Dinsdag 26/05/2020

Dierenwelzijn

Kinderboerderijen klagen: "Er is te weinig respect voor de dieren"

Kinderboerderij Neerhof in Dilbeek.Beeld Bob Van Mol

In Planckendael mogen kinderen alleen nog onder begeleiding dieren aaien. Verspreid over Vlaanderen klinken ook bij kleine kinderboerderijen dezelfde geluiden. Horden kinderen belagen de beestjes. "Kinderen moeten leren respect te hebben voor de dieren." 

Ook de Keiheuvel in regio Antwerpen ging een paar jaar geleden al overstag, nadat geiten werden achtervolgd. Kinderen mogen er nu enkel onder begeleiding, en in kleine groepjes bij de dieren. “Vroeger was het vrij toegankelijk, maar we merkten dat er te weinig respect was”, verklaart Tanja Geypen van de Keiheuvel. Kinderen leren nu mee te werken op de boerderij. Geitjes knuffelen mag nog altijd, maar enkel onder toezicht. “Zo zien ze meer dan een dier waar ze achteraan kunnen hollen en aan de oren kunnen trekken.”

Want dat zag ook Planckendael gebeuren. Kinderen jaagden de geiten op, gingen bij de beestjes op de rug zitten of trokken aan de hoorns en uiers. Maar anders dan de lori's (felgekleurde papegaaien) kunnen gestreste geiten niet hoog de boom in om bezoekers te ontwijken bij grote drukte. "Hoe meer mensenvoeten, hoe minder ruimte voor de dierenpootjes", verklaart Katrien Goossens van Planckendael. Een geit vindt zo'n wilde achtervolging dus nog wel eens minder gezellig dan zijn driejarige speelkameraad. En dat terwijl er meestal niets dan kinderlijk enthousiasme aan de basis ligt van zo'n geitenklopjacht door een peuter. 

Het park besloot daarom te kiezen voor het welzijn van de dieren en de toegang van de verblijven aan banden te leggen. "Gidsen gaan vanaf nu mee met de kinderen. De dieren zijn nog altijd zichtbaar, maar bezoekers kunnen niet meer in de verblijven zoals vroeger."

Brood en Chokotoffs

Toch is niet alleen de Planckendaelse drukte slecht voor het stressniveau van de kinderboerderijgeit. Kleinschaligere kinderboerderijen ondernamen al gelijkaardige stappen om het knuffelen en voederen van hun dieren aan banden te leggen. "Mensen moeten begrijpen wat goed of slecht is voor een dier. Geiten houden van zoetigheid en komen met hun kop over het hek. Je mag ze aanraken, maar soms willen mensen de dieren eten geven. Dat gaat van brood tot Chokotoffs", zegt Jan Tille van Neerhof vzw in Dilbeek. 

Hoewel niet iedereen zich ervan bewust is, kan het voederen van de dieren een groot gevaar voor ze zijn. "Dit jaar stierven al drie geitjes nadat bezoekers brood hadden gevoerd." Volgens Tille, die tevens voorzitter is van de Federatie van Kinderboerderijen, is het de realiteit van veel projecten. "De dieren worden heel goed verzorgd, maar het gaat met vallen en opstaan." 

Dat geiten dood kunnen gaan door slecht eten, is veelal ongeweten. Toch proberen kinderboerderijen door gidsen, educatieve projecten of informatieborden hun bezoekers uit te leggen wat wel en niet goed is. Die uitleg gaat ook over hoe je het beste met dieren omgaat. "Een paard dat zijn tanden toont, lacht niet. Dat moeten kinderen leren", verklaart Tille.

Enthousiasme

Niet alle kinderboerderijen willen de ruimte van de dieren afbakenen. "We hebben het er vandaag over gehad. Moeten wij ook meer inspringen?", vraagt Hendrik David van 't Kakelend Kippenmuseum in Diksmuide zich af. Hij gaat extra bordjes ophangen. "Maar hoe groter de afstand die je schept tussen mens en dier, hoe minder kinderen ervan leren", klinkt het bij David. 

Bezoekers kunnen niet overal tussen de dieren rondlopen. Wel is er een stal met een stuk open weide met wat pony's en schapen. "We houden daar een oogje in het zeil, maar we zijn juist blij dat de kinderen tussen de schapen kunnen lopen." Incidenten ziet David niet veel. "Soms gooien kinderen met dingen naar de dieren, maar het valt mee. Ook ouders hebben een rol om hun kinderen uit te leggen hoe ze goed omspringen met dieren."

Blije konijnen in Wortel

Vlak bij de Nederlandse grens, in het plaatsje Wortel, zijn de konijnen een stelletje gelukzakken. "Soms vlechten we met groepjes kinderen konijnenspeeltjes en hangen die in het hok. Zo leren kinderen wat konijnen leuk vinden", verklaart Greet Somers van de Bonte Beestenboel. De kinderboerderij probeert stress bij dieren te voorkomen. "Pony's worden het ook weleens beu als ze de hele dag geborsteld en geaaid worden." En knuffelen met een konijn op schoot? Dat mag, maar dan gaat het wel eerst in een mandje.

GAIA is alvast tevreden met de keuze van Planckendael. "In het belang van dierenwelzijn kunnen we dit alleen maar toejuichen. De bewustwording van ouders en kinderen wordt hierdoor aangescherpt. Hopelijk beseffen kinderen dat dieren waardigheid hebben en respect verdienen", verklaart voorzitter Michel Vandenbosch. De organisatie ontving nooit eerder klachten over kinderboerderijen. "Kinderen worden vaak alleen maar meegesleept in hun enthousiasme, maar het is belangrijk dat ze ook leren hoe ze het beste omgaan met dieren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234