Donderdag 17/10/2019

Kinderen van moeder met overgewicht riskeren vroeger te sterven

GEZONDHEID - De kinderen van vrouwen die bij de bevalling te kampen hadden met obesitas, hebben ruim een derde meer kans om vroegtijdig te sterven op volwassen leeftijd dan kinderen van wie de moeder bij de bevalling een normaal gewicht had. Dat staat in een studie die in de British Medical Journal (BMJ). De onderzoekers bekeken de gegevens van 37.909 kinderen die tussen 1950 en 1976 werden geboren uit 28.540 vrouwen. De studie toont dat het risico op een vroegtijdige dood 35 procent hoger ligt bij kinderen van vrouwen met obesitas en 11 procent voor diegenen wier moeder overgewicht had, in vergelijking met de kinderen van moeders met een normaal gewicht. Het risico op hospitalisatie wegens cardiovasculaire problemen bij de volwassenen die geboren werden uit vrouwen met obesitas, lag ook 42 procent hoger.

Eerste pulsar nabij het hart van onze Melkweg ontdekt

ASTRONOMIE - Nabij het hart van onze Melkweg is voor het eerst een radiopulsar ontdekt. De vondst is belangrijk, omdat de snelronddraaiende neutronenster ons veel meer kan vertellen over het eetgedrag van het zwarte gat in het centrum van ons sterrenstelsel. De onderzoekers ontdekten de radiopulsar met behulp van de Swift-satelliet. De satelliet nam dicht bij het hart van onze Melkweg een sterke röntgenflits waar. De NuSTAR-telescoop onthulde vervolgens dat het om een ultramagnetische pulsar ging. Door de pulsen te bestuderen kunnen de onderzoekers meer te weten komen over het magnetisch veld rondom het zwarte gat in het hart van de Melkweg.

Draadloze en batterijloze communicatie

TECHNOLOGIE - Onderzoekers van de universiteit van Washington hebben een methode ontwikkeld om apparaten draadloos met elkaar te laten communiceren zonder stroombron. Ze halen daarvoor elektromagnetische straling uit de lucht. De zogenaamde ambient backscatter bestaat uit draadloze signalen die overal aanwezig zijn, zoals radio- en tv-signalen. Die elektromagnetische straling kan worden opgevangen met behulp van kleine antennes, omgezet in zeer kleine hoeveelheden energie én gebruikt als communicatiesignaal.

Kans op familiedrama het grootst op een zondag in augustus

SOCIOLOGIE - Voor het eerst hebben wetenschappers familiedrama's systematisch geanalyseerd. De daders zijn meestal mannen en de meeste familiedrama's vinden tijdens de schoolvakanties en in het weekend plaats. De onderzoekers analyseerden familiedrama's die tussen 1980 en 2012 in Groot-Brittannië gebeurden. In 59 van de 71 onderzochte gevallen was de dader man en 20 procent van alle familiedrama's voltrok zich in augustus. Iets minder dan de helft van deze familiedrama's vond plaats in het weekend, voornamelijk op zondag. "Dit is deels omdat de vader in het midden van de schoolvakantie toegang heeft tot zijn kinderen, omdat hij dan niet werkt", legt onderzoeker David Wilson uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234