Woensdag 01/02/2023

Kinderen kunnen kunst aan

Kinderkunstendag moet een jaarlijkse traditie worden, zoals moederdag of erfgoeddag. En iedereen moet mee het cultuurbad in, van de leerkracht lager onderwijs over de bezorgde ouder tot de minister van Mobiliteit.

De kinderkunsten in ons land zijn volwassen geworden. Er zijn de liedjes van Kapitein Winokio, er zijn de theatervoorstellingen van HETPALEIS, er zijn de boeken van Gerda Dendooven. Over het gebrek aan aanbod gaat het dus niet, vandaag in HETPALEIS. Het gaat over de broodnodige aandacht voor dat aanbod en, in bredere zin, over de noodzaak van cultuur voor kinderen. “We moeten blijven op de barricades staan voor de kinderkunsten”, zegt initiatiefneemster Barbara Wyckmans, directrice van HETPALEIS. En daar zijn heel wat redenen voor te bedenken. “Onderzoek heeft uitgewezen dat in Antwerpen drie kwart van de leerlingen uit het vijfde leerjaar het lees- en schrijfniveau haalt van een kind uit het tweede leerjaar”, zegt kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens. “In de aanpak van die problematiek kan cultuur een grote rol spelen. Leren gaat nu eenmaal makkelijker als het op een speelse manier kan. Kunst brengt kinderen ook in contact met dubbelzinnigheid en suggestie, met de verschillende lagen van de realiteit. Dat is niet alleen goed voor hun taalontwikkeling, maar ook voor de ontwikkeling van goed gedrag.”

Overdracht

Auteur, illustratrice en voormalige kinderconsul Gerda Dendooven strijdt al jaren als een Jeanne D’Arc voor de kinderkunsten. “Ik pleit vooral voor overdracht van cultuur. En dan richt ik me in eerste instantie tot de volwassenen, de ‘leermeesters’. Zij onderschatten kinderen nog te vaak en nemen hen te weinig au sérieux. Dat is nergens voor nodig. Kinderen kunnen veel aan. Neem je kind mee naar een museum en spreek er met passie over de schilderijen die er hangen en ik geef het je op een blaadje dat het geïnteresseerd zal zijn. Ik merk die koudwatervrees ook bij leerkrachten. Terwijl zij kinderen net cultuur zouden moeten aanbieden waar ze hun tanden in kunnen zetten. Als we kinderen nu de smaak voor cultuur niet bijbrengen, zitten we binnen tien jaar met een generatie onwetende, analfabetische burgers.”

Rest de vraag: wat kunnen onze beleidsmakers doen? “Het is een misvatting dat cultuur voor kinderen enkel de verantwoordelijkheid van de minister van Cultuur zou zijn, ook al is zij meter van deze kinderkunstendag”, zegt Barbara Wyckmans. “Van de minister van Economische Zaken tot de minister van Mobiliteit: elke beleidsmaker moet zich aangesproken voelen door deze kinderkunstendag. Gratis bustickets voor een jeugdtheatervoorstelling vormen in se een kleine maatregel, maar kunnen een groot verschil betekenen.” “Het probleem is dat het beleid vaak uitgaat van wat meetbaar is”, vindt Adriaenssens. “Maar hoe meet je hoe theater kan voorkomen dat iemand een racist wordt? Dat valt niet te bewijzen, maar maakt cultuur voor kinderen niet minder belangrijk.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234