Zaterdag 08/08/2020

InterviewBuiten spelen

Kinderen spelen minder buiten: ‘Als ze zich niet veilig voelen, dan blijven ze weg’

Beeld Getty Images

Kinderen spelen steeds minder buiten, dat blijkt uit een onderzoek van Kind & Samenleving. Vooral meisjes van 9 tot 11 jaar trekken minder vaak naar pleintjes dan hun leeftijdsgenoten. Volgens onderzoeker Johan Meire blijft het belangrijk het buiten spelen te stimuleren. 

Wat zien jullie als belangrijkste oorzaak voor die daling?

“We hebben voor dit onderzoek de redenen niet onderzocht. Uiteraard hebben we wel vermoedens. Een voor de hand liggende boosdoener is de schermtijd. De laatste tien jaar hebben kinderen sneller en langer toegang tot allerlei schermen. De tijd die aan die toestellen wordt gespendeerd, moet van ergens komen, mogelijk lijdt het buiten spelen daar onder. Ook het toegenomen verkeer kan een hinderende factor zijn. 

“Daarnaast is er ook een mentaliteitswijziging. Er is veel bezorgdheid, zowel door het toenemende verkeer als een algemene sociale angst. We merken dat ouders hierdoor terughoudender zijn om hun kinderen zonder controle te laten spelen. Ook kinderen geven daar vaker aan toe: als ze zich niet veilig voelen, dan blijven ze weg.”

Spelen kinderen nu dan meer in de vertrouwde omgeving van hun tuin?

“Dat is een mogelijke optie. De tuinen hebben vaak aantrekkelijk speelgoed zoals een eigen trampoline en ook tuincentra werken steeds meer op maat van kinderen. Toch lijkt dit ons niet de belangrijkste factor. De grootste daling van buitenspelende kinderen merken we namelijk in de steden, net daar zijn er minder privétuinen.”

Dit zijn algemene tendensen. Vanwaar komt het verschil tussen jongens en meisjes?

“Meisjes worden in het algemeen vaker beschermd, dat bewijzen ook eerdere onderzoeken. Daarnaast blijken speelpleinen aantrekkelijker voor jongens, doordat er wordt ingezet op sportterreinen zoals voetbalvelden of basketbalpleintjes. Vanaf 9 jaar zien we dat verschil sterk toenemen. Daarvoor spelen jongens en meisjes samen, zodra ze ouder worden veranderen hun interesses. Jongens trekken naar dan de sportterreinen, maar meisjes vinden moeilijker een alternatief.”

Hoe kan dat dan aangepakt worden?

“Er is sowieso nood aan meer speelruimte zodat er plaats is voor elke leeftijd. Ook moet er ook ingezet worden op verschillende soorten ruimte. Kinderen moeten kunnen ravotten, maar oudere kinderen willen met elkaar kunnen praten. Hoe meer variëteit, hoe meer kinderen hun weg naar buiten zullen vinden. Daarbij is veiligheid en onderhoud cruciaal. Kinderen, en ook ouders, moeten weten dat ze in die ruimte zorgeloos kunnen spelen.”

Hoe belangrijk is het dat dat wordt aangepakt?

“Elke omgeving heeft zijn eigen meerwaarde voor de opvoeding. Het belangrijkste aan dat buiten spelen is jezelf organiseren. Kinderen moeten zelf spelletjes verzinnen waarbij alle leeftijden mee kunnen doen. Ze moeten ook zelfstandig zijn en bijvoorbeeld weten dat ze moeten oppassen voor auto’s. Het is dus een complexe omgeving waar de zelfstandigheid van kinderen echt naar boven komt, en naar boven moet komen.

“Daarnaast mag ook de impact van dat buurtspel op de ontwikkeling niet onderschat worden. Kinderen die met leeftijdsgenoten uit hun wijk kunnen spelen, leren hun eigen buurt beter kennen. Ze moeten zich thuis voelen in hun straat in plaats van er enkel te wonen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234