Vrijdag 25/06/2021

Zes vragen aanCaroline Vrijens

Kinderrechtencommissaris: ‘Corona heeft de rechten van de jeugd aangetast’

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens. Beeld Joris Casaer
Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens.Beeld Joris Casaer

In zijn jaarverslag is het Kinderrechtencommissariaat niet mals: de coronamaatregelen van de afgelopen maanden hielden geen rekening met de behoeftes en leefwereld van de jeugd. ‘Hun recht op onderwijs, sport en spel en hulpverlening werd aangetast.’

Wat kunnen we leren uit het afgelopen jaar?

“De kinderrechten hebben enorm onder druk gestaan. Akkoord, we hebben een crisis meegemaakt zoals nooit tevoren. Maar hoe dan ook was er tijdens die eerste lockdown veel te weinig aandacht voor de behoeftes van de jonge bevolking. De stem van de jeugd werd niet gehoord. Hun recht op onderwijs, sport en spel en hulpverlening werd aangetast.”

Vooral kwetsbare kinderen waren de dupe, zo staat in het verslag.

“De impact van de maatregelen was voor deze kinderen ongelooflijk groot. Ik denk dat mensen zich daar niet van bewust zijn. De publieke ruimte ging op slot, terwijl een groep kinderen geen eigen kamer of tuin heeft. Zij hebben de facto weken aan een stuk binnen gezeten. Het beleid heeft te weinig aan hen gedacht bij de eerste lockdown.

“Ook de jongeren die in een voorziening verblijven, hebben de afgelopen maanden erg geleden. Andere kinderen konden nog met een vriend of vriendin gaan fietsen. Zij niet. Zij mochten tout court niet buitenkomen. Hun begeleiders hebben bij ons die toestanden aangekaart, net omdat de brede samenleving hier veel te weinig bij stil staat. Mensen vergeten dat ze er zijn.”

Moeten er dan telkens aparte maatregelen komen voor kwetsbare jongeren?

“Men heeft dat voor een stuk proberen te doen door de scholen open te houden voor de kinderen met een moeilijke thuissituatie. Het is belangrijk dat zij er een plek krijgen, geholpen worden, kunnen spelen en werken.

“Het probleem is inderdaad dat de maatregelen te uniform waren. En te streng. Zo beseft men nu maar al te goed dat het verbieden van bezoek bij kinderen in een jeugdvoorziening een vergissing was. Dat verbod kwam er natuurlijk met de beste bedoelingen, om iedereen veilig te houden. Maar het was een schending van het recht om contact te hebben met je gezin. De regering is daar te ver gegaan.”

Hoe kunnen we dit in de toekomst vermijden?

“Het is belangrijk dat het beleid een evaluatie maakt van die eerste lockdown. Het besef is er nu wel dat we de scholen nooit meer volledig mogen stilleggen, maar we moeten een vinger aan de pols houden. In organen zoals de Celeval heb je mensen nodig die de leefwereld van kinderen begrijpen en hun belangen verdedigen.

“Beleidsmakers moeten beseffen dat we echt een maatschappelijke opdracht hebben tegenover kwetsbare jongeren. We weten dat kinderen vaker het slachtoffer geweest zijn van geweld, van misbruik en verwaarlozing. Het beleid maar ook de samenleving moet van hen een prioriteit maken. We mogen hen niet loslaten.”

44.000 kinderen en jongeren hebben de enquête #jongerenovercorona ingevuld. Wat vonden ze zelf problematisch?

“Ze misten vooral inspraak. Ze gaven ook aan dat ze zich sneller verveelden, sneller moe waren en meer stress en angst hadden. Dit kan je deels verhelpen door hen een stem te geven.”

Wat wordt de uitdaging voor scholen en begeleiders in 2021?

“Het belangrijkste is dat ze de kinderrechten kunnen waarmaken en blijven bewaken. Ik heb enorm veel respect voor wat iedereen doet die dagelijks met kinderen in contact staat. Het is aan hen om ervoor te zorgen dat er continuïteit is qua onderwijs en hulpverlening, ongeacht besmettingscijfers.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234