Zondag 07/08/2022

Kinderfantasie maakt 'groeigedicht' elke dag een vers langer

poëzie

Brussel / Van onze medewerker

Jelle Van Riet

Villa Kakelbont en Ketnet namen gisteren een aanloop naar 31 januari, Gedichtendag, met de Groei-Gedicht-Actie voor kinderen. Jeugdauteur Bart Moeyaert bedacht alvast een beginvers. Aan de kinderen nu om het gedicht de komende weken te vervolledigen.

Vanaf een derde editie mag men van 'traditie' spreken en spontaan woorden als 'gewoontegetrouw' en 'jaarlijks' in de mond nemen. Zo wordt de laatste donderdag van januari binnenkort voor de derde keer volledig van poëzie doordrongen, wat van de Gedichtendag meteen een jaarlijkse traditie maakt. Op 31 januari worden zowel in Nederland als Vlaanderen opnieuw de hele dag gedichten vrij losgelaten. De kans dat er eentje toevallig tegen u aanvliegt via de radio, op de trein, in de supermarkt of op café is dan ook vrij groot. Villa Kakelbont, meer bepaald het Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur, kon niet eens de officiële Gedichtendag afwachten en ging gisterenavond al van start ging met de Groei-Gedicht-Actie op Ketnet. Jeugdauteur Bart Moeyaert bedacht het eerste vers van een gedicht en kinderen tussen zes en twaalf laten het vanaf nu tot aan de gedichtendag verder aangroeien tot een volwaardig dichtwerk.

De aanhef is alvast geschreven. "Ik ben / het kleinste huis / dat ik ken." Met dat beginvers van Bart Moeyaert moeten de kinderen het doen, waarmee ineens ook is gezegd hoe onvoorspelbaar de richting is waarin deze rijmelarij zal gaan. "Mijn vers is bewust tweeledig opgevat", licht Moeyaert toe. "Het rijmt en het rijmt niet. Wie het aanvult, kan dus kiezen. Bovendien kan het humoristisch, dan wel ernstig worden geïnterpreteerd. Ook hier weer de keuze. Wat echter niet meer kan, is er alsnog een gedicht over oma of de hond van maken, want het begint met 'ik'. Poëzie is nu eenmaal persoonlijk, daar kun je niet onderuit." Hoe intiem het gedicht zich de komende dagen ontwikkelt, kunt u niet alleen op de websites van Villa Kakelbont en Ketnet volgen, maar ook in deze krant, die het winnende vervolgvers dagelijks voor u afdrukt. Elke avond omstreeks 18.30 uur naar Ketnet kijken, kan natuurlijk ook, want kinderen zullen er hun vervolgvers heen mailen of het live tussen twee uitzendingen doorbellen.

Wie kijkt, leert meteen ook dat rap en poëzie wel degelijk samengaan. De Ketnet-rapper van dienst belt immers een Vlaamse of Nederlandse dichter, die uit alle inzendingen het mooiste vervolgvers kiest. Zo krijgt het gedicht stilaan meer verzen, alsook meer (jonge) auteurs. De 'jury' die de komende dagen de verzen evalueert, bestaat achtereenvolgens uit Gil Van der Heyden, Hans Hagen, Daniël Billiet, Joke Van Leeuwen, André Sollie en Riet Wille.

Op Gedichtendag zelf doet Bart Moeyaert de Ketnet-studio aan om er het gerijpte gedicht in volle glorie te aanschouwen. Een triest of veeleer grappig dichtwerk van al dan niet aaneen bedachte rijmpjes dus, want de kinderen zijn zowel wat inhoud als stijl betreft vrije dichtvogels. De bedoeling van Villa Kakelbont met dit project is op de eerste plaats de kinderen te laten kennismaken met poëzie. Namen van dichters en hun dichtbundels komen immers en passant in de kijker, waardoor ze geleidelijk aan herkenbaar worden voor de kinderen. "Het interactieve element is erg belangrijk bij zo'n actie", weet Silvie Moors van Villa Kakelbont. "Wanneer kinderen actief kunnen meewerken aan een actie en dat alles ook nog op tv kunnen volgen, is de impact nu eenmaal veel groter. Wat wij uiteindelijk beogen, is natuurlijk het bevorderen van lezen bij kinderen. Wie weet vinden ze het groeigedicht zo leuk dat ze eens een bundel willen lezen."

www.villakakelbont.be of www.ketnet.be.

Bart Moeyaert schrijft eerste vers, Ketnet-kijkertjes schrijven het vervolg

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234