Maandag 03/10/2022

Kinderen in Bolivia willen blijven werken

Opvallend: Boliviaans president Evo Morales heeft zich uitgesproken tegen een verbod op kinderarbeid. Een groep minderjarigen was speciaal bij hem komen pleiten om hun job te behouden. 'Anders zit hun familie zonder geld', zegt Morales, die zelf als kind werkte.

Dertig Boliviaanse kinderen en adolescenten wisten niet waar ze het hadden toen ze deze week mochten aanschuiven aan de ontbijttafel van de president. Evo Morales had de leden van de Vakbond voor Minderjarige Werknemers voor een gesprek uitgenodigd op het 'Palacio Quemado', zijn presidentiële paleis, na protesten van jongeren tegen een verbod op kinderarbeid.

850.000 kinderen

Zo'n 850.000 Boliviaanse kinderen tussen vijf en veertien jaar werken in plaats van naar school te gaan. De regering in Bolivia werkt op vraag van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) aan een wet om kinderarbeid onder de 14 jaar aan banden te leggen. Een wetsvoorstel dat verrassend genoeg op veel verzet stuit bij de jongeren zelf.

Verzet waar de president blijkbaar wel oor naar had. "Ik ben het eens met de jongeren die met mij zijn komen praten. Ze klagen dat de ILO geen rekening houdt met hun persoonlijke situatie, met de redenen waarom ze wel moeten werken. Het gaat bijvoorbeeld om weeskinderen die geld nodig hebben, of minderjarigen die hun families moeten onderhouden", zei Morales na de meeting. "Kinderuitbuiting moet wél gestopt worden, en daar moet de staat op toe zien. Maar kinderarbeid zou niet verboden moeten worden."

Met die uitspraak heeft de Boliviaanse president er alvast voor gezorgd dat de wet uitgesteld wordt. Alvast tot januari, totdat regeringsafgevaardigden de tijd hebben gehad om eerst met de jongeren zelf te praten.

Dat de president zich uitspreekt tegen het verbod, heeft misschien ook wel iets te maken met zijn persoonlijke verleden: Morales had als kind zelf allerlei baantjes. Hij werkte in een bakkerij en een bedrijf dat bakstenen maakte. Als vijfjarige jongen volgde Morales zijn vader naar Argentinië om er te werken op suikerrietplantages. In zijn tienerjaren speelde hij trompet op straat in ruil voor wat cash. "Wie als kind werkt, groeit op met een groter sociaal bewustzijn", zegt hij nu.

Alleen: de werkomstandigheden voor minderjarige werkkrachten in Bolivia zijn vaak slecht tot ronduit gevaarlijk. Zeker in sectoren die moeilijk te controleren vallen, zoals de landbouwsector, of illegale trafieken waar kinderen ook vaak bij worden ingezet.

Een studie van het nationale ministerie van Arbeid wijst erop dat zowat in elke sector in Bolivia ook kinderen aan de slag zijn: in autogarages, baksteenfabrieken, supermarkten, op vissersboten, bij de vuilnisophaling, tot de schoonmaak van ziekenhuizen en de verkoop van alcoholische dranken en sigaretten. Ze worden ingezet in de mijnbouw als hun ouders ziek zijn geworden van het zware werk, of moeten twaalf uur per dag hard labeur verrichten op suikerrietplantages. Of ze moeten uren in het water doorbrengen, op zoek naar goud in de rivieren van het noorden.

Minder dan 1 dollar

Bovendien krijgen kinderen en jonge werknemers allerminst loon naar werken: 88 procent moet het stellen met weinig meer dan een dollar per dag. "Als je moet werken om te overleven, dan word je uitgebuit", zei Luz Rivera Daza van Unatsbo, de Vakbond voor Minderjarige Werkkrachten, eerder. "Je bent gewoon veel kwetsbaarder."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234