Dinsdag 21/01/2020

Jongerenwelzijn

Kinderrechtencommissaris over rapport jeugdinstellingen: "Niet eenzijdig negatief"

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. Beeld BELGA

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen heeft gereageerd op het gelekte rapport over de gesloten Vlaamse jeugdinstellingen. Hij benadrukt dat het document geen definitief rapport is, maar "een bundeling van de verslagen van de vrijwillige maandcommissarissen, waarin positieve en negatieve zaken aan bod komen. Daaruit moeten we nu een rode draad halen."

Door een nieuw decreet houdt een nieuwe commissie van externe experten sinds dit jaar toezicht op de rechten van jongeren in gesloten instellingen. Een eerste tussentijds rapport, dat volgende week in het Vlaams Parlement wordt besproken, is kritisch over de leefomstandigheden van sommige jongeren. 

De maandcommissarissen werken in opdracht van de kinderrechtencommissaris en die benadrukt dat het niet de bedoeling kan zijn met dit tussentijds rapport een eenzijdig negatief beeld op te hangen. "Het gaat om notities, waar positieve en negatieve zaken in staan", zegt hij. "Er zijn een aantal individuele problemen, die we met de voorzieningen bespreken, en ook een aantal structurele problemen, zoals de infrastructuur in Everberg. Daarnaast zijn er ook goede punten, zoals de focus op participatie."

Vanobbergen wijst erop dat het eerste rapport pas in februari volgend jaar wordt opgeleverd. "De bedoeling is dat we nu met de commissarissen bekijken wat de rode draden zijn. Verschillenden onder hen hebben mij al opgebeld omdat ze zich ongerust maken. Het is immers heel belangrijk dat zij een goed vertrouwen kunnen opbouwen met de voorziening die ze controleren."

Lees ook: "Twee weken wachten om Zelfmoordlijn te bellen": Vlaamse jeugdinstellingen onder vuur

Antwoord

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) erkende eerder vandaag in De ochtend op Radio 1 dat de vaststellingen uit het rapport over de gesloten Vlaamse jeugdinstellingen "een antwoord" moeten krijgen, maar pleit voor dialoog met de voorzieningen zelf.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Beeld BELGA

Minister Vandeurzen zegt dat het beleid en het Agentschap Jongerenwelzijn met het rapport aan de slag zullen gaan. "We moeten dit ernstig nemen, maar in dialoog met de voorzieningen zelf", zei de minister. Hij wil niet dat dit "in een soort sfeer van vijandigheid" moet gebeuren. "We proberen al jaren structureel te investeren in de jeugdzorg", zei Vandeurzen nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234