Donderdag 27/01/2022

Gezondheid

Kinderwens chemopatiënten wordt terugbetaald

Kim Heesters onderging een zware chemokuur voor buikvlieskanker en besloot haar eicellen te laten invriezen.  Beeld patrick de roo / photo news
Kim Heesters onderging een zware chemokuur voor buikvlieskanker en besloot haar eicellen te laten invriezen.Beeld patrick de roo / photo news

Patiënten die door chemotherapie hun vruchtbaarheid dreigen te verliezen, kunnen hun voortplantingsmateriaal voortaan kosteloos laten invriezen. Driehonderd mensen maakten al gebruik van dit terugbetalingssysteem. Gezondheidsminister Maggie De Block (Open Vld) wil dat nu uitbreiden.

Koen Vidal en Femke van Garderen

Jonge kankerpatiënten die voor een zware behandeling staan, worden meestal met een dubbel menselijk drama geconfronteerd. Ten eerste krijgen ze het slechte nieuws dat ze mogelijk zullen sterven, ten tweede moeten ze onder ogen zien dat een zware chemotherapie hun vruchtbaarheid kan aantasten, waardoor ze nooit meer kinderen kunnen krijgen.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block wil de kinderwens voor bepaalde kankerpatiënten veiligstellen door het invriezen van voortplantingsmateriaal volledig terug te betalen. Bij deze zogenaamde oncofreezing worden eicellen, spermacellen, testikelweefsel of eierstokweefsel voor de kankerbehandeling gedurende tien jaar ingevroren. Zodra de kankerbehandeling achter de rug is, kan de patiënt dit materiaal gebruiken om gezonde kinderen te krijgen.

De behandeling is duur: 1.300 euro voor spermacellen, 3.400 euro voor eicellen.

"Je kinderwens moeten opgeven omdat je geen geld hebt: zó erg": lees hier de getuigenissen van twee vrouwen die beslisten hun eicellen te laten invriezen.

303 patiënten

Sinds enkele maanden wordt oncofreezing al terugbetaald voor patiënten die een zware kuur moeten volgen, en vrouwen die hun eierstokken preventief laten wegnemen. In negen maanden tijd maakten 303 patiënten gebruik van de regeling, onder wie 209 mannen en 30 patiënten jonger dan zestien; 16 van die 30 jongeren waren vrouwen.

De bedoeling is dat oncologen in de toekomst meer inzetten op het informeren van hun patiënten en zorgverleners, waardoor meer mensen gebruik kunnen maken van de terugbetaling. Verwacht wordt dat hierdoor meer vrouwen een beroep zullen doen op het systeem.

Volgens minister De Block is er binnen het huidige budget van 4 miljoen euro ruimte om het systeem uit te breiden. Daarom wil zij dat ook andere patiëntgroepen een beroep kunnen doen op de regeling. Onder meer mensen die aan zeldzame bloedziekten als sikkelcelanemie lijden, moeten voor een beenmergtransplantatie zware chemotherapie ondergaan. “Ook zij dreigen hierdoor hun vruchtbaarheid te verliezen”, zegt fertiliteitsexpert Herman Tournaye van het UZ Brussel.

Marc Peeters, diensthoofd oncologie aan het UZA, zegt dat het zeer zinvol is om het terugbetalingssysteem uit te breiden voor andere categorieën patiënten van wie de vruchtbaarheid in gevaar komt. “Zeker voor jonge mensen die midden in hun vruchtbare periode zitten, zal dit systeem voor een belangrijke geruststelling zorgen en een sowieso al erg zware periode draaglijker maken.”

Tournaye is vol lof over het Belgische systeem. “Dit is een mooie evolutie die de levenskwaliteit en het geluk van patiënten zal vergroten. Ook op internationaal vlak maakt België een goede beurt; op congressen maken buitenlandse experts er geen geheim van dat ze ons benijden om ons systeem.”

Overleven

Kankerpatiënten die hun voortplantingsmateriaal lieten invriezen, maar dat zelf moesten bekostigen, delen Tournayes enthousiasme. "Zo'n vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan is geen luxe. Het is een gevolg van de kanker die we kregen. Wij hebben hiervoor niet gekozen."

Ze benadrukken ook hoe moeilijk het is om een keuze te maken op het moment dat je een diagnose krijgt. "Ik wilde in de eerste plaats overleven, ik kon toen niet bezig zijn met het al dan niet kunnen krijgen van kinderen."

Lees hier het standpunt van Koen Vidal over de terugbetaling van de oncofreezing. 'Politiek kan ook voor extra menselijk geluk zorgen'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234