Donderdag 21/10/2021

Kinderen onterven wordt moeilijker

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

In een recent arrest maakt het Grondwettelijk Hof een einde aan de veelgebruikte techniek om via levensverzekeringen het erfrecht van wettelijke erfgenamen, zoals de kinderen, uit te hollen. Dat schrijft De Tijd. De bepaling uit de verzekeringswet die stelt dat de uitkering van een levensverzekering buiten de nalatenschap valt, is in strijd met de grondwet, zegt het Hof. Het oordeelde dat in antwoord op een prejudiciële vraag van het hof van beroep van Gent naar aanleiding van een erfenisgeschil.

Levensverzekeringen
Twee kinderen kregen de opbrengst van een levensverzekering uitgekeerd na het overlijden van hun moeder, een derde kind niet. Het Belgische erfenisrecht bepaalt dat de kinderen, behoudens uitzonderlijke omstandigheden, recht hebben op een bepaald deel van de erfenis. Dat deel wordt berekend op het geheel van de nalatenschap. Schenkingen die de kinderen nog tijdens het leven van de erflater hebben gekregen, worden mee in rekening gebracht. Dat geldt echter niet voor de uitkeringen van levensverzekeringen. Zo luidt althans een artikel uit de verzekeringswet van 1992 dat teruggaat op een bepaling van 1874.

Dat achterpoortje in de Belgische wetgeving werd geregeld gebruikt om de rechten van bepaalde erfgenamen uit te hollen en andere te bevoordelen, al probeerden de rechtbanken die praktijk te bestrijden door verzekeringsproducten te herkwalificeren als gewone beleggingsovereenkomsten waarvoor die uitzondering niet geldt.

Achterpoortje gesloten
Het Grondwettelijk Hof sluit nu het achterpoortje via de levensverzekering volledig. De toepassing van de verzekeringstruc maakt het immers mogelijk te discrimineren tussen de wettelijke erfgenamen en dat is in strijd met het gelijkheidsbeginsel dat in de grondwet is opgenomen. Het Hof zegt dat sommige verzekeringsproducten echte financiële beleggingsinstrumenten zijn geworden, waarbij aanzienlijke spaartegoeden worden gemobiliseerd. De uitzondering uit de verzekeringswet kan daardoor 'onevenredige gevolgen' hebben voor de behandeling van verschillende categorieën van erfgenamen. Het Hof vindt dat er geen verantwoording bestaat om de begunstigden van een levensverzekering anders te behandelen dan wie een schenking heeft gekregen. (belga/tdb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234