Zondag 25/08/2019

'Kinderen moeten leren luisteren'

De jongste oogst van luisterboeken en hoorspelen mag bijzonder geslaagd worden genoemd. Hopen dus maar dat veel kinderen er een onder de kerstboom zullen vinden.

Heel leuk is Didi de dodo of Ei zonder land, een muzikaal verhaal van en met Dimitri Leue. Hij wordt gesteund door de stemmen van Jonas Van Geel, Pieter Embrechts, Warre Borgmans en Janne Desmet. Scheepskok Wolfert is onderweg naar keizer Rudolf Van Habsburg om hem te vragen het op te nemen voor een vogel die met uitsterven bedreigd is. In dit muzikaal verhaal combineert Leue zijn engagement op een sublieme manier met zijn humor. Zijn grappige spel met taal en de fijne muziek maken van Didi de dodo een luisterervaring om te koesteren. Bovendien staan er in het bijbehorende boek ook nog eens érg mooie illustraties van Vanessa Verstappen. Een ontroerend verhaal vol hoop en geloof. "Alles kan, als ge maar blijft geloven."

Helemaal anders is Buurman leest een boek, een klein, maar fijn verhaal dat vooral focust op de muzikaliteit van taal. Ritme, klank en muziek primeren. Ook in Billy the Kid & de sheriff staat de muziek voorop. Een sfeervolle soundtrack van het orkest van deFilharmonie neemt je meteen mee naar het wilde Westen. Verteld door Raf en Mich Walschaerts, die in hun bekende rollen blijven: de oudste broer als good guy Pat Garrett, de jongste als rekel Billy the Kid. Vooral de diepe dreigende stem van Raf Walschaerts als de sheriff beklijft. Maar de grootste verdienste van dit muzikale boek is dat het kinderen op een toegankelijke manier meeneemt in de wereld van klassieke muziek, waar ze hun eigen beelden van de prairie bij kunnen verzinnen.

Ook Niels, verteld door ex-Ketnetwrapper Peter Pype, introduceert hedendaags klassiek. Een muzikaal luisterverhaal, vrij naar het beroemde boek van Selma Lagerlöf over Nils Holgersson. De plot is bekend: kwajongen Niels heeft geen last van zijn geweten. Hij terroriseert de dieren op het erf. Maar wanneer een kabouter hem betovert en doet krimpen tot een dwergje, dreigt hij zelf slachtoffer te worden van de wraakzuchtige dieren. Niels wordt op zijn tocht muzikaal begeleid door de prachtige muziek van Peter Spaepen, ingezongen door een meerstemmig koor. Het resultaat is een melancholische reis.

Inzake stijl kan het ingetogen Niels niet sterker verschillen van het hoorspel De Zevenmijlslaarzen. Het Geluidshuis bewerkte het sprookje van Charles Perrault tot een doldwaze, nauwelijks herkenbare geactualiseerde versie van het verhaal over Klein Duimpje. Warre Borgmans vertelt het verhaal van een arm houthakkersgezin en angstaanjagende fabriekseigenaar Bertram Plastiek. We horen de stemmen van onder meer Dimitri Leue, Mathias Sercu, Gène Bervoets, An Miller en Koen De Graeve. Hun spelplezier spat uit de boxen. Bovendien bevat De Zevenmijlslaarzen veel knipogen en metagrapjes. Zo passeert er een op sensatie beluste groep sprookjesspotters op het moment dat Klein Duimpje en zijn broertjes en zusjes de weg naar huis kwijt zijn. Hilarische grappen over een slecht werkend domoticasysteem en een absurde cameo voor Will Tura zijn subtiele cadeautjes voor de ouders.

"We willen alle leeftijden aanspreken", zegt Ann Desmet van Het Geluidshuis. "Ook voor de volwassenen moet er dus iets te beleven zijn. Vandaar dat alle verhalen heel gelaagd zijn." Het Geluidshuis werkt aan de reeks 'Heerlijke Hoorspelen'. Daarmee willen ze het genre van het hoorspel van onder het stof halen. "Kinderen worden van 's morgens vroeg tot 's avonds laat overspoeld door beelden. Wij willen hen weer laten luisteren, zodat ze hun eigen beelden kunnen maken, hun ogen dichtdoen en hun fantasie de vrije loop laten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden