Vrijdag 09/06/2023

Kinderziekten van een doelgroepenzender

Medewerkers die veel te lang op hun loon moeten wachten, een facilitair bedrijf als aandeelhouder dat geen faciliteiten meer wil leveren, een grote uitgeverij die zich terugtrekt en een algemeen directeur die bedankt werd na bewezen diensten. Doelgroepentelevisie staat in Vlaanderen nog duidelijk nog in de kinderschoenen. De geruchtenmolen over The Narrow Casting Company draait op volle toeren. Het initiatief zou binnenkort een stille dood sterven. Gevraagd naar een reactie neemt gedelegeerd bestuurder Marc Van Impe een genuanceerd standpunt in.

Medion met Lou De Clerck, Paddock met Jacques Pijpen en Agrion met Armand Pien. Een greep uit het aanbod van Vlaanderens eerste doelgroepenzender TNCC. De kijker merkt er niets van, maar achter de schermen wordt een ware titanenstrijd uitgevochten tussen de aandeelhouders en daarbuiten volgt het ene wilde gerucht na het andere. "Maar van ophouden is er geen sprake," stelt gedelegeerd bestuurder Marc Van Impe. "TNCC maakt inderaad een interne crisis door. Hierdoor leven we met de vinger op de knip en zijn we genoodzaakt een beleid van zuinigheid te voeren. Maar de vooruitzichten zijn goed, we denken er binnenkort aan om twee nieuwe formats te lanceren en praten met drie kandidaat-aandeelhouders om via de groep Van Impe tot TNCC toe te treden. Het gaat om een Zuid-Afrikaanse groep, een Europese kandidaat, actief in de buitenlandse audiovisuele media, en een groep Britse kandidaten."

Van Impe put hieruit het bewijs dat TNCC nog lang niet ten dode is opgeschreven. "De eerste resultaten van de onderhandelingen zijn bevredigend. Eind augustus ronden we de besprekingen af. Binnenkort krijgen we ook een nieuwe algemeen directeur nadat we Hedwig Dethée, die door Videohouse werd aangebracht, bedankt hebben voor bewezen diensten."

Van Impe's zegebulletin staat duidelijk in schril contrast met de scheefgetrokken interne verhoudingen. Het facilitair bedrijf Videohouse, dat onder meer cameraploegen en montagecellen ter beschikking stelt, heeft de praktische samenwerking met TNCC inmiddels stopgezet. Aan de beslissing ligt het stelselmatig niet betalen van de maandelijkse facturen ten grondslag. Ivo Vandenbrouck van Videohouse beaamt.

"Als de voorziene kredietlijn schromelijk overschreden wordt, spreekt het voor zich dat wij geen faciliteiten meer leveren. Intussen bezorgt de commerciële zender VT4 faciliteiten aan de zender." Vandenbrouck ontkent echter dat Videohouse plannen heeft om uit de doelgroepenzender te stappen. "Voor een paar maand hebben we eraan gedacht om samen met Mediaxis TNCC te verlaten. Inmiddels hebben we beslist verder in de mogelijkheden van de zender te geloven. Videohouse beschouwt TNCC als een soort verankering van onze kernactiviteit, het leveren van facilitaire diensten. Op de recentste vergadering van de raad van bestuur hebben we mee gezocht naar een oplossing om uit het slop te geraken." Vandenbrouck bevestigt dat er met drie kandidaat-aandeelhouders gepraat wordt. "Wijzelf kunnen momenteel niet uit TNCC stappen. Het kanaal zit in de rode cijfers. Als we eruit stappen lijden we een gigantisch verlies en dat ligt niet in de bedoeling. Nogmaals, wij geloven nog steeds in de mogelijkheden van een doelgroepenzender, maar TNCC is voor ons een goede les geweest". (KV)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234