Vrijdag 03/12/2021

Kindersterfte nog nooit zo laag

Voor het eerst is de jaarlijkse kindersterfte in de wereld onder de tien miljoen gedoken. In 1990 stierven nog bijna 13 miljoen kinderen onder de vijf jaar. Vorig jaar waren dat er 9,7 miljoen, meldt het VN-kinderfonds Unicef in een rapport.

Door Felix de Fijter

New York l Sterke verbeteringen in met name China en India zijn de voornaamste redenen van de forse daling. In grote delen van Afrika ten zuiden van de Sahara is de sterfte bij kinderen echter nog altijd erg hoog.

De nieuwe cijfers die Unicef bekendmaakte, betekenen een daling van liefst 61 procent ten opzichte van 1960. Toen stierven 20 miljoen kinderen. Iedere regio in de wereld boekte vooruitgang, maar het verschil in kindersterfte tussen geïndustrialiseerde landen - vijf op duizend - en gebieden in West- en Centraal-Afrika - 184 op duizend - is erg groot. Wereldwijd is het gemiddelde sterftecijfer bij kinderen 72 op duizend.

Vaccinaties, verstrekken van vitamine A, betere borstvoeding, eenvoudige voorlichting over persoonlijke hygiëne en promotie van geïmpregneerde klamboes tegen malaria werpen hun vruchten af, aldus Unicef. Ook goede behandeling tegen longontsteking, hiv/aids, diarree en ondervoeding blijken effectief in het tegengaan van kindersterfte.

Directeur Ann Veneman van Unicef spreekt van historische cijfers, maar wijst op het vele werk dat nog gedaan moet worden. "9,7 miljoen sterftes zijn nog steeds volstrekt onacceptabel." Volgens Veneman zijn de meeste sterfgevallen zeker te voorkomen, zo blijkt volgens haar uit de geboekte vooruitgang.

De daling is evenwel een forse stap in de richting van de Millenniumdoelen van de VN. Daarin wordt onder meer bepaald dat de kindersterfte in 2015 tot 5,4 miljoen per jaar moet zijn teruggebracht. Wat dat betreft ziet Veneman een grote rol weggelegd voor India en China. Sinds 1990 nam in China de kindersterfte met bijna 50 procent af, in India was dat percentage niet veel lager. De vooruitgang in deze landen biedt volgens Veneman hoop voor de toekomst omdat beide landen een derde van de wereldpopulatie huisvesten.

Grote afname van kindersterfte was vanaf 1990 ook te zien in Latijns-Amerika en de Caraïben, Centraal- en Oost-Europa, delen van Azië en in de voormalige Sovjet-Unie. Landen die eruitsprongen waren Marokko, Vietnam, de Dominicaanse Republiek, Madagaskar en de eilandengroep São Tomé en Príncipe. In de problematische regionen in Afrika wisten Ethiopië, Malawi, Mozambique, Nambia, Niger, Rwanda en Tanzania toch vooruitgang te boeken.

Algemeen directeur Yves Willemot van Unicef België denkt niet dat de streefcijfers van de VN op dit moment realistisch zijn, tenzij er enorme investeringen worden gedaan. "Als de afname in dit tempo doorgaat, zal het op mondiaal niveau niet lukken. In een heel aantal landen wel, maar met name in Midden- en West-Afrika is een daling met twee derde te hoog gegrepen."

Willemot denkt dat een andere aanpak van Unicef een belangrijke bijdrage heeft betekend in de positieve ontwikkeling. "We werkten lange tijd campagnegewijs, dat gaf geen structurele oplossing, iedere dag komen er immers kinderen bij. We proberen nu duurzamer te werk te gaan."

Willemot werkte zelf twee jaar in Midden- en West-Afrika. Ondanks het nog steeds hoge sterftecijfer daar, gebeuren er volgens hem zeker goede dingen. "In landen als Senegal, Mali en Ghana zijn we begonnen met een geïntegreerde aanpak. Als mensen naar een vaccinatiepost komen, worden tegelijkertijd muggennetten uitgedeeld en krijgen ze voorlichting over borstvoeding. Dat heeft goed gewerkt. In die landen is de kindersterfte met 20 procent afgenomen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234