Zondag 20/06/2021

Kinderen in de kookarena

Kookprogramma's waarin volwassenen elkaar de loef proberen af te steken zijn er in overvloed. Met Junior Masterchef is er nu ook een variant waarin kinderen hetzelfde mogen doen. Met botte messen weliswaar en onder toezicht van een kindvriendelijke chef.

Terwijl de doorsnee-achtjarige net genoeg culinaire kennis heeft om gehaktballetjes te rollen of een ei te koken, duiken in Junior Masterchef kinderen op die in een handomdraai de meest ingewikkelde culinaire creaties op het bord toveren. En dat roept vragen op. Want hoe spontaan is die passie voor koken? Wat is de rol van de ouders en hoeveel druk oefenen die op hun kroost uit. En kunnen kinderen die plotse roem wel aan?

"Het grote publiek staat inderdaad sceptisch tegenover dit soort wedstrijden", reageert Klaar Hammenecker, die als kinderpyschologe de sterrenchefs in spe begeleidde. "Dan heeft men het over mogelijke negatieve gevolgen. Maar er is ook een andere kant van de medaille. Er is niets mis met een beetje competitie. Kinderen houden daar net van. Bovendien krijgen de deelnemers in het programma de kans om te tonen wat ze kunnen, wat hun zelfbeeld ten goede komt. "

Volgens kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen is dat net de reden waarom het programma gemengde gevoelens oproept. "We gaan ervan uit dat kinderen beschermd moeten worden. Maar in dit programma krijgen we andere kinderen te zien. Sterke kinderen, die uitblinken in wat ze doen."

Wat niet betekent dat Vanobbergen geen bedenkingen bij het programma heeft. "Het publieke karakter blijft een probleem. Niet alleen worden ze voor heel televisiekijkend Vlaanderen beoordeeld, zo'n programma blijft hen ook achtervolgen. Nu vinden ze die bekendheid misschien leuk, maar wat als die fragmenten jaren na datum blijven opduiken?" Ook Hammenecker is zich van dat gevaar bewust. "We proberen die kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op mogelijke reacties, maar het inschatten van de impact van zo'n programma blijft natuurlijk moeilijk. Daarom ook is het zo belangrijk dat het geen uitlachtelevisie is. We laten ze geen zwarte pannenkoek bakken zodat de jury hen nadien belachelijk kan maken."

Hammenecker is er bovendien van overtuigd dat de passie van de jonge chefs authentiek is. "Daar hebben we bij de selecties heel hard op gelet. Er waren aanvankelijk zeshonderd kandidaten. Daar zijn er uiteindelijk slechts vierentwintig van overgebleven. Elk kind waarbij ook maar een beetje twijfel was over de werkelijke drijfveer, ging er onherroepelijk uit. Alle kandidaten zijn oprecht gepassioneerd door koken. Allemaal staan ze elke week een paar uur in de keuken. Dat kan misschien vreemd klinken maar ik zie mijn kind persoonlijk liever in de keuken staan dan dat het alle vrije tijd op Facebook slijt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234