Zaterdag 28/03/2020

Kinderrechtencommissariaat mag blijven bestaan, maar moet vermageren

Het voortbestaan van het Vredesinstituut en het Kinderrechtencommissariaat lijkt niet in gevaar. De meerderheidspartijen CD&V, N-VA en sp.a pleiten wel voor een hervorming van deze instellingen.

Geen enkele meerderheidspartij bepleit dat het Vredesinstituut, het Kinderrechtencommissariaat of het Instituut Samenleving en Technologie (IST) ermee moeten ophouden. Over de overlevingskansen van deze drie paraparlementaire instellingen (PPI’s) waren twijfels ontstaan, na het uitlekken van een nota die de meerwaarde van deze instellingen in vraag stelt (zie DM 03/05). Ook de oplopende factuur voor deze drie instellingen deed vragen rijzen. Het Kinderrechtencommissariaat kreeg dit jaar een budget van 1,57 miljoen euro, het IST 1,48 miljoen euro en het Vredesinstituut 1 miljoen euro.

Auteur van de nota was parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA), die ook de werkgroep over deze instellingen leidt. Hij bundelde in de nota de visies van de verschillende fracties ‘met het oog op een fundamentele discussie’. Begin april hield die werkgroep haar eerste bijeenkomst, vandaag staat de tweede vergadering op de agenda.

N-VA, sp.a en CD&V willen de drie instituten in leven houden, maar ze moeten wel vermageren. De ene partij wil in die afslankingsoperatie een stuk verder gaan dan de andere. Zo stelt CD&V voor om de ombudsfunctie van het Kinderrechtencommissariaat te schrappen en over te hevelen naar de Vlaamse ombudsman, en eist de partij dat er veel meer afstemming komt tussen de verschillende instellingen. CD&V’er Johan Sauwens vraagt al enkele jaren resoluut de afschaffing van het Kinderrechtencommissariaat, maar hij staat geïsoleerd binnen zijn partij. “Het staat Sauwens vrij om te denken en zeggen wat hij wil, maar CD&V vraagt alleen maar dat die instellingen kostenbesparend werken”, zegt Carl Decaluwé.

‘Enkel rechtse standpunten’

Voor N-VA mogen er ‘geen overlappingen zijn’ en moeten de synergieën tussen de instellingen en de administratie ‘optimaal worden’. “We starten geen kruistocht tegen deze instellingen. Zij moeten niet verdwijnen”, zegt N-VA’er Kris Van Dijck. “Maar hun werking moet wel dringend doorgelicht worden.” Sp.a is nog terughoudender. “In geen geval mogen deze instellingen ermee stoppen”, zegt John Crombez (sp.a). “Wij willen ze enkel efficiënter maken.”

De Vlaamse socialisten zijn dan ook, samen met de groenen, bijzonder verbolgen over de nota van Peumans. Volgens hen is die nota erg gekleurd en staan hun eigen standpunten er niet in verwoord. Beide partijen hekelen dat die teksten te veel de nadruk leggen op een gedeeltelijke ontmanteling of zelfs opheffing van de PPI’s. “Alleen de rechtse standpunten staan in die nota. Hoe rechtser een partij, hoe minder ze heil zien in dit soort instellingen”, klaagt Bart Caron (Groen!). Hij stapte dan ook prompt uit de werkgroep. Crombez eiste een intrekking van de documenten. In een poging hen aan boord te houden, had Peumans gistermiddag een lang gesprek met beiden.

Na afloop toonden zowel Crombez als Caron zich bereid om toch naar de vergadering van vandaag af te zakken, maar ze stelden twee voorwaarden: er moet een aanpassing komen van de teksten en daarin moet staan dat het bestaan van de instellingen niet bedreigd is. Groen! eist ook nog dat de instellingen zelf gehoord worden. “Als er op die drie vragen aan het begin van de vergadering geen ja komt, dan stap ik op”, houdt Caron het been stijf.

Parlementsvoorzitter Peumans, die de eerste nota opstelde, ziet daar geen graten in. “Alles is voor bespreking vatbaar, zolang dit maar gebeurt binnen de contouren van de werkgroep.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234