Donderdag 22/08/2019

Opvoeding

Kinderpsychiater: "We creëren massaal narcistische jongeren"

Mark Van Bellinghen: "Zonder autoriteit en emotionele verbondenheid krijg je losgeslagen jongeren." Beeld Peter De Schryver

Het wordt wel eens vergeten, maar autoriteit is bij de opvoeding van een kind heel belangrijk, meent kinderpsychiater Mark Van Bellinghen. “Zonder krijg je grote problemen.”

Heeft autoriteit geen heel negatieve bijklank?

“Historisch gezien wel. Maar autoriteit is samen met emotionele verbondenheid absoluut nodig bij de opvoeding van een kind. Dat wordt wel eens vergeten. Autoriteit compenseert namelijk wat de hersenen van kinderen en jongeren zelf nog niet kunnen: namelijk vooruitkijken en gevolgen van gedrag inschatten. Zonder autoriteit krijg je problemen. Ontbreekt het daarbovenop ook aan emotionele verbondenheid, dan krijg je problemen in het kwadraat. Dan krijg je helemaal losgeslagen jongeren.”

Zijn ouders die hun kinderen vrij willen opvoeden of hen eerder als vriend of vriendin zien, dan niet goed bezig?

“Dat is zeker geen goed idee. Een ouder hoort grenzen te stellen, daar is een jongere zelf niet altijd toe in staat. Ik had laatst een licht autistisch jongetje van 12 jaar in mijn praktijk. De jongen had gedragsproblemen en de ouders waren aan het overwegen om hem op internaat te sturen. Bleek dat er thuis geen grenzen waren op het vlak van schermgebruik en dat de jongen verslaafd was aan zijn PlayStation. Ik heb de ouders begeleid in het trekken van grenzen. De PlayStation bleef in de kast en na een maand ging het veel beter met de jongen.”

Het zit soms in zulke simpele dingen?

“Ja. We zien ook vaak kinderen die pestgedrag vertonen, waar de ouders geen gevolg aan geven. Ze minimaliseren of vergoelijken zelfs wat hun kind doet. Maar door fout gedrag niet te corrigeren, geef je het signaal dat het allemaal zo erg niet is. We beseffen het niet, maar we creëren zo massaal narcistische persoonlijkheden. Kinderen met een opgeblazen gevoel van eigenwaarde, die onbewust denken dat ze meer mogen of kunnen dan anderen. Dat is geen goede basis om later evenwaardige relaties aan te gaan. Dat dreigt voor onze maatschappij nog een groot probleem te worden.”  

Lees ook: Dan toch maar weer een beetje autoritairder opvoeden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden