Vrijdag 27/11/2020

Vluchtelingen

"Kindvluchtelingen verwonden zichzelf om uit handen autoriteiten te blijven"

Kinderen tijdens een bezoek aan het vluchtelingenkamp Vinojug in Macedonië, waar kinderombudsman Marc Dullaert op bezoek is geweest.Beeld ANP

Europese landen en organisaties moeten meer doen om kindvluchtelingen te beschermen. Tot nu toe faalt bijna iedereen, zo stellen de Europese kinderombudsmannen vandaag in een rapport. "Kinderen verwonden soms hun eigen vingers, zodat autoriteiten geen vingerafdrukken voor registratie kunnen nemen", zegt de Nederlandse kinderombudsman Marc Dullaert.

Het rapport werd vandaag overhandigd aan EU-commissaris voor justitie, consumenten en gendergelijkheid Vera Jourova. In het rapport zijn de risico's die kindvluchtelingen lopen tijdens hun reis naar en door Europa in kaart gebracht.

Die risico's bestaan onder andere uit afpersing door mensensmokkelaars en onderkoeling na een reis over de Middellandse Zee. Circa 30 procent van de migranten die omkomen tijdens de overtocht over zee is een kind. Wanneer de kinderen aankomen, vaak aan de kust van Griekenland, ontbreekt het aan directe hulp. Ook tijdens de verdere reis door Europa vormen kinderen een zeer kwetsbare groep, zeker als zij alleen reizen.

"Ik vind het heel belangrijk dat in dit rapport heel gedetailleerd is vastgelegd wat kinderen kan overkomen. Niemand kan zijn gezicht nu nog afwenden, niemand kan nog zeggen: ik wist niet dat zij deze risico's liepen", zegt Dullaert. De kinderombudsman heeft in een asielcentrum in Breda gesproken met kinderen en bezocht vluchtelingen op doorreis in Macedonië.

Vluchtelingen met kinderen in het vluchtelingenkamp Vinojug.Beeld ANP

"Kinderen verwonden zichzelf"

Zowel Dullaert als zijn ambtsgenoten, die op andere plekken in Europa vluchtelingen bezochten, constateerde dat alleenreizende kinderen zich bijna niet laten registreren. "En belangrijker nog: we weten nu ook waarom", aldus Dullaert. "Kinderen kunnen onderweg in detentie worden gezet als zij alleen reizen, omdat minderjarigen officieel een legale voogd horen te hebben. Sommige kinderen zitten wel 95 dagen vast, zonder dat ze weten waarom of hoe lang het nog duurt."

Om die gevreesde registratie te voorkomen verwonden sommige kinderen zelfs hun eigen vingers. Op die manier kunnen zij niet geregistreerd worden en kan hun leeftijd - en dus ook of ze minder- of meerderjarig zijn - niet worden vastgesteld. Dullaert en zijn mede-kinderombudsmannen vermoeden dat de detentieverhalen onderling verspreid worden, waardoor kinderen uit alle macht proberen uit handen van de autoriteiten te blijven.

Aanbevelingen

Om de situatie van kindvluchtelingen te verbeteren worden in het rapport een aantal aanbevelingen gedaan. De ombudsmannen willen dat er zo snel mogelijk een actieplan gemaakt wordt voor kinderen, omdat "kinderen tot nu toe een voetnoot zijn in de vluchtelingencrisis". Ook willen zij dat alleenreizende kinderen en gezinnen met kinderen voorrang krijgen bij het herverdelingsplan van de Europese Unie. De Europese Commissie heeft eerder beloofd om 160.000 vluchtelingen die zich hebben aangemeld voor internationale bescherming te herverdelen over Europa.

Andere aanbevelingen zijn onder andere het klaarmaken van de doorreiskampen voor de winter en een waarborg stellen voor kinderen bij de financiële hulp aan Turkije. Die zijn er nu niet, zegt Dullaert.

Vluchtelingen met kinderen in het vluchtelingenkamp Vinojug.Beeld ANP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234