een omgebouwde fotocabine.

Op 26 en 27/12 in KOPERGIETERY, Gent.
Op 28/12 in CC Sint-Niklaas

5. Slumberland (6+)

De alom gelauwerde voorstelling Slumberland van Zonzo Compagnie over het schemergebied van de slaap, heeft twee opmerkelijke muzikale steunpilaren: zangeres/componiste An Pierlé en toetsenist/improvisator/nieuwbakken Gents stadscomponist Fulco Ottervanger. Daarnaast spelen ook, net als in de Zonzo-productie Slapend Meisje, de filmbeelden van de cineaste Nathalie Teirlinck een belangrijke rol. Zonzo Compagnie is vooral bekend van de muziekfestivals OORSMEER en BIG BANG.

Op 3, 4 en 5/1 in DE studio, Antwerpen

6. Niet Drummen (8m-3j)

Theater De Spiegel, dat muziektheater maakt voor heel jonge kinderen, heeft in de kerstvakantie twee mooie producties op het programma staan. Naast de originele dansvoorstelling Mouw brengt De Spiegel Niet Drummen (8m-3j), een beeldend concert vol aanstekelijke, ritmische muziek en verwonderlijk figurenspel.

Op 5, 6, 7 en 8/1, DE Studio, Antwerpen

Niet Drummen. Beeld rv
Niet Drummen.Beeld rv

7. Ballerina (6+)

Film is ook altijd een goed idee tijdens de donkere dagen voor en na Kerstmis. In de marge van al het commerciële geweld uit Hollywood en aanverwanten kun je gaan kijken naar Ballerina, een Canadees-Franse 3D-animatieproductie. Het verhaal doet denken aan dat van de blockbuster Flashdance uit de jaren 80, maar dan vertaald naar een weesmeisje van 11 in de 19de eeuw. Félicie ontsnapt, samen met haar beste vriend en gekke uitvinder Victor, uit het weeshuis en vertrekt naar Parijs om haar kans te wagen bij de grote dansschool van de Parijse Opera.

In bioscopen in verschillende Vlaamse steden.

8. Mijn Naam is Courgette (6+)

Nog meer over kinderen zonder ouders: een echt alternatief juweeltje is de film Mijn Naam is Courgette. Het 10-jarig jongetje Courgette komt na de dood van zijn moeder in een weeshuis terecht. Hoe zal hij de moeilijkheden overwinnen en zich aanpassen aan deze nieuwe omgeving te midden van een kleine groep kinderen die net als hij beschadigd zijn door het leven?

Op 24, 25, 26 en 27/12 in Sphinx, Gent.

9. Picasso (8+)

BOZAR brengt Picasso op kindermaat in samenwerking met het Musée Picasso in Parijs. Meer dan 80 beeldhouwwerken verbeelden de ondoorgrondelijke scheppingskracht van de bekende kunstenaar Pablo Picasso. De beelden gaan in dialoog met schilderijen, keramiek, foto’s en kunstvoorwerpen uit Picasso’s privéverzameling. De tentoonstelling werpt een frisse blik op een minder bekend maar zeer persoonlijk aspect uit het oeuvre van de kunstenaar.

Nog tot 5 maart 2017 in BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten, Brussel.

10. Draken (6+)

Het Stadsmuseum (STAM) in Gent pakt uit met een verrassende expo over draken: prachtige (cultuur)historische objecten, fascinerende legendes, linken met vandaag en dieren op sterk water wisselen elkaar af. Het indrukwekkendst is wellicht het drakenskelet, samengesteld speciaal voor deze expo. Een leuk extraatje zijn de 'drakenkamers' met een speelkasteel, een minidoolhof, een gameroom en een drakenfabriek om te knutselen.

Nog tot 28/5 in het Stadsmuseum (STAM), Gent.

Een beeld van de expo 'Draken'. Beeld Gents Universiteitsmusueum, Collectie Dierkunde
Een beeld van de expo 'Draken'.Beeld Gents Universiteitsmusueum, Collectie Dierkunde

11. Ice Magic Hasselt

Naast de voorspelbare sculpturen en ander ijsvermaak, valt er ook wat op te steken op historisch vlak. Niet minder dan 160 ton ijs werd aangevoerd om de wereld van Antarctica te evoceren en het verhaal van de avonturier Adrien de Gerlache te vertellen. Deze Hasseltse expeditieleider voer 120 jaar gelden naar de Zuidpool, maar zijn schip, de Belgica, raakte gevangen in het ijs. Elf maanden lang probeerde de bemanning hun schip te bevrijden.

Nog tot 8/1 aan Kerstmarkt Winterland in Hasselt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234