Dinsdag 31/01/2023
Een coronapatrouille in Brussel. ‘Een minderjarige moet iets leren van de aanpak van de jeugdrechter.’

AnalyseHandhaving coronaregels

Kinderen in de cel na lockdownfeestje: een andere aanpak was ook mogelijk, zegt professor jeugdrecht

Een coronapatrouille in Brussel. ‘Een minderjarige moet iets leren van de aanpak van de jeugdrechter.’Beeld Bas Bogaerts

Kinderen van 14 en 15 jaar ’s nachts meenemen naar het politiekantoor, hen verhoren en vasthouden en de volgende ochtend overbrengen naar het justitiepaleis om er voor de jeugdrechter te verschijnen. Was er echt geen andere optie nadat ze met zijn zevenen betrapt werden? ‘Toch wel’, zegt professor jeugdrecht Els Dumortier (VUB).

Sven Spoormakers

De feiten zijn bekend: zeven jongeren – vier 14-jarigen en twee 15-jarigen – kwamen zaterdagavond bij elkaar in het huis van een van hen in Kapellen. De ouders waren niet thuis. Om 23 uur kwam de politie aan de deur, die vaststelde dat ze de coronamaatregelen overtraden. De onderzoeksrechter besliste dat de zeven voor verhoor mee moesten naar het kantoor van politiezone Noord én dat ze de volgende dag voor de jeugdrechter in het Antwerpse justitiepaleis moesten verschijnen. Gevolg: de kinderen mochten niet naar huis en hun ouders mochten niet bij hen blijven. Ze bleven een nacht in – zo noemt het parket het – ‘lokalen van de politie’. De volgende dag moesten ze in ‘doorgangscellen’ in het justitiepaleis wachten tot ze één voor één bij de jeugdrechter mochten komen.

Maar waren er dan geen andere opties dan de zeven pubers zo te behandelen? “Toch wel”, zegt professor jeugdrecht Els Dumortier (VUB).“De procureur heeft tal van mogelijkheden. Dat gaat van seponeren tot het uitnodigen van ouders en hun kinderen tot een gesprek, voor ze voor de jeugdrechter moeten verschijnen.” Met andere woorden: de procureur die de onmiddellijke verschijning vorderde, had de kinderen de volgende dag op zijn kantoor kunnen uitnodigen.

Het hele verhaal is een vreemde kronkel in het jeugdrecht, stelt professor Dumortier vast. “Er is voor minderjarigen een andere wetgeving dan voor volwassenen, net om hen niet bloot te stellen aan de volledige repressie van justitie. Die is er juist gekomen omdat er altijd vanuit het belang van het kind wordt gedacht. Maar dan merk je dat, als puntje bij paaltje komt, dat kinderen er net erger aan toe zijn dan volwassenen. Volwassenen worden in dit soort zaken immers niet zo streng aangepakt.”

“Bij de start van de tweede lockdown heeft het parket Antwerpen gekozen om lockdownfeestjes, zowel voor volwassenen als voor minderjarigen, streng aan te pakken. Deze aanpak is ingegeven door de risico’s die dergelijke feestjes met zich kunnen meebrengen voor de verdere verspreiding van het coronavirus”, verdedigt het parket de gekozen aanpak in een persmededeling.

Of dat de juiste aanpak was, is nu de vraag. Dat lockdownfeestjes niet mogen en de deelnemers een straf krijgen, staat niet ter discussie. Het Vlaams decreet Jeugddelinquentie, dat sinds 1 september 2019 van kracht is en in werking treedt wanneer een minderjarige een misdrijf pleegt, is nochtans duidelijk: “Elk optreden mag niet strenger of ingrijpender zijn dan gerechtvaardigd wordt door de aard en de ernst van het jeugddelict, de erdoor veroorzaakte schade en de objectieve gevaarlijkheid van de minderjarige voor de maatschappij.”

Dumortier: “Men gaat er in het jeugdrecht altijd van uit dat een minderjarige nog iets kan leren, dankzij de aanpak van de jeugdrechtbank. Maar je kan je afvragen wat zo’n kind hier nu heeft geleerd?”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234