Zaterdag 25/05/2019

Vluchtelingencrisis

Kinderen in vluchtelingenkamp Lesbos lopen grote risico's op misbruik door slechte registratie

Kinderen lopen voorbij de restanten van afgebrande tenten in het vluchtelingenkamp Moira, Lesbos (september 2017). Beeld REUTERS

Niet-begeleide minderjarige vluchtelingen worden op het Griekse eiland Lesbos vaak verkeerd geïdentificeerd als meerderjarig en gehuisvest samen met niet-verwante volwassenen, meldt Human Rights Watch (HRW). De kinderen zijn zo kwetsbaar voor misbruik en missen toegang tot de nodige zorg.

"De Griekse autoriteiten moeten hun verantwoordelijkheid nemen en niet-begeleide kinderen naar behoren identificeren, zodat ze de bescherming en zorg kunnen krijgen waar elk kind nood aan heeft", zegt Eva Cossé, Grieks onderzoeker bij HRW. Naar eigen zeggen sprak HRW in de voorbije maanden met twintig kinderen, waarvan sommige jonger dan vijftien, die als meerderjarige waren geregistreerd.

Volgens Griekse en Internationale wetgeving hebben niet-begeleide minderjarigen recht op speciale zorg en bescherming. Door slechte schattingen naar de leeftijd van de kinderen worden er in de praktijk soms onterecht als volwassene geregistreerd. Of ze claimen volwassenen te zijn omdat ze denken dat dit voordelen inhoudt of omdat ze verkeerd geïnformeerd zijn door andere volwassenen. Als ze dan later hun status willen laten veranderen moeten ze vaak maandenlang wachten, terwijl ze in de tussentijd nog wel als volwassenen worden behandeld.

Volgens HRW zouden de autoriteiten die nieuw aangekomen vluchtelingen moeten registreren, soms op willekeurige wijze kinderen enkele jaren ouder inschatten dan ze zelf aangeven. Aan de andere kant zouden ze de claims van kinderen die beweren meerderjarig te zijn zelden in twijfel trekken, terwijl hun uiterlijk weggeeft dat ze wel degelijk jonger zijn dan achttien. De kinderen zouden ook niet altijd degelijk geïnformeerd worden over hun rechten als minderjarige.

In sommige gevallen duurden de procedures, zelfs wanneer ze werden opgevolgd door ngo's, zo lang dat kinderen ondertussen toch meerderjarig waren geworden. Dat maakte het voor hen alsnog onmogelijk om herenigd te worden met gezinsleden in andere EU-landen of gespecialiseerde huisvesting en zorg te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.